1984 som ljudbok på svenska GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på 1984 som ljudbok gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

1984 av George Orwell

Världen plågas av kriget mellan de tre stormaktstaterna Eurasien, Ostasien och Oceanien. Kriget är konstant pågående och via tv-skärmar får befolkningen löpande information om framgångar och förluster, om fiender och allierade. Befolkningen i det som tidigare kallades England bevakas oavbrutet, i sina hem och var de än går. Minsta övertramp kan leda till fruktansvärda konsekvenser. På skärmar överallt visas bilden av Storebror, Oceaniens ledare, och partiets valspråk: Krig är fred, frihet är slaveri och okunnighet är styrka …

Klassikern ”1984” publicerades för första gången 1949 och är en ständigt relevant reflektion kring konceptet med övervakningssamhällen.

Eric Arthur Blair, mer känd under namnet George Orwell, var en brittisk författare och journalist som levde 1903-1950. Han är främst känd för sina verk ”Djurens gård” och ”1984”, två verk som kännetecknas av Orwells medvetenhet om social rättvisa och starka motstånd till totalitarism. Hans kulturella inflytande, både inom politik och populärkultur, ger sig till känna än idag.

1984 är tillgänglig som ljudbok.

1984: Introduktion

1984 är en dystopisk novell av George Orwell publicerad 1949, som följer livet för Winston Smith, en lågt rankad medlem av ”partiet”, som är frustrerad över partiets allestädes närvarande ögon och dess olycksbådande härskare Big Brother.

Se även  Grisfesten som ljudbok GRATIS i 7 dagar

”Big Brother” kontrollerar alla aspekter av människors liv. Den har uppfunnit språket ”Newspeak” i ett försök att helt eliminera politiskt uppror; skapade ”Throughcrimes” för att stoppa människor att ens tänka på saker som anses vara rebelliska. Partiet kontrollerar vad folk läser, talar, säger och gör med hotet att om de inte lyder så kommer de att skickas till det fruktade rum 101 som ett hotande straff.

Orwell utforskar effektivt teman massmediakontroll, statlig övervakning, totalitarism och hur en diktator kan manipulera och kontrollera historia, tankar och liv på ett sådant sätt att ingen kan undgå det.

1984: Recension

En av de bästa böckerna jag någonsin läst, och en av de enda jag har kunnat läsa om igen och igen utan att den blivit gammal. En kraftfull titt på begreppen totalitarism, kommunism, dystopianism, själva samhällsbegreppet. Innehåller våld och sex, men ingenting slängs in för enbart chockvärde; allt är i sitt sammanhang och handlingsrelevant. Jag föreslår att du börjar läsa den här boken omedelbart, om du inte redan har läst den. Och om du har, läs den igen. Nu.

1984: Handling

Huvudpersonen, Winston Smith, börjar ett subtilt uppror mot partiet genom att föra dagbok över sina hemliga tankar, vilket är ett dödligt tankebrott. Med sin älskare Julia inleder han en förutbestämd kamp för frihet och rättvisa, i en värld där ingen annan verkar se, eller ogillar, förtrycket som huvudpersonen motsätter sig.

Den kanske mest kraftfulla, effektiva och skrämmande föreställningen från 1984 är att fullständig kontroll av en hel nation under en totalitär stat är fullt möjlig.

Se även  Mannen utan öde som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Om världen föll under kontroll av en eller till och med flera diktatorer, skulle framtiden lätt kunna bli en vriden, grym värld där varje rörelse, ord och andetag granskas av en allsmäktig, allestädes närvarande makt som ingen kan stoppa eller ens motsätta sig utan rädd för döden.

1984: Sammanfattning

Boken utspelar sig 1984 i Oceanien, en av tre ständigt krigförande totalitära stater (de andra två är Eurasien och Eastasia). Oceanien styrs av det alltkontrollerande partiet, som har hjärntvättat befolkningen till otänkande lydnad mot sin ledare, storebror. Partiet har skapat ett propagandistiskt språk känt som Newspeak, som är utformat för att begränsa fria tankar och främja partiets doktriner.

Dess ord inkluderar dubbeltänkande (tro på motsägelsefulla idéer samtidigt), vilket återspeglas i partiets slagord: ”Krig är fred”, ”Frihet är slaveri” och ”Okunnighet är styrka.” Partiet upprätthåller kontrollen genom tankepolisen och kontinuerlig övervakning.

Bokens hjälte, Winston Smith, är en mindre partifunktionär som bor i ett London som fortfarande är krossat av ett kärnvapenkrig som ägde rum inte långt efter andra världskriget.

Han tillhör det yttre partiet, och hans jobb är att skriva om historien i sanningsministeriet, så att den överensstämmer med nuvarande politiska tänkande. Men Winstons längtan efter sanning och anständighet leder till att han i hemlighet gör uppror mot regeringen.

Han inleder en förbjuden affär med Julia, en likasinnad kvinna, och de hyr ett rum i en stadsdel befolkad av Proles (förkortning för proletariat). Winston blir också allt mer intresserad av brödraskapet, en grupp oliktänkande. Utan att Winston och Julia vet om det, övervakas de dock noga (allmänt förekommande affischer i hela staden varnar invånarna att ”Big Brother tittar på dig.”).

När Winston blir kontaktad av O’Brien – en tjänsteman från Inner Party som verkar vara en hemlig medlem av brödraskapet – sätts fällan. O’Brien är faktiskt en spion för partiet, på jakt efter ”tankebrottslingar”, och Winston och Julia fångas så småningom och skickas till ministeriet för kärlek för en våldsam omskolning.

Se även  Joakim Lundells ljudböcker

Det efterföljande fängslandet, tortyren och omskolningen av Winston är inte bara avsedda att knäcka honom fysiskt eller få honom att underkasta sig utan att utrota hans oberoende och förstöra hans värdighet och mänsklighet. I rum 101, där fångar tvingas underkasta sig genom att utsättas för sina värsta mardrömmar, får Winston panik när en bur med råttor fästs vid hans huvud.

Han skriker åt sina plågoande att ”Gör det mot Julia!” och uppger att han inte bryr sig om vad som händer med henne. Med detta svek släpps Winston fri. Han möter senare Julia, och ingen av dem är intresserad av den andra. Istället älskar Winston Big Brother.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇