10 böcker som utspelar sig i Berlin du aldrig läst

1. Klubblivet i Berlin

Berlinbaserade journalisten Arvid Jurjaks besöker Berghain och berättar historien om hur öst och väst återförenades på dansgolvet.

Författaren betraktar stadens klubbliv: ”Berlin är technohedonismens centrum, med en klubbkultur som trots 28 år på nacken fortsätter att utvecklas utifrån en unik mix av musik, politik, fattigdom och längtan efter frihet. (…) Från att ha varit ett källarfenomen, som ambulerade mellan övergivna fastigheter i före detta Östberlin, är festandet till hård, elektronisk musik nu en omistlig del av Berlins marknadsföringsprofil.”

Klubblivet i Berlin är tillgänglig som ljudbok.

2. Ensam i Berlin – Del 1

Året är 1940 och i huset på Jablonskistrasse 55 i Berlin bor en samling småskurkar, råbarkade SS-män, horor, en pensionerad domare och romanens två huvudpersoner: verkmästarparet Otto och Anna Quangel. Här bor också en gammal ensam judisk dam, vars liv får ett fasansfullt slut. Otto och Anna är skötsamma och tystlåtna – ett strävsamt arbetarklasspar. Men när de nås av beskedet att deras son stupat i kriget ter sig livet plötsligt meningslöst. Så småningom inleder de en modig, om än patetisk, kamp mot nazismen som ger deras tillvaro ett nytt innehåll. På olika platser runtom i Berlin lägger de ut hundratals handtextade kort som manar till motstånd, kort som kan plockas upp av vem som helst. Den karriärhungrige kommissarie Escherich skyr inga ansträngningar för att hitta de skyldiga bakom de handskrivna lapparna och kommer paret allt närmare. Jakten utvecklas till en katt-och-råtta-lek som pågår under mer än två års tid med både komiska och skräckfyllda scener. Över alltsammans hänger en stämning av brutalt förtryck som genomsyrar vardagen för människorna i Berlin – varje möte, ord och handling måste vägas mot en paranoid nazistisk maktapparat. Men trots regimens brutala skräckvälde överlever ändå medmänsklighet och kärlek.

Ensam i Berlin – Del 1 är tillgänglig som ljudbok.

3. Möten i Berlin

Aktivisten och sociala entreprenören Annamaria Olsson träffar migranter från hela världen i ett Berlin i ständig förändring.

”Idag är 18,4 procent av Berlins invånare födda utomlands och 31,4 procent har migrationsbakgrund. Otaliga etniska, kulturella och religiösa grupper har bidragit till stadens blodomlopp och gjort den till vad den är idag. Men så fort man tror sig ha ringat in vad som är Berlin ’just nu’ tycks världen alltid knacka på, och som genom ett magiskt trollslag förvandlas staden ännu en gång över en natt.”

Möten i Berlin är tillgänglig som ljudbok.

4. Under äppelträden i Berlin

Den ena från Berlin. Den andra från Stockholm. Med humor och värme skildras en innerlig vänskap mellan de två kvinnorna Gry och Wilma. Samtidigt återges Berlins historia

med avstamp i andra världskriget och senare murens fall och tiden efter – Återföreningen, vilket bidrar till att göra boken saväl historiskt som allmängiltigt intressant.

Lotta Juhlin ar talpedagog, föreläsare och författare. Hon har skrivit ett flertal böcker i ämnena retorik, kommunikation och barns tal och språk. Specialområde: Dialekter!

Under äppelträden i Berlin är tillgänglig som e-bok.

5. Konst i Berlin

Designstrategen Morten Postrup åker S-Bahn genom ett Berlin där konsten är terapi och tätt sammankopplad med staden. Författaren tipsar: ”Ett bra sätt att snabbt få en känsla för Berlin är att åka med lokaltåget S-Bahn. Kom ihåg att ta med kontanter till biljettautomaten på perrongen – internationella betalkort funkar väldigt sällan. Vi har ingen brådska, tågen går med några minuters mellanrum. Är man lite sugen tar man en Fritz-kola och en pretzel i kiosken på perrongen. Vi hoppar på ett tåg österut. Tågresan ger snabbt prov på vad Berlin är. Ibland enorma grå intetsägande fasader i glas och stål, helt andefattiga på ett bistert tyskt vis. Ibland ständiga förbättringsprojekt där gammalt får ge plats åt nytt. Ibland små och stora till synes övergivna ytor som fått en spontan användning – ofta i form av konst.”

Konst i Berlin är tillgänglig som ljudbok.

6. Sista vilan i Berlin

Kulturjournalisten Margareta Flygt promenerar bland de döda på Berlins kyrkogårdar – platser fulla av minnen och liv.

Författaren konstaterar: ”Här finns över 220 begravningsplatser och 182 är öppna för besökare. Det gör Berlin till världens begravningstätaste storstad. Med tanke på invånarantalet har det funnits fler mänskliga slut i Berlin än i många andra städer. För trots all förändring är det en sak vi kan vara säkra på – det finns alltid ett slut, för alla.”

Sista vilan i Berlin är tillgänglig som ljudbok.

7. Elva dagar i Berlin

Det må vara att Arne Murberg inte är något nobelprisämne. Men han är en god människa och när hans far på sin dödsbädd ger honom ett uppdrag gör han sitt bästa för att ro det i land. En komplikation är att uppdraget hör hemma i Berlin; Arne är ingen van resenär och hans tyska kunde vara bättre. Han preparerar sig noga och ger sig så småningom iväg. Väl framme i den tyska huvudstaden tar han sig fram med karta och på Guds försyn, åtminstone till en början, men hans snirklande väg korsas av både onda och goda krafter. En galen professor och en ung kvinna i rullstol, till exempel. Och ett par gula skor. Och en häxprocess.

Elva dagar i Berlin är en saga för barn över arton år i Tage Danielssons och Astrid Lindgrens efterföljd. Boken är också den tredje delen i Håkan Nessers storstadstrilogi; de bägge inledande är Maskarna på Carmine Street (2009) och Himmel över London (2011).

Elva dagar i Berlin är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

8. Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin

I det kalla krigets Västberlin driver svensken Carl-Gustaf Svingel ett vilohem för gamla. Med den täckmanteln kan han hjälpa människor som splittrats av Berlinmuren. Tack vare sina kontakter med ledande västtyska politiker som förbundskanslern Willy Brandt, får den mystiske svensken en roll i en unik människohandel. För miljardbelopp köps tusentals politiska fångar ut ur de östtyska fängelserna.

Carl-Gustaf Svingel blir också bekant med familjen Sommerlath genom kyrkans humanitära insatser. På hemliga vägar lyckas han hjälpa drottning Silvias släktingar att ta sig igenom järnridån till väst.

För första gången berättar drottning Silvia om villkoren för den östtyska delen av familjen i öppenhjärtiga intervjuer med bokens författare, journalisten Ingrid Thörnqvist.

I denna personliga biografi skildras Carl-Gustaf Svingels svindlande resa från fattigdomen i barnhemmet i bohuslänska Hjärtum till den storpolitiska dramatiken i metropolen Västberlin.

Ingrid Thörnqvist har varit utrikeskorresponden i Berlin och Wien för SVT.

Carl-Gustaf Svingel och Silvias familj i det kalla krigets Berlin är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

9. Hitlers svenska soldater : Blodbadet i Baltikum, Slutstriden i Berlin

Hitlers svenska soldater är Bosse Schöns banbrytande arbete om de 270 svenskar som stred som frivilliga i det tyska nazist-partiets egen elitarmé, Waffen-SS. Boken är en reviderad upplaga av Bosse Schöns två tidigare internationellt uppmärksammade böcker, ”Svenskarna som stred för Hitler” och ”Där järnkorsen växer”. I ljudboksversionen har vi samlat det bästa ur boken. Vi följer i de svenska nazisoldaternas fotspår under krigets sista blodiga och fasansfulla månader från Leningrads befrielse, till slaget om Narva och slutstriden om Berlin där svenskarna hade självmords-uppdraget att skydda diktatorn Adolf Hitler som gömde sig i führerbunkern 17 meter under rikskansliet. De hade order om att strida till sista man och kula. Detta är en berättelse om svenskarna som stred för Hitler. Det är ingen hjältesaga – det är ett historiskt reportage. Lyssna noga – glöm långsamt.

Boken innehåller unika klipp ur Sveriges Radios nyhetssändningar Boken innehåller unika klipp ur Sveriges Radios dramatiska nyhetssändningar från den aktuella perioden. Här finns också en inspelning av en radioutsändning från Radio Werwolf – ett historiskt högintressant material

som Sveriges radio inte ens visste om att de hade. Organisationen Werwolf var en nazistisk gerillasrörelse som bildades av SS-chefen Heinrich Himmler under tredje rikets slutkamp. Varulvarna var en underjordisk organisation
som stred i små celler för att stödja den vanliga armén och Waffen SS.

Hitlers svenska soldater : Blodbadet i Baltikum, Slutstriden i Berlin är tillgänglig som ljudbok.

10. Berlin. Slutstriden 1945

I samma stund som de tyska trupperna marscherade in i Sovjetunionen blev Röda arméns mål att storma Berlin. Först i januari 1945 nådde den revanschlystna armén Tysklands östgräns, och på vägen mot Berlin krossades allt motstånd besinningslöst.

Röda arméns framfart kom att kännetecknas av massvåldtäkter, mord, plundring och förstörelse. Miljontals människor drevs på flykt västerut och hundratusentals kvinnor och barn avrättades eller dog till följd av köld, svält och sjukdomar.

Berlin är en oförglömlig berättelse om stolthet, fanatism och grymhet. I centrum står två av den moderna historiens mest kända aktörer: Hitler och Stalin. Från sin bunker i Berlin ger Hitler allt vildare och mer desperata order medan Stalin är beredd att offra ett oändligt antal soldater för att erövra Berlin före de allierade.

Författaren Antony Beevor visar i sin hyllade bok Berlin prov på sin stora berättarförmåga. Samtidigt som det militära förloppet skildras initierat låter han med stor detaljrikedom synliggöra enskilda människoöden.

Berlin. Slutstriden 1945 är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇