Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

10 grymma böcker som utspelar sig i Berlin

Beräknad lästid: 8 minuter ⏳

Berlins turbulenta 1900-tal såg staden förstördes och sedan delades, vars ärr bildade ett anmärkningsvärt stadsbild som har inspirerat både poeter, författare och filmskapare. Från berättelser om politiskt förtryck till berättelser om romantik och äventyr, här är 10 av de mest fängslande böckerna i Berlin.

Alone in Berlin av Hans Fallada

Publicerad samma år som Falladas död har den här romanen säkrat sitt litterära rykte fram till i dag. Berömd av den judisk-italienska författaren Primo Levi för dess skildring av inhemskt motstånd mot nazisterna, handlar det om ett par, Otto och Anna Quangel, som förlorar sin son i striderna i Frankrike och börjar skriva antikrigspropaganda i liten skala.

De distribuerar vykort och broschyrer runt deras stadsdel i Berlin innan deras oundvikliga svek. Baserat på den verkliga historien om Hampels, som avrättades 1943, är detta en obeveklig och kraftfull skildring av Berlin under nazisterna. Falladas karaktärer har ett djup och karisma samt en grov realism som gör dem svåra att glömma.

Book of Clouds av Chloe Aridjis

Aridjis debutroman tar som huvudperson en mexikansk tjej, Tatiana, som kommer till dagens Berlin och börjar spåra det långa och torterade arvet från stadens historia. Cloud of Book gräver sig in i Berlins mörka förflutna som nyckeln till dess framtida riktning.

Efter murens fall upplever Tatiana en stad upptagen med återuppbyggnad och aktivitet, men oundvikligen färgad av minne. Förmodligen är huvudpersonen i denna roman inte Tatiana utan Berlin själv; få romaner ger en så uthållig utforskning av en plats, och Berlin har noggrant valts av Aridjis som en plats skapad ur askan i dess senaste historia.

The Innocent av Ian McEwan

Ian McEwans The Innocent, som spelades i början av det kalla kriget, är både en spionroman och en klassisk romantik. Det kretsar kring Leonard Markham, som arbetar med västerländska underrättelseorganisationer i deras försök att bygga en tunnel från den amerikanska till den ryska sidan av Berlin.

Längs vägen möter han och blir kär i Maria Eckdorf, den första kvinnan han någonsin sover med, därav hans namn ‘den oskyldiga’. McEwans roman handlar om sitt centrala tema för oskuld på många nivåer när Leonard gradvis blir involverad i livet i en stad som är full av svek, fördomar och vidskepelse.

Goodbye to Berlin av Christopher Isherwood

En av två romaner i Isherwoods Berlinsberättelser, adjö till Berlin berättas som en serie sammanhängande noveller som täcker en stor karaktär, alla bosatta i Berlin i början av 1930-talet, under nazisternas makthöjning.

Romanen är semi-självbiografisk och handlar om en huvudperson, Christopher, som flyttar till Berlin för att underlätta sitt författarskap, som Isherwood gjorde under dessa år. Detta ger hans porträtt av Berlin en ärlighet och realism som är nödvändig för bästa fiktion.

Det tar som ett antal karaktärer som har mest att förlora från nazistiska riktlinjer: en kabaretsångare, ett homosexuellt par, en judisk arvtagare. Isherwoods roman inspirerade också den berömda musikalen Cabaret.

Berlin Alexanderplatz av Alfred Döblin

En klassiker av Weimar-tidens fiktion, Döblins mästerverk har ofta jämförts med James Joyces Ulysses, även om dess skiftande montagestil inte liknar Joyces idiolek.

Det är dock skickligt skrivet, med flera synpunkter och framkallar kaoset och berövandet av arbetarkretsdistriktet runt Alexanderplatz. Dess centrala karaktär, Franz Biberkopf, faller tillbaka in i den kriminella underjorden efter att ha just släppts från fängelset.

Romanen spårar hans olyckor när han inte kan komma undan konsekvenserna av sina val. Berlin Alexanderplatz utnämns ofta till en av 1900-talets största romaner.

The Gift av Vladimir Nabokov

Nabokovs slutroman på ryska skrevs under hans tid i Berlin i mitten av 1930-talet. Det spelar dock in under det föregående decenniet och följer Fyodor, en författare och rysk emigrant vars familj har flytt från den ryska revolutionen.

Texten visar hans kärleksaffär med Zina Mertz och hans litterära möten bland emigrationsbefolkningen. Nabokovs författarskap är briljant stämningsfullt och visar ett Berlin som är upptagen med intellektuellt liv.

Det kan också läsas på en metafiktionell nivå som en roman om att skriva sig själv, spåra de stora ryska författarna med hjälp av Fyodors egna ambitioner och hans dröm att en dag skriva en roman mycket nära den som Nabokov faktiskt har skrivit.

Stasiland: Stories from Behind the Berlin Wall by Anna Funder

Vinnare av Baillie Gifford-priset (tidigare Samuel Johnson-priset), Stasiland är den sanna historien om livet under Stasi-observation. Funder är faktiskt australisk men arbetade i Berlin under mitten av 1990-talet, när hon började vädja om berättelser från den tidigare östra sidan av staden.

Den resulterande samlingen är en omfattande berättelse som inte bara omfattar de som försökte motstå Stasi-styret utan också de som arbetade för Stasi och den inverkan detta hade på deras egna liv.

Funder behandlar också hur de som bodde under regimen har försökt komma överens med att fortsätta att bo på samma gator och stad som de som representerade Stasi-tyranni. En del av en regim som störtades över natten och försoningsarbetet är inte så snabbt.

Slumberland av Paul Beatty

Berättaren för Beatty’s Slumberland är Ferguson W Sowell, aka DJ Darky, och han är på spåret av en jazzmusiker, Schwa, som gick till marken i Östtyskland. Han spårar honom till en bar i Västberlin, känd som Slumberland.

Det som följer är en kvick och underbar roman som behandlar rasstereotypning med hjälp av en berättelse mättad i musikalisk kultur. Det är också ett porträtt av Berlin runt murens fall då staden genomgår en omfattande omvandling.

Beattys stil är satirisk med ibland absurda ögonblick, men den tecknas av en genuin hänsyn till kulturell identitet.

The Wall Jumper av Peter Schneider

Schneiders roman om ett splittrat Berlin väcker spännande frågor, från hur långt staten bestämmer sin egen identitet till hur mycket tid som krävs för att lösa försoningsproblemet.

Oavsett om vi känner igen detta Berlin – som fortfarande är ett minne för vissa – blev Schneiders korta roman snabbt en klassiker när den publicerades i mitten av 1980-talet.

Dess karaktärer är livliga och komplexa, och berättelsen är en nyfiken utforskning, som ofta fungerar metaforiskt, av vad det innebär att korsa muren som en gång skilde det kommunistiska öst från det kapitalistiska väst.

Midsummer Night av Uwe Timm

Denna roman efter återföreningen har berömts för sin skildring av det moderna Berlin som har kommit överens med sin moderna identitet. Timms centrala karaktär är en författare som inte kan börja sin nästa bok istället tar på sig en artikel om potatis.

Han reser till Berlin för forskningsändamål, där han träffar en potatisexpert som bor i det som en gång var Östra Berlin. Midsommarnatten är bisarr i tur och ordning, eftersom den namnlösa berättaren blir inblandad i en serie surrealistiska incidenter som innehåller en hel roll av missnöjda karaktärer som försöker hitta sig i det nya stadsbilden.

Uwe Timms erbjudande ger Berlins roman helt uppdaterad med en skildring av denna stad som är både igenkännlig och relevant.

Inlägg senast uppdaterat: 1 juni, 2021

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇