10 böcker som utspelar sig i Bohuslän du aldrig läst

1. Mord i Bohuslän

Olle Villner hade tänkt sig en lugn och stillsam pensionatssemester i det idylliska Ramsund på den svenska västkusten, men ser sig tvungen att raskt ändra sina planer när ett lik hittas vid havsbrynet. Mannen är uppenbarligen mördad, med en pil i bröstet. Villner är av naturen obotligt nyfiken och har ju dessutom en viss vana att lösa mordgåtor … Kanske finns mördaren rentav bland gästerna på pensionatet?

Mord i Bohuslän är tillgänglig som ljudbok.

2. Katthotellet vid kusten

Mysig och rolig sommarromantik på Räkholmen!

När Jonna blir vräkt från sin drömlägenhet och dessutom inser att hennes förlupne före detta pojkvän lurat henne på pengar rasar världen ihop. Utan jobb eller någonstans att bo tar hon sina fyra älskade katter och åker till sin farfar i Bohuslän, som hon inte träffat på trettio år. Hon får flytta in i hans gästhus på Räkholmen och de börjar lite trevande lära känna varandra och sin gemensamma släkthistoria.

Ett steg i taget lär Jonna känna den lokala frisören, den snygge snickaren och de som bott på ön i hela sitt liv – ett speciellt och lite svåråtkomligt folk. Att träffa någon ny kärlek är hon inte intresserad av, men när det visar sig att byns rikemansson älskar att dansa lika mycket som hon – då vaknar något till liv i hennes hjärta. Kanske finns det chans till lite allt möjligt på Räkholmen?

Katthotellet vid kusten är Jessika Deverts andra fristående feelgoodroman. Det är en varm och humoristisk berättelse om sommarkänslor, att våga och börja om. Och om katter förstås.

Katthotellet vid kusten är tillgänglig som ljudbok.

3. Resenärerna

En vårdag anländer till en gammal gård i Bohuslän rikemanssonen Peter Ask och hans ressällskap Olof Clarin på väg hem från en bildningsresa i Italien. Deras vagn har gått sönder och de får tillfälligt logi hos syskonen Märta och Nils Kleve. Gården är i starkt förfall och mellan dem pågår en maktkamp. Resenärerna kliver med sitt eget inbördes rollspel rakt in i kraftfältet och den sköra terrorbalansen mellan syskonen. Som i ett tjechovskt drama tycks människorna vara på väg bort någonstans, till ett annat slags liv, men oförmögna att förverkliga drömmen.

Ellen Mattsons Resenärerna, hennes tredje roman, utspelar sig runt sekelskiftet och är en symbolladdad, märklig roman om en handfull människor som under en till synes händelselös sommar på ett ödesdigert sätt griper in i varandras liv.

Resenärerna är tillgänglig som e-bok.

4. Stormvakt

Efter en räcka framgångsrika spänningsromaner startar Kristina Ohlsson med ”Stormvakt” en ny deckarserie om den stillsamme före detta finansmannen August Strindberg. Han anländer till Hovenäset i Bohuslän samma blåsiga natt som den mycket omtyckta läraren Agnes spårlöst försvinner. Bakom sig har August lämnat en framgångsrik karriär för att förverkliga sin dröm och öppna ”Strindbergs second hand”. Äntligen ska han få ägna sig åt något han älskar, och dessutom på en plats som han längtat efter att återse.

Men hela västkustidyllen skakas av Agnes försvinnande. Polisen, med den empatiska och drivna Maria Martinsson i spetsen, söker efter henne dag och natt. Hoppet om att Agnes ska hittas vid liv blir allt mindre. Vad är det hon har råkat ut för? Och varför får August den obehagliga känslan av att han själv sitter på en del av gåtans lösning?

Stormvakt är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

5. Mysteriet med den försvunna guldskatten

Sommarlovet har börjat. Stellas pappa har skickat sin chaufför Ross för att köra henne till paradisön Smögen, där hon ska tillbringa sommaren. Grannfrun Signe ber Stella att visa hennes nya sommarbarn runt på ön. Det visar sig vara John, tekniknörden från Stellas skola.

En dag får Stella läsa ett gammalt brev som handlar om en försvunnen guldskatt som förbryllat Smögenborna i snart 200 år. När Stella och John åker ut med båten hamnar de mitt i en skattjakt. Plötsligt befinner de sig i ett äventyr av lömska dykare, bortsprungna katter och en stulen, mycket värdefull, ring.

De bestämmer sig för att starta Smögens första detektivbyrå, Stellas & Johns detektivbyrå. Fallen de åtar sig tar med dem på farliga uppdrag som till och med blir en kamp på liv och död. Kommer de att hitta fartyget Sankt Annas försvunna skatt? Och kommer de att lyckas lösa något av fallen?

Första boken om Smögendetektiverna Stella och John baserar sig på delvis sanna berättelser om fartyget Sankt Annas skatt som sjönk i en förfärlig höststorm 1837. Boken utspelar sig i ett somrigt Bohuslän bland fiskarstugor, rosa klippor och blått hav. Men bakom idyllen finns hemligheter gömda och mysterier att lösa. Mysteriet med den försvunna guldskatten är en spännande deckare för barn i åldern 9-12 år.

ANNA IHRÉN är författaren bakom succéserien Morden på Smögen och Jubileumsserien. Hon har tillbringat alla sina somrar på Smögen i Bohuslän. Nu debuterar hon som barnboksförfattare med serien om Smögendetektiverna Stella och John.

”Boken är riktigt spännande. Anna Ihrén fångar stämningen vid havet väl och språket är målande, inget för nybörjarläsaren, men perfekt för den som fått i gång läsflytet. Hoppas på fler böcker om Stella & Johns detektivbyrå!” Marianne Ericson, BTJ

Mysteriet med den försvunna guldskatten är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

6. Ett köpmanshus i skärgården (Del två)

Emilie Flygare-Carlén [1807-1892] var en svensk författare. Flera av hennes romaner sattes upp på scen, bland dem Ett köpmanshus i skärgården och Rosen på Tistelön. Ett köpmanshus i skärgården från 1860 utspelar sig på ett handelshus i Bohuslän under 1830-talet. Romanen filmatiserades 1925 och gjordes som TV-serie 1973. Romanen är indelad i tre delar, det här är del två.

Ett köpmanshus i skärgården (Del två) är tillgänglig som e-bok.

7. Sanningen om Saltön

”Det var sommaren 1952 när jag var åtta år och vi hyrde på Tjörn, som jag bestämde mig för att en gång skriva om en påhittad ö i Bohuslän. Jag skulle skriva om människorna där och hur lite de bofasta och turisterna skulle begripa varandra. En karta skulle jag också rita.”

Men hur gick det egentligen till när Saltön steg upp ur Västerhavet med sin krångliga, charmiga, tilltufsade befolkning?

Här berättar Viveca Lärn den sanna historien om hur böckerna, människorna och tv-serierna kom till och vad som hänt på vägen dit och efteråt …

I omisskännligt Lärnska kåserier får vi veta hur inspirationen till Emily, Blomgren, MacFie och de andra Saltöborna kom till författaren. Hur Ulla Skoogs rolltolkning räddade kvar Johanna i böckerna och varför Baskermannen med tiden fick en betydligt viktigare uppgift än att gratisläsa tidningar med lättklädda damer i Blomgrens butik. Här ges även glimtar från inspelningarna samt belysande kommentarer från lokala statister.

Viveca Lärn skriver personligt om hur barndomens somrar i Bohuslän och möten med särpräglade kustbor inspirerat henne. Som Post-Oskar, som berättade om Havsfolket som bor på sjöbotten, Allan i Brog som hade handelsbod som inte bara sålde träskor och smör utan också var Tjörns skvaller- och sambandscentral, och den olyckliga tjocka kvinnan som lagade gåsleverpaté i asfaltkokare. Och naturligtvis om de tre gubbarna i keps och knäppkofta på bänken i hamnen.

Och det är många som tror att Saltön faktiskt finns. En sen kväll på en mörk gata i Göteborg fick författaren en örfil av en kvinna som inte var nöjd med MacFies tragiska öde.

Sanningen om Saltön är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

8. Strandsittaren

Dennis Wilhelmson tar tjänstledigt från polisen i Göteborg och åker upp till barndomsön Smögen för att bearbeta den livskris han gått igenom under våren. Men sommaren blir inte så lugn och harmonisk som han planerat. En ung man hittas död i Smögens hamnbassäng och en gammal vän till honom försvinner spårlöst. Ofrivilligt dras han in i Sotenäsets mest uppmärksammade mordutredning någonsin. Han lär känna polisaspiranten Sandra Haraldsson. Sandra är ung, ambitiös och rättfram. På något sätt når hon fram till honom och sakta men säkert börjar hans inre läkas. Vad han inte vet är att släktforskaren och svenskamerikanen Anthony har hittat berättelser och människor i Smögens historia som kommer att påverka hans framtid för alltid.

Strandsittaren är första delen i serien ’Morden på Smögen’.

Strandsittaren är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

9. Granit

BOUPPTECKNINGEN efter mamma Ingrids bortgång visar sig vara mer än enbart formalia. Som arvinge till ett okänt skärgårdshus på en ö i Bohuslän startar Veronika sitt sökande efter svaren på de frågor som arvet för med sig. Sanningen visar sig vara väl gömd ute bland de saltstänkta klipporna i syfte att aldrig avslöjas.

”Granit” är en spännande, sorglig och lycklig feelgood roman som utlovar hav, saltvatten, kärlek och granitklippor i stora doser då händelser och hemligheter från 1940-talet får konsekvenser under många år för alla inblandade.

Kristina Simonsson Ronquist har tidigare utkommit med ”Havet tar och havet ger”, ”Eliases Hannes” och ”Svallvågor” som alla är en del av Svallvågor-serien.

Granit är tillgänglig som e-bok.

10. Sommarplåga

Jag sjunger Den blomstertid nu kommer och blickar upp mot kyrkans höga tak där välvda bågar klättrar mot himlen. Jag sneglar på Hedvig där hon står en bänkrad bort och sjunger med låg mörk röst som bär spår av kryddigt rökt te och för många sena kvällar. Mina tankar vandrar till sommarens smultron som väntar runt hörnet. Till solvarma stenar, långa kalla bad och kvällar ljumma som honung. Inom mig sprakar en gnista som ännu inte bär något namn. En hemlighet som ingen annan än jag vet något om.

Skejtaren Alma, hennes pappa och katten Snape ska tillbringa sommaren på sitt ställe på ön i Bohuslän. Hon räknar dagarna tills de kommer dit, till ön och till Mira, granntjejen som Alma varit sommarlovsbästis med så länge hon kan minnas, men som hon inte träffar annat än på somrarna. Men Mira har med sig en annan kompis, en kille, och ingenting blir som förut. Tre är inte ett gäng, särskilt inte två tjejer och en kille; och Alma kommer på sig själv att sakna Hedvig i stan, Hedvig som Alma egentligen inte känner så bra, men som inte slutar höra av sig, Hedvig som läser Karin Boye, som ibland med sig Alma ut i Göteborgsnatten, Hedvig som doftar hallontvål.

I korta kapitel, på ett enkelt med poetiskt språk, skriver Hanna Jedvik inkännande och klart om kompisrelationer som dör ut, om nya vänskaper, om självständighet och förväntningar.

Sommarplåga är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇