1.Sprickor i järnridån. Svensk underrättelsetjänst 1944–1992
Kalla kriget framstår alltmer som en viktig epok i svensk historia – inte minst när det gäller bilden av säkerhetspolitiken. Samtidigt har det saknats en översiktlig skildring av den svenska underrättelsetjänsten under denna tid. Vad var dess syfte? Vilka hemliga operationer genomfördes? Och hur såg relationerna ut till andra underrättelsetjänster?
Wilhelm Agrell är en av Sveriges främsta experter på underrättelseanalys. Utifrån tidigare konfidentiellt källmaterial har han skrivit boken Sprickor i järnridån, som ger en fascinerande och heltäckande bild av den hemliga underrättelsetjänstens arbete under en viktig och på många sätt farofylld tid.
I arbetet med boken har han använt sig av två tidigare hemligstämplade tjänstedagböcker från det så kallade T-kontoret, skrivna av chefen Thede Palm och hans medhjälpare Curt Andreasson. Dagböckerna ger unika inblickar i deras arbete – som var ett komplicerat och riskfyllt spel. Sverige var en liten men inte oviktig bricka i kalla krigets stora spel.
Sprickor i järnridån. Svensk underrättelsetjänst 1944–1992 är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
2. Sekreterarklubben : Svenska kvinnliga spioner under andra världskriget
Möt de unga kvinnorna som riskerade livet, misshandlades och skadades både fysiskt och psykiskt i sitt arbete inom den svenska underrättelsetjänsten mellan 1939 och 1945, kvinnor som i det tysta gjorde stora insatser för sitt land. Vilka var de? Varifrån kom de? Varför fick de aldrig något erkännande?
Fotografen, tv-producenten och författaren Jan Bergman berättar här den osminkade sanningen om kvinnorna i underrättelsetjänsten under andra världskriget. En av dem var hans egen mor. Det är berättelsen om den hemligaste delen av den svenska militära underrättelsetjänsten – C-byrån – och de som jobbade åt den, en berättelse som kastar nytt ljus över en mörk tid i vår moderna historia.
Sekreterarklubben : Svenska kvinnliga spioner under andra världskriget är tillgänglig som e-bok.
3. Sekreterarklubben: C-byråns kvinnliga agenter under andra världskriget
Möt de unga kvinnorna som riskerade livet, misshandlades och skadades både fysiskt och psykiskt i sitt arbete inom den svenska underrättelsetjänsten mellan 1939 och 1945, kvinnor som i det tysta gjorde stora insatser för sitt land. Vilka var de? Varifrån kom de? Varför fick de aldrig något erkännande? Fotografen, tv-producenten och författaren Jan Bergman berättar här den osminkade sanningen om kvinnorna i underrättelsetjänsten under andra världskriget. En av dem var hans egen mor. Det är berättelsen om den hemligaste delen av den svenska militära underrättelsetjänsten – C-byrån – och de som jobbade åt den, en berättelse som kastar nytt ljus över en mörk tid i vår moderna historia.
Sekreterarklubben: C-byråns kvinnliga agenter under andra världskriget är tillgänglig som ljudbok.
4. Försvar efter timeout – Utvalda krönikor om svensk försvarspolitik
De här krönikorna publicerades första gången mellan 2007–2014 i Svenska dagbladet och Sydsvenskan. Både det svenska försvaret och försvarsdebatten tog timeout i början av 00-talet. Men sedan började orosmolnen skockas, både i omvärlden och på hemmaplan, sedan ÖB avslöjat att dagens försvar bara klarade av att hålla stånd i högst en vecka, och då bara på en plats. Det var som om man i Sverige plötsligt vaknade till efter en lång försvarspolitisk dvala bara för att upptäcka att det försvar som många trodde ändå måste finnas undangömt någonstans inte längre existerade. Försvaret hade under sin timeout stöpts om i grunden och allt det gamla var borta. Det tråkiga var bara att pengarna inte räckt till det nya och det man lyckats få på fötter var avsett för internationella insatser, inte för försvar av det egna landet. Så enveckasförsvaret var egentligen en bonus, eftersom det aldrig varit meningen att det nya försvaret skulle kunna försvara landet. Det välvilligaste man kan säga om 2000-talets svenska försvarsreform är att den genomfördes med stor grundlighet och att det bakomliggande feltänkandet ståndaktigt försvarades in i det sista. Wilhelm Agrell, född 1950 i Uppsala, är svensk säkerhetspolitisk forskare, skribent och författare. Efter militärtjänsten tog han värvning som FN- soldat och tjänstgjorde vid Suezkanalen 1973–74. Efter ett antal år i den svenska underrättelsetjänsten skrev han sin doktorsavhandling i historia om de svenska planerna på att utveckla kärnvapen på 1950- och 60-talet. 2006 blev han professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Förutom en lång rad fackböcker har han skrivit reportage, skönlitteratur och ungdomsromanerna Dödsbudet och Desertwalker. Wilhelm Agrell har under mer är trettiofem år varit en återkommande kritisk kommentator av svensk utrikes- och försvarspolitik med ett speciellt gott öga till den offentliga lögnen i dess många över tiden växlande former.
Försvar efter timeout – Utvalda krönikor om svensk försvarspolitik är tillgänglig som e-bok.
5. Bakom hemligstämpeln: Hemlig verksamhet i Sverige i vår tid
I Bakom hemligstämpeln vi för första gången en spännande och inträngande bild av den hemliga verksamheten i och kring Sverige. Fokus ligger på den svenska militära underrättelsetjänsten från mellankrigstiden fram till idag.
Här beskrivs bland annat den moderna underrättelseverksamhetens framväxt under mellankrigstiden, hur den superhemliga C-byrån ersattes av T-kontoret, utländsk hemlig verksamhet under andra världskriget i vårt land och nedskjutningen av DC-3:an över Östersjön. Dessutom skildras flera senare företeelser som IB-affären, och hur det kalla krigets slut samt IT-teknikens utbredning har påverkat de hemliga tjänsterna.
Författarna har djupa kunskaper i ämnet. Lennart W. Frick är pensionerad generalstabsofficer och har varit chef för Försvarsmaktens underrättelse- och säkerhetstjänst. Lars Rosander är tidigare officer och har en bred utgivning av historisk litteratur bakom sig. Tillsammans skrev de 1998 Det vakande ögat.
Bakom hemligstämpeln: Hemlig verksamhet i Sverige i vår tid är tillgänglig som e-bok.
6. Svensken
Den israeliska säkerhetstjänsten Mossad meddelar svenska underrättelsetjänsten att en svensk medborgare hålls fången i Moskva. Fallet hamnar på den erfarne Säpoutredaren Hans Edelmans bord, och det visar sig snart att detta ska bli en utav de mest svårknäckta gåtorna i hans karriär. Edelman och hans yngre kollega David Karlén börjar att undersöka fallet, utan att veta vem svensken är eller varför denne hålls fången. När de söker efter sanningen tvingas de också ställa sig frågan; vad är de själva beredda att offra för att rädda ett liv?
Den ständigt aktuelle författaren Karl Eidem har skrivit ett flertal fängslande böcker. Bland hans verk finns de hyllade romanerna om säpoutredaren Hans Edelman.
Svensken är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
7. Operation Contra
Två högt uppsatta militärer mördas under ljusskygga omständigheter. I samma veva förs en jättelik summa pengar över till ett svenskt bankkonto. Det hela framstår som mycket mystiskt, inte minst med tanke på att det finns misstankar om en planerad fritagning av fängslade kroatiska terrorister. Den hemliga svenska underrättelsetjänsten IS börjar gräva i fallet, något som snart leder dem till den underjordiska planen på Operation Contra. Vad denna går ut på är än så länge helt höljt i skuggor…
Detta är en spännande thriller som baseras på studier om verkliga händelser. En bladvändare för spänningsälskaren såväl som historienörden.
Per Nattzén är en svensk författare, som även har en bakgrund som frilansskribent. Utöver denna samhällsorienterade thriller han han skrivit artiklar i olika ämnen, inte minst samhällsfrågor.
Operation Contra är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
8. Kodnamn Onkel
Den unga tyskan Erika Schwarze reser från Berlin till Stockholm i januari 1942 för att tjänstgöra på tyska legationens militära underrättelseavdelning. Inom kort kommer hon i kontakt med den svenska hemliga underrättelsetjänsten, C-byrån, som hon börjar samarbeta med. Hon blir svensk spion och får kodnamnet Onkel.
Schwarze medverkar till att C-byrån kan avslöja svenska naziagenter och hon förser underrättelsetjänsten med telegram i klartext så att koden för meddelanden mellan tyska legationen i Stockholm och Abwehr och Gestapo i Berlin hela tiden är aktuell. Men agerandet är inte riskfritt. Hon kan när som helst bli gripen av Gestapo. I september 1944 tvingas hon gå under jorden med hjälp av svensk säkerhetspolis.
Kodnamn Onkel är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
9. Vännen
Jacob Seger har lämnat sitt gamla liv i Sverige bakom sig och har just anlänt till Beirut där han ska praktisera på den svenska ambassaden. På en fest lär han känna den mystiske Yassim, som påstår sig vara krigsfotograf, och de blir snabbt mer än vänner. En kväll överraskas Jacob i sin lägenhet av Myriam som jobbar för den svenska militära underrättelsetjänsten. Hon hävdar att Yassim är terrorist och ger Jacob ett ultimatum. Hans värld vänds upp och ned. Ska han lita på Myriam? Ska han förråda sin vän? Samtidigt är Klara Walldéen i den östgötska skärgården för att begrava sin morfar. Som stöd har hon sin väninnan Gabriella. Men något verkar tynga Gabriella. Saker ställs på sin spets när väninnan grips i en dramatisk antiterror-operation på sitt advokatkontor i Stockholm. I jakten på en förklaring hittar Klara en anteckning om ett hemligt möte. Nu är det upp till henne att lägga pusslet. Spåren leder henne till Bryssel – och verkar sträcka sig vidare mot Beirut. Vem är vän och vem är fiende? Med denna andlöst spännande thriller bevisar Joakim Zander än en gång att han är en mästare i genren.
Vännen är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
Inlägg senast uppdaterat: 12 februari, 2023