1. Man dör inte av stress: man slutar bara att leva – om utmattningssyndrom
Lever du i en tillvaro där stress tycks vara den ständige följeslagaren? Är du, har du varit eller ligger du på gränsen till att bli sjuk?
Det här är boken som Selene Cortes önskar funnits tillgänglig när hon blev sjuk. Den är inte bara ett ovärderligt verktyg för dig som drabbats av utmattningssyndrom, utan även för anhöriga och de som i sitt arbete kommer i kontakt med sjukdomen. Selene utgår ifrån sina egna erfarenheter och berättar på ett personligt sätt om den sjukdom som kommit att prägla stora delar av hennes liv. Om långtidssjukskrivningarna och utanförskapet och ångesten och rädslan för att inte komma tillbaka.
Selenes personliga berättelse varvas med ord från psykiatrikern Marie Åsberg, som från ett kliniskt perspektiv talar om diagnostik, symptom och behandling. Dessutom avslutas boken med en lista över ”saker du inte måste” och ett formulär som kan hjälpa dig få en bild av ditt nuvarande tillstånd.
Selene Cortes är en föreläsare, utbildare och konsult som på olika sätt arbetar med psykisk ohälsa. Marie Åsberg är en internationellt ansedd psykiatriker och senior professor.
Man dör inte av stress: man slutar bara att leva – om utmattningssyndrom är tillgänglig som ljudbok.
2. Utmattningssyndrom
Utmattningssyndrom – hantera utbrändhet, trötthet, stress, utmattning
Att gå in i väggen eller att få utmattningssyndrom kan drabba oss alla. Det kan vara något som händer i privatlivet eller något som får dig ur balans på arbetsplatsen. Ofta finns det någon form av långvarig stress i bakgrunden. När symptomen väl är ett faktum kan det kännas som att man hamnat i en återvändsgränd. Men det finns vägar för återhämtning. Det finns vägar för att återfå balansen.
Tänk dig att kunna återfå din livsgnista och din livsenergi. Hur skulle du använda all denna nya energi och frihet?
Självhypnos kan användas vid utmattningssyndrom för att hjälpa dig att lösgöra dig från ditt förflutna. Med hjälp av ditt undermedvetna kan vi sedan använda alla dina inre resurser och övertygelser för att på ett djupt inre plan åstadkomma de förändringar som är nödvändiga.
Om du på ett medvetet plan kunde kontrollera din utmattning eller din utbrändhet, så hade du redan tagit itu med det, eller hur? Det faktum att du inte har kunnat måste betyda att problemet finns lagrat i ditt undermedvetna. Förändring kräver en omprogrammering av ditt undermedvetna (ditt omedvetna jag).
Detta självhypnos-program arbetar direkt med ditt undermedvetna för att lösa upp lagrade konflikter. Målet är att återfå energi och uppnå balans.
Hitta djup vila, energi och motivation för återhämtning
Vårt program hjälper dig att lindra dina känslor av utmattning och utbrändhet. Det ska inte behöva kännas som att allting känns tio gånger jobbigare än normalt.
Ditt arbete, ditt sociala liv och varje fysisk ansträngning ska inte behöva kännas som svåra hinder som måste forceras, utan mer som njutbara delar av ditt liv. Det kan även vara så att din utbrändhet fjärmat dig från vanligt vardagsliv. Kanske har du fått svårt för att bara gå ut och ta en vanlig promenad eller för att tacka ja till sociala tillställningar.
Självhypnos kan hjälpa dig att känna dig avspänd och motiverad
Dina tankar, känslor och beteenden påverkas i hög grad av ditt undermedvetna. Ditt undermedvetna är ansvarigt för alla de automatiska processer som vi oftast inte tänker på, inklusive instinkter och vanor. Ditt undermedvetna styr din kropp och din hälsa – såväl fysiskt som känslomässigt. Ditt undermedvetna är påverkbart, vilket är något som kan användas konstruktivt.
Man skulle kunna säga att det undermedvetna är länken mellan ditt sinne och din kropp. Det har gjorts beräkningar som visar att majoriteten av alla sjukdomar har en psykisk orsak, vilket då innebär att positiva förändringar i det undermedvetna kan befrämja hälsan.
Att åstadkomma förändringar i det undermedvetna är mycket lättare om vi är i ett avslappnat tillstånd. Det är därför som självhypnos blir så givande. Genom självhypnosen är det möjligt att nå ner till det undermedvetna och där tillvarata länken mellan sinnet och kroppen, inte bara för att läka på det fysiska planet, utan också för att påverka känslor och ändra självbegränsande föreställningar till positiv kraft.
Behandling mot utmattningssyndrom
Utmattningssyndrom kan ge sig med tiden. Den som återhämtat sig på egen hand kan då återgå till sitt vanliga liv och vardagliga aktiviteter. Dock kan vissa personer få återfall och vissa kan ha svårigheter att överhuvudtaget återfå balansen.
Det finns ingen medicin speciellt riktad mot utmattningssyndrom. Det kan emellertid i vissa fall bli nödvändigt att sätta in medicin mot vissa symptom, t.ex. smärtstillande vid muskelsmärtor, antidepressiv medicin vid depression eller läkemedel mot hjärtklappning. Vid sidan av sådan behandling kan det bland annat bli aktuellt med samtalsterapi, sjukgymnastik och stresshantering. Ledorden för återhämtning är vila, motion och sömn.
Detta program vill hjälpa dig med din stresshantering, att få dig att varva ner, att hjälpa dig att hämta kraft och att få dig att kunna bromsa i tid
Utmattningssyndrom är tillgänglig som ljudbok.
3. Våga vara rädd: en bok om utmattningssyndrom
”En makalöst bra, välskriven och berörande bok om utmattningssyndrom…” (@villivonkansbooks)
Vad sker i kroppen när vi utsätts för stress under en längre tid? Hur lindrar jag min oro inför alla främmande symtom i kroppen? Vad sker med mina relationer när jag inte längre orkar hålla ihop? Kommer livet någonsin bli som det var innan, och vill jag det? När är jag redo att komma tillbaka till arbetet?
Emma Holmgren skrev boken hon själv saknade och första upplagan gav stöd till tusentals människor. Självbiografiska delar varvas med fakta och som läsare får du följa utmattningssyndromet genom fyra faser: uppvarvning, kaos, återhämtning och nyorientering. Andra upplagan är uppdaterad med de senaste forskningsrönen kring stressrelaterad ohälsa och kompletteras bland annat med kapitel som riktar sig direkt till anhöriga och arbetsgivare.
Boken är faktagranskad av en specialistläkare inom stressmedicin:
”Viktig och välskriven bok, hoppingivande med stor igenkänning. Mycket värdefullt för en person med utmattningssyndrom, familj och arbetsgivare. Emma Holmgren beskriver ett komplicerat medicinskt förlopp på ett lättfattligt och korrekt sätt.”
Maria, som är läsare skriver:
”Egentligen var jag skeptisk till ännu en massa information om utmattningssyndrom, tänkte att boken säkerligen inte kommer ge mig något nytt. Endast några sidor in i boken sköljs allt över mig och jag känner mig förstådd. Hon förstår. Jag förstår. Insikterna haglar. Allt blir glasklart. Och med lättnaden kommer sorgen. Boken är skriven till mig.”
Som egenutgiven har Våga vara rädd sålt i över 10 000 exemplar och i juni 2019 kom den ut som pocket hos Bonnier.
Våga vara rädd: en bok om utmattningssyndrom är tillgänglig som ljudbok.
4. Innan väggen: en upplyftande bok om utmattning
En dag står man där med ett paket mjölk i tvättstugan. Och man har inte en susning om hur man kom dit. Glömska och tankspriddhet kan vara tecken på utmattning. Hjärnan behöver helt enkelt åka på semester. Det kanske du också behöver?
En av vår tids främsta folksjukdomar är utmattningssyndrom.
Utmattning är dock något som kommer gradvis, med varningstecken som man kan lägga märke till. I den här spännande och, faktiskt, roliga och upplyftande boken får du veta en massa viktiga saker om utmattningssyndrom. Och om hur du kan undvika det.
Anna Voltaire är en svensk författare och läkare. Hon har själv lidit av utmattningssyndrom och på ett enkelt och roligt sätt skriver hon om sina upplevelser.
Innan väggen: en upplyftande bok om utmattning är tillgänglig som ljudbok.
5. Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsglädje
”Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsglädje” är den enda i sitt slag: en självutlämnande guide för att må bättre genom mer humor. I livet i allmänhet och på jobbet i synnerhet.
Boken, som är inläst av Karin Adelsköld själv, ger lyssnaren en nära inblick i hennes liv som utmattad och vägen tillbaka. Men den är också en konkret guide för att – utifrån den senaste humorforskningen – skapa en kul arbetsplats och mer arbetsglädje. Oavsett vem du är, vad du jobbar med och var. Och oavsett du har ”gått in i väggen” och vill ta dig tillbaka, är i riskzonen för att hamna där eller helt enkelt ”bara” är uttråkad på jobbet.
Karin Adelsköld är hyllad komiker, författare, journalist och föreläsare som humorcoachat många svenska företag och myndigheter. 2016 sprang hon rakt in i väggen och har på vägen tillbaka verkligen förstått att humor är något att ta på största allvar.
Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsglädje är tillgänglig som ljudbok.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022