1. Lev mer, tänk mindre: Bli fri från nedstämdhet och depression med metakognitiv terapi
Depression är ett växande problem för allt fler, och WHO larmar om att depression inom tre år blir den största sjukdomsbördan i världen. Men vad kan man som enskild människa göra åt det? Lev mer, tänk mindre visar hur du med hjälp av metoden metakognitiv terapi kan bli fri från depression och nedstämdhet. Terapiformen håller på att slå igenom på bred front i världen, som ett nytt sätt att behandla depression.
Vi har vant oss vid att tackla en kris genom att bearbeta den, tänka och analysera – men det är enligt behandlingsformen fel väg att gå. I stället bör vi låta saker passera och metakognitiv terapi lär oss hur.
Boken introducerar metoder för den som lider av nedstämdhet, men är även användbar för den som vill slippa hamna där. Genom att sluta grubbla och oroa oss återfår vi livsglädje och energi.
Lev mer, tänk mindre : Bli fri från nedstämdhet och depression med metakognitiv terapi är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
2. Vägar till välmående: ta dig ur stress, nedstämdhet och depression
’Den här boken handlar om vårt välmående eller brist på det. Alldeles för många människor lever i en vardag präglad av stress och prestationskrav. Vi ger mer och gör mer än vad som är hälsosamt.
Risken är att vi kör slut på oss själva och drabbas av utmattning, depression eller ångest.
Min förhoppning är att du genom att lyssna kommer att bli inspirerad till välmående. Med enkla medel kan vi ändra våra tankar och beteenden så att kropp och själ blir i balans.
Då känner vi både ork och livsglädje. Livet är inget problem som vi ska lösa. Det är ett äventyr som vi ska utforska och finna glädje i.’ – Karin Isberg
Karin Isberg är diplomerad livscoach, utbildad inom neurovetenskap och psykosyntesterapi. Genom sin epilepsi och genom att tidigare själv ha lidit av depression har hon egna erfarenheter av vad som kan hända i en människas kropp och hjärna.
Tidigare har hon utgivit Nakendiscot, som handlade om hennes skilsmässa och sökandet efter ett eget liv samt Deprimerande enkelt och 10 steg till att finna rätt partner.
Karin bor i Stockholm och har två barn. Hon svarar på läsarfrågor om relationer och personlig utveckling för Amelia och MåBra.’
Vägar till välmående : ta dig ur stress, nedstämdhet och depression är tillgänglig som ljudbok.
Tips mot nedstämdhet
Att känna sig ledsen och låg eller tillfälligt ur balans är vanligt och är något som drabbar alla. Det är en del av livet. Men om du upplever en längre period av att känna dig låg och hopplös och känslor av meningslöshet kan du ha utvecklat depression.
En person kan utveckla depression av många olika anledningar. Till exempel kan långvarig stress som du inte kan göra något åt och förlust av eller konflikt med någon viktig för dig göra att du blir deprimerad. Ibland går det dock inte att peka ut något speciellt som hände innan man blev deprimerad. Detta gäller särskilt om du har upprepade episoder av depression.
Knappt hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män i Sverige upplever depression som kan kräva behandling någon gång i livet.
Nedstämdhet: Symptom
Om du har depression känner du dig sällan lycklig, inte ens när du gör något som du normalt tycker om. Du har liten eller ingen lust eller energi att göra någonting, och även vardagliga aktiviteter kan verka jobbiga och tröga. Du kan ofta uppleva ångest, ha svårt att koncentrera dig och sova dåligt. Du kanske är mindre intresserad eller inte har något intresse av sex.
Kroppen upplever depression på olika sätt. Förutom trötthet är det vanligt att man får hjärtklappning eller att man får ont i ryggen eller i magen.
När du är deprimerad kanske du tror att det vore bättre att vara död. Detta är ofta kopplat till känslor av ångest, självförakt och hopplöshet inför framtiden. Någon som är mycket deprimerad kan till och med försöka begå självmord.
Nedstämdhet: Behandling
De flesta som upplever depression och får rätt behandling börjar må mycket bättre efter bara några veckor. Det är därför viktigt att be om hjälp om du tror att du har depression. Fysisk aktivitet har visat sig hjälpa mot depression och ibland kan det räcka med att bara ändra sina vanor när det gäller sömn och träning. Beroende på vart du vänder dig för att få hjälp kan du oftast få rådgivning, psykoterapi eller medicinering.
Det är viktigt under behandlingen att hålla regelbunden kontakt med din läkare. Det är vanligt att man kräver flera tider innan man hittar rätt behandling.
Nedstämdhet: När ska jag söka behandling?
Om du känner dig låg i minst två veckor och har andra symtom på depression kan du kontakta en vårdcentral eller psykiatrisk öppenvårdsmottagning. Du kan alltid ringa sjukvårdstelefonen för råd.
Om du mår väldigt dåligt och att du inte kan gå vidare, har självmordstankar eller planerar att ta livet av dig ska du omedelbart söka hjälp på psykiatrisk poliklinik eller akutmottagning eller ring 112. Detta är också vad du ska göra om någon i din närhet mår så dåligt att han eller hon planerar att ta sitt liv.
Vad är nedstämdhet?
I vardagligt tal säger människor ofta att de är ”deprimerade” eller ”nervuxna” när de känner sig ledsna, låga eller urskillningslösa. Men ordet ”depression” syftar faktiskt på ett allvarligare tillstånd som kräver behandling. Vid depression kommer hjärnans signalsubstanser i obalans, vilket påverkar bland annat känslor, motivation och sömn. Exempel på signalsubstanser som är kända för att spela en viktig roll vid depression är serotonin och noradrenalin. Medicin mot depression hjälper till att återställa balansen.
Ett normalt lågt humör kan ibland utvecklas till depression, och skiljelinjen mellan de två tillstånden är inte skarp utan mer flytande. Faktorer som avgör huruvida du har depression eller inte har att göra med hur länge ditt låga humör varar och hur du uppfattar din tillvaro under denna tid.
Om du känner dig låg och hopplös varje dag i mer än två veckor och har tappat lusten att göra saker du normalt tycker om och upplever känslor av meningslöshet, kan du ha blivit deprimerad.
Det är möjligt för en person att börja utveckla depression utan att märka någon förändring. Ibland är det personerna närmast dig som upptäcker symptomen på depression.
Det är viktigt att inte undvika social kontakt. Det kan därför hjälpa att försöka hålla kontakten med dina vänner, din arbetsplats eller andra sociala miljöer.
Minska eventuella krav på dig
Då depression gör att man orkar mindre är det oftast svårt att prestera på samma nivå som tidigare. Du måste också försöka minska eventuella krav från ditt privatliv och familjeliv. För att kunna börja må bättre kan det vara nödvändigt att vila genom att avstå från vissa aktiviteter som man känner sig tvungen att göra. Du måste kunna säga nej till saker som du inte kan hantera eller klara av.
God sömn är viktigt om du vill känna dig frisk. Om du har svårt att sova kan du prova att läsa eller lyssna på musik eller en ljudbok för att ta tankarna borta.
Att lära sig en avslappningsteknik kan också vara ett användbart sätt att hantera stress och få mer vila i vardagen.
Dagsljus är viktigt för mentalt välbefinnande. Därför är det en bra idé att ta en promenad eller ge sig ut och cykla mitt på dagen när det är som ljusast. Att ha bra belysning hemma och på jobbet kan ha en positiv effekt på ditt humör.
Välj njutbara saker att göra även om du inte känner för det
Det är viktigt att göra saker som du normalt tycker om, även om du inte känner för det just då. Om du normalt tycker om musik kan det att spela eller lyssna på musik få dig att må bättre, även om du inte trodde att det skulle göra det i början.
Det är viktigt att äta regelbundet, även om du inte har så mycket aptit. Att försöka behålla goda matvanor är särskilt viktigt när du är deprimerad eller återhämtar dig från depression.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022