Animal Farm ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

I det här inlägget har vi valt att tipsa om att det just nu går att lyssna på ljudboken Animal Farm av George Orwell helt gratis i 7 dagar via Nextory.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Boken berättar historien om en grupp husdjur som gör uppror mot sin mänskliga bonde i hopp om att skapa ett samhälle där djuren kan vara jämlika, fria och lyckliga. I slutändan förråds upproret, och gården hamnar i ett lika illa tillstånd som det var tidigare, under diktatur av en gris vid namn Napoleon.


Animal Farm: Mer om boken

Animal Farm: Recension & handling

Den här boken utspelar sig i en framtid när djur är mycket smartare än nu. Och på grund av sin klurighet startade grisarna en revolution mot människorna. Grisar kunde tala flytande engelska till skillnad från de andra djuren, och det gav dem makten att vara ledare. Men historien som följer hände bara några år efter det…

Deras första ledare, Gamle Major, var snäll och rättvis som visste att djur borde vara jämlika. Men när Napoleon blev ledare var det mycket obehagligt. Han skapade en regel som gjorde att grisarna fick bättre mat och som tvingade alla andra djur att arbeta galet hårt varje dag och natt. Det räckte inte, Napoleon ville ha mer makt.

Han bestämde sig för att döda sin bror, Snowball, så att han skulle vara den enda ledaren. Snowball beundrades för att han kom på en smart idé att bygga väderkvarn. Snowball var också populär på grund av hans roll i revolutionen. Han och Boxer (en hårt arbetande häst) var modigast. Så denna själviska gris, Napoleon, förstörde det som djuren byggde (väderkvarnen) och skyllde på Snowball som flydde gården.

Se även  Pojken som kallades det som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Sedan fick Napoleon djuren att arbeta hårdare och hårdare, vilket gjorde att djuren blev väldigt svaga och till och med dö. Om något av djuren var smart som Napoleon skulle han bara beordra en avrättning för att bli av med dem.

Min favoritkaraktär är hästen Boxer, som skulle jobba hårdast av djuren men aldrig ge upp oavsett hur ont det gjorde eller hur gammal han blir. Han klagade aldrig till Napoleon, utan sa istället: ”Napoleon har alltid rätt”. Den här boken fick mig att tänka på en annan nyare bok, Mockingjay (Del två av The Hunger Games-filmerna) eftersom president Snow är som människorna och president Alma Coin är som Napoleon. President Alma Coin besegrar president Snow, men blir sedan korrupt och kanske värre.

Animal Farm: Sammanfattning

Old Major, en prisbelönt galt, samlar djuren på Herrgårdsgården för ett möte i den stora ladugården. Han berättar för dem om en dröm han har haft där alla djur lever tillsammans utan människor som kan förtrycka eller kontrollera dem. Han säger till djuren att de måste arbeta mot ett sådant paradis och lär dem en sång som heter ”Beasts of England”, där hans drömvision beskrivs lyriskt.

Djuren hälsar Majors vision med stor entusiasm. När han dör bara tre nätter efter mötet, formulerar tre yngre grisar – Snowball, Napoleon och Squealer – sina huvudprinciper till en filosofi som kallas Animalism. Sent en natt lyckas djuren besegra bonden Mr Jones i en strid och driver honom från landet.

De byter namn på fastigheten Animal Farm och ägnar sig åt att uppnå Majors dröm. Kärrhästen Boxer ägnar sig åt saken med särskilt iver, ägnar sin stora styrka åt gårdens välstånd och antar som en personlig maxim bekräftelsen ”Jag kommer att arbeta hårdare.”

Till en början blomstrar Animal Farm. Snowball arbetar med att lära djuren att läsa, och Napoleon tar en grupp unga valpar för att utbilda dem i djurismens principer. När Mr Jones dyker upp igen för att ta tillbaka sin gård, besegrar djuren honom igen, i vad som kommer att kallas slaget vid ladugården, och tar bondens övergivna pistol som ett tecken på sin seger.

Men allt eftersom tiden går, käbblar Napoleon och Snowball allt mer om gårdens framtid, och de börjar kämpa med varandra om makt och inflytande bland de andra djuren. Snowball hittar på ett plan för att bygga en elgenererande väderkvarn, men Napoleon motsätter sig planen.

Se även  15 sätt att bli fri från stress som ljudbok GRATIS i 7 dagar

På mötet för att rösta om huruvida man ska ta upp projektet håller Snowball ett passionerat tal. Även om Napoleon bara ger en kort replik, gör han sedan ett konstigt ljud, och nio attackhundar – valparna som Napoleon hade konfiskerat för att ”uppfostra” – kommer in i ladan och jagar Snowball från gården.

Napoleon tar över ledningen av Animal Farm och förklarar att det inte kommer att bli fler möten. Från den tidpunkten, hävdar han, kommer grisarna ensamma att fatta alla beslut – för varje djurs bästa.

Napoleon ändrar sig nu snabbt om väderkvarnen, och djuren, särskilt Boxer, ägnar sina ansträngningar åt att fullborda den. En dag, efter en storm, finner djuren att väderkvarnen välter. De mänskliga bönderna i området förklarar självbelåtet att djuren gjorde väggarna för tunna, men Napoleon hävdar att Snowball återvände till gården för att sabotera väderkvarnen.

Han arrangerar en stor utrensning, under vilken olika djur som påstås ha deltagit i Snowballs stora konspiration – vilket betyder vilket djur som helst som motsätter sig Napoleons obestridda ledarskap – möts omedelbar död vid tänderna på attackhundarna. Med sitt ledarskap obestridligt (Boxer har tagit upp en andra maxim, ”Napoleon har alltid rätt”), börjar Napoleon utöka sina befogenheter och skriva om historien för att göra Snowball till en skurk.

Napoleon börjar också agera mer och mer som en människa – sover i en säng, dricker whisky och ägnar sig åt handel med närliggande bönder. De ursprungliga animalistiska principerna förbjöd strängt sådana aktiviteter, men Squealer, Napoleons propagandist, motiverar varje åtgärd för de andra djuren och övertygar dem om att Napoleon är en stor ledare och gör saker bättre för alla – trots att de vanliga djuren är kalla, hungriga , och överarbetad.

Mr. Frederick, en närliggande bonde, lurar Napoleon när han köper lite timmer och angriper sedan gården och dynamiserar väderkvarnen, som hade återuppbyggts till stora kostnader. Efter rivningen av väderkvarnen uppstår en strid strid, under vilken Boxer får stora sår.

Se även  5 ljudböcker om palmemordet att lyssna på [GRATIS]

Djuren fördriver bönderna, men Boxers skador försvagar honom. När han senare ramlar när han arbetar på väderkvarnen känner han att hans tid nästan är inne. En dag finns Boxer ingenstans.

Enligt Squealer har Boxer dött i fred efter att ha förts till sjukhuset och prisat upproret med sitt sista andetag. I själva verket har Napoleon sålt sin mest lojala och tålmodiga arbetare till en limtillverkare för att få pengar till whisky.

Åren går på Animal Farm, och grisarna blir mer och mer som människor – de går upprätt, bär piska och bär kläder. Så småningom reduceras djurismens sju principer, kända som de sju budorden och inskrivna på sidan av ladan, till en enda princip som lyder ”alla djur är lika, men vissa djur är mer lika än andra.” Napoleon underhåller en mänsklig bonde vid namn Mr. Pilkington vid en middag och förklarar sin avsikt att alliera sig med mänskliga bönder mot arbetarklassen i både människo- och djurgemenskapen.

Han ändrar också namnet på Animal Farm tillbaka till Manor Farm och hävdar att denna titel är den ”rätta”. När man tittar in på elitens parti genom bondgårdens fönster kan de vanliga djuren inte längre se vilka som är grisarna och vilka som är människorna.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇