Sapiens som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på Sapiens som ljudbok gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Sapiens: En kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari

”Den är lysande. Troligtvis den bästa boken om mänsklighetens historia – och då jag har läst väldigt många.”

Henning Mankell

Sapiens är en storslagen berättelse om människans ursprung, nutid och framtid. Historikern Yuval Noah Harari tar oss med från Homo sapiens första steg på jorden, då vi var ett däggdjur bland alla andra, till idag när vi står som världens obestridda härskare – med makt att både skapa och utplåna liv.

För cirka 70 000 år sedan var jorden befolkad av minst sex olika mänskliga arter. Ingen av dem hade någon större inverkan på den globala ekologin. Idag har bara en art överlevt – Homo sapiens. Hur blev det så? En del av hemligheten bakom framgångarna är att vi är det enda djur som kan prata om saker som existerar enbart i vår egen fantasi, såsom gudar, nationer, pengar och mänskliga rättigheter. Om detta och mycket mer handlar denna internationella bästsäljare som ger nytt bränsle åt diskussionen om vårt gemensamma förflutna och planetens framtid.

Professor Yuval Noah Harari (född 1976) är verksam vid Hebreiska universitetet i Jerusalem och slutförde sin doktorsavhandling vid University of Oxford. Hans specialområde är världens historia och makrohistoriska processer. Harari har publicerat ett flertal böcker och artiklar och hans filmade föreläsningar om världens historia har blivit en stor succé på Youtube.

”En hisnande spaningstur genom mänsklighetens historia … Sapiens är full av aha-upplevelser och bygger på breda insikter i naturvetenskap, antropologi och samhällsvetenskap.”

Lars Linder, DN

”Det är en väldigt underhållande, tankeväckande och välskriven bok. Harari rör sig flytande och självsäkert över hela det akademiska fältet. Biologi möter antropologi som möter arkeologi och filosofi och teologi och historia. Han har humor, vilket gör honom i sammanhanget ganska originell, och han har också en känsla för dramatik.”

Patrik Svensson, Sydsvenskan

”Djärv och fängslande.”

Isabelle Ståhl, Svenska Dagbladet

”Provocerande, filosofiskt avancerat, stundtals mycket intressant, men ibland rent fjantigt … underhållande men ibland häpnadsväckande stolliga historik över mänskligheten.”

Björn Gunnarsson, GP

”Jag är så upphetsad över att Yuval Noah Hararis Sapiens nu kommer på svenska. Hans maffiga – och utmanande – bok om människan är så innehållsrik att den är hopplös att sammanfatta: ”En makrohistorisk exposé över homo sapiens utveckling”, försökte jag häromkvällen, varpå sällskapet omedelbart föll i djup REM-sömn. Därför ett par nedslag: Homo Sapiens är en mördarmaskin. Mänskliga rättigheter är en fantasi. Ja, kanske handlar Sapiens framför allt om just fantasin, den föreställningsförmåga som gjort oss till världens härskare. Sagan om människan är intimt förbunden med fiktion.”

Bibliotekarien Jenny Lindh i DN rekommenderar

”Högsta betyg MMMMM, oumbärlig.

Årets bästa? Hur blev människan människa? Hur kan en ynklig tvåfotning utan klor och huggtänder dominera alla andra djur och människoarter? Briljante forskaren Yuval Noah Harari skriver Sapiens historia och finner, vackert nog, att vår vinnande egenskap stavas fantasi. Konsten att föreställa sig det osynliga har skapat religioner, pengar, imperier och vårt herravälde. Men vem betalar priset? Vårens, kanske årets fackbok gnistrar av lärdom och perfekt för diskussionskvällarna.”

Jenny Lindh i M-magasin

”Jag önskar att skolböckerna hade haft samma entusiasm, självförtroende och vigör som Yuval Noah Harari har när de berättar om mänsklighetens utveckling.”

Kristian Ekenberg, Örnköldsviks Allehanda

”Sapiens: En kort historik över mänskligheten är en spännande och skrämmande bok.”

Bo Gustavsson, UNT

”Hans övergripande och välformulerade exposé är som gjord för underhållning.”

Åsa Maria Hellman, Borås Tidning

”Harari kombinerar forskningsrön från många olika områden till ett verkligt ambitiöst, men också mycket imponerande verk Hararis historik är minst sagt häpnadsväckande. Infallsvinklarnas mångfald gör att verket levererar nytt, ruskigt fascinerande tankegods på rullande band Allt detta framför Harari med en tydlig, smidig och pedagogisk text här finns varken något luddigt tänkt eller sagt. Den svenska översättningen kan man dessutom inte kalla annat än lyckad.”

Se även  Kort kjol som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Sebastian Köhler, Affärsmagasinet Forum

”Boken styrka är storskaligheten; författarens fascinerande framfart genom historien kan göra läsaren fartblind, men erbjuder samtidigt ett helikopterperspektiv över de långa utvecklingslinjerna och många jämförelser av världshistoriens olika kulturer som ger perspektiv på vårt samhälle.”

Gustav Holmberg, BTJ

”Djärv, mångfacetterad och provokativ utmanar Sapiens allt vi trodde att vi visste om att vara människa: våra tankar, våra handlingar, vår styrka och vår framtid.”

The Independent

”Harari kan skriva. verkligen, verkligen skriva med intelligens, klarhet, elegans, och en underbar känsla för metaforer.”

The Times

”Den här fascinerande boken kan inte sammanfattas; du måste helt enkelt läsa den.”

Financial Times

Sapiens : En kort historik över mänskligheten är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Sapiens: Introduktion

Vår art, Homo sapiens, började som bara ett annat, biologiskt obetydligt, djur bland otaliga andra, men gjorde vid något tillfälle ett mycket snabbt ”hopp” till dominans över andra arter som har gjort människan orolig, destruktiv och ofta olycklig trots alla våra försök att vara lycklig. Yuval Noah Hararis bok, ”Sapiens”, spårar ursprunget, mekanismerna och effekterna av vad vi tänker på som ”mänskliga framsteg” från små grupper av jägaresamlare för 100 000 år sedan till dagens globala nätverk genom vilket vår art har kommit till dominerar hela jorden.

Detta fågelperspektiv av mänsklig historia gräver ner sig i utvecklingen av sapiens sociala organisation och de strukturella särdragen hos mänskliga kulturer genom vilka vår art har spridit sig, replikerat och utvecklats, inklusive genombrotten av mänskligt språk med dess oändliga uttryck, användningen av den mänskliga fantasin och uppkomsten av konceptet om en bättre framtid som ligger strax bortom horisonten.

Genom dessa mekanismer har vår art utvecklats socialt, snarare än biologiskt, till en art som i allt högre grad har kontroll över vårt eget öde. Den här boken tar inte bara hänsyn till hur denna utveckling har inträffat utan frågor om huruvida dessa ”framsteg” verkligen har varit fördelaktiga och hur vi kan, med vår medvetenhet om hur vi kom hit, bestämma vart vi vill gå.

Sapiens: Recension & handling

Sapiens: Sammanfattning

Jag ska försöka sammanfatta den här boken i tre meningar.

Människans historia har formats av tre stora revolutioner: den kognitiva revolutionen (70 000 år sedan), jordbruksrevolutionen (10 000 år sedan) och den vetenskapliga revolutionen (500 år sedan).

Dessa revolutioner har bemyndigat människor att göra något som ingen annan livsform har gjort, vilket är att skapa och koppla ihop idéer som inte existerar fysiskt (tänk religion, kapitalism och politik).

Dessa delade ”myter” har gjort det möjligt för människor att ta över världen och har satt mänskligheten på gränsen att övervinna krafterna i det naturliga urvalet.


Detta är min boksammanfattning av Sapiens av Yuval Noah Harari. Mina anteckningar är informella och innehåller ofta citat från boken samt mina egna tankar. Denna sammanfattning innehåller också viktiga lärdomar och viktiga passager från boken.

Mänskliga kulturer började ta form för cirka 70 000 år sedan.

Det har skett tre stora revolutioner i mänsklighetens historia: den kognitiva revolutionen, jordbruksrevolutionen och den vetenskapliga revolutionen.

 • Homo Sapiens betyder ”vis man”.
 • Människan utvecklades först i Afrika för cirka 2,5 miljoner år sedan.
 • Författaren tror att det är osannolikt att Homo sapiens kommer att överleva i ytterligare 1 000 år.
 • Från cirka 2 miljoner år sedan till 10 000 år sedan strövade flera mänskliga arter runt jorden tillsammans. Skildringen av människan som utvecklas från böjd till upprätt visar felaktigt mänsklig evolution som en linjär bana. Faktum är att arten levde samtidigt.
 • Människor har enorma hjärnor för sin kroppsstorlek.
 • Människans hjärnor står för 2-3 procent av kroppsstorleken, men använder 25 procent av energin.
 • Människan var mycket i mitten av näringskedjan fram till för 400 000 år sedan och hoppade inte till toppen av näringskedjan förrän för 100 000 år sedan.
 • De flesta djur i toppen av näringskedjan tog sig dit gradvis under miljontals år. Människor hoppade dock till toppen relativt snabbt. Det betyder att resten av näringskedjan inte var redo och inte vi heller. Därför känner vi oss oroliga och stressade eftersom vi inte är vana vid att vara på toppen.
 • Tillkomsten av eld och tillagning av mat kan ha öppnat vägen för utvecklingen av ett mindre tarmspår och en större hjärna.
 • Det finns två teorier om hur Homo sapiens utvecklades: Interbreeding-teori och Ersättningsteori. Verkligheten är förmodligen en kombination av båda teorierna.
 • Kanske var det därför Homo sapiens utplånade neandertalarna: ”De var för bekanta för att ignorera, men för annorlunda för att tolerera.”
 • Den sista dvärgarten av människor dog ut för 12 000 år sedan.
 • Homo sapiens erövrade världen på grund av sitt unika språk.
 • Den kognitiva revolutionen inträffade för mellan 70 000 och 30 000 år sedan. Det gjorde det möjligt för Homo sapiens att kommunicera på en nivå som aldrig tidigare skådats i språket.
 • Så vitt vi vet är det bara Homo sapiens som kan prata om saker som vi aldrig har sett, rört eller luktat. Tänk religioner, myter, legender och fantasier.
 • Berättandet av myter och berättelser tillåter Homo sapiens att samarbeta i stort antal på extremt flexibla sätt. Detta skiljer oss från alla andra djur.
 • Schimpanser kan inte bilda grupper på mer än 50 eller så. För människor är gruppstorleken vanligtvis 150 eller så. Utöver det kan du inte lita på skvaller och personlig kommunikation. Du behöver något mer för att få många människor att arbeta tillsammans.
 • Ett stort antal människor kan samarbeta genom att dela gemensamma myter och övertygelser.
 • I akademiska kretsar är berättelser kända som fiktioner, sociala konstruktioner eller inbillade verkligheter.
 • En föreställd verklighet är inte en lögn eftersom hela gruppen tror på det.
 • Ända sedan den kognitiva revolutionen har människor levt i en dubbel verklighet: den fysiska verkligheten och den föreställda verkligheten.
 • Sättet människor samarbetar på kan förändras genom att förändra berättelserna som myter vi berättar.
 • Eftersom Homo sapiens delade myter inte var genetiskt baserade, kunde de anpassa sig och ändra sitt beteende så fort de anpassade sin nya tro. De behövde inte vänta miljontals år på en genetisk förändring.
 • Homo sapiens är de enda djuren som bedriver handel.
 • Så vitt vi vet hade människorna för 30 000 år sedan samma fysiska, känslomässiga och intellektuella förmågor som vi har idag.
 • Evolutionspsykologin hävdar att det mesta av vår psykologi utvecklades under perioden före jordbruksrevolutionen för cirka 10 000 år sedan.
 • Instinkten att äta högkalorimat är inkopplad i vårt DNA.
 • Ända sedan jordbruksrevolutionen har det inte funnits ett dominerande sätt att leva för alla människor. Det har bara funnits alternativ från en mängd olika kulturer.
 • Hunden var det första djuret som tämjdes av människor för omkring 15 000 år sedan.
 • I forntida mänskliga grupper (för över 10 000 år sedan) fanns det väldigt lite privatliv, men också väldigt lite ensamhet.
 • De flesta av våra gamla förfäder hade mycket bredare och djupare kunskap om sin fysiska omgivning än vi. De var inte alls ointelligenta.
 • Det mänskliga kollektivet vet idag mycket mer överlag än hela befolkningen för 15 000 år sedan. På individnivå är vi dock mycket mer specialiserade idag. Forntida födosökare var de mest kunniga och skickliga människorna i historien.
 • Det är mycket lättare att föra ”omärkliga” gener vidare i dag än det var för 10 000 år sedan.
 • Vår brist på kunskap om förhistoriska religioner och trosuppfattningar är ett av de största hålen i vår förståelse av mänsklighetens historia.
 • Människor som reste över havet och landade i Australien var en av de viktigaste expeditionerna i historien. Det markerade ögonblicket som människor cementerade sig i toppen av näringskedjan.
 • Homo sapiens kom först till Amerika för cirka 16 000 år sedan.
 • Amerikas bosättning – över den sibiriska halvön genom Alaska in i Kanada och USA ner genom Mexiko och Centralamerika in i Anderna och Amazonas och hela vägen till spetsen av Sydamerika – var en av de snabbaste och mest otroliga invasionerna av en enda art som världen någonsin hade sett.
 • Otroligt nog växte jordbruksrevolutionen upp oberoende i många olika delar av världen.
 • Det finns inga bevis för att moderna människor har blivit intelligentare med tiden.
 • Jordbruksrevolutionen gjorde faktiskt inte livet för den genomsnittliga människan bättre till en början. Det gjorde det dock möjligt för människor att samla in mer mat per ytenhet och därmed multiplicerade den totala befolkningen exponentiellt.
 • Fascinerande nog gjorde de första tusen åren av jordbruksrevolutionen faktiskt livet svårare för människor genom att skapa mer arbete, mindre fritid och en ballongbefolkning som skapade fler munnar att mätta. Varje enskild generation såg inte hur deras liv blev värre eftersom de små förändringarna var så små.
 • En av historiens få järnlagar är att lyx tenderar att bli nödvändigheter och skapa nya förpliktelser. När folk väl börjar njuta av ny lyx tenderar de att bli förväntade och sedan räkna med dem.
 • Den evolutionära framgången för jordbruksrevolutionen (större befolkning) var faktiskt orsak till mycket lidande på individnivå. Inte bara för människor, utan även för tama djur som kor, får och höns.
 • Tillkomsten av jordbruksrevolutionen markerade den tid då framtidens bekymmer blev vanliga: vädret, skörden i år, etc.
 • Myterna som omger oss och utgör våra liv dikterar så mycket av vad vi tror och vad vi gör.
 • Liksom de gamla egyptierna ägnar de flesta sina liv åt att bygga pyramider. Det är bara det att pyramidernas namn, former och storlekar ändras från en kultur till en annan.
 • För att ändra den föreställda ordningen måste du först hitta en grupp som tror på en aktuell föreställd ordning. Nya myter måste bygga på eller utvecklas från tidigare myter.
 • Huvudsyftet med att skriva är att registrera siffror, som våra hjärnor inte utvecklades för att hantera väl. Våra hjärnor är mycket bättre på att komma ihåg biologisk, zoologisk och social information.
 • Det finns ett gammalt skriftsystem som används av inkafolket, känt som en quipu. De är inga skrivna ord alls, utan en serie knutar i olika färger och strängar som representerar ord och siffror.
 • Att skriva har faktiskt förändrat människors sätt att tänka. Vi kan använda skrivning och journalföring för att tänka mycket mer kategoriskt än någonsin tidigare.
 • Siffror är världens vanligaste språk.
 • Sociala hierarkier, ojämlikhet och så vidare är mänskliga uppfinningar.
 • De flesta rika människor är rika eftersom de föddes i rika familjer. De flesta fattiga är fattiga eftersom de föddes i fattiga familjer.
 • Orättvis diskriminering blir ofta värre, inte bättre, med tiden.
 • Från och med 2006 fanns det fortfarande 53 länder där en man inte kunde lagföras för att ha våldtagit sin fru.
 • När det gäller ojämlikhet mellan könen: biologi möjliggör, kultur förbjuder. Idén om ”onaturliga” beteenden är faktiskt ett resultat av kristen teologi, inte biologi.
Se även  Skamvrån som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Om det är möjligt biologiskt så är det naturligt. Ur ett vetenskapligt perspektiv är två män att ha sex naturligt. Att resa med ljusets hastighet är inte naturligt.

Varför värderas män mer i många kulturer än kvinnor?

Alla mänskliga kulturer är fyllda med inkonsekvenser. Till exempel värderar Amerika för närvarande individuell frihet och jämlikhet. Men dessa två ideal spelar inte alltid bra. Det är en del av den mänskliga erfarenheten att förena dem. Dessa inkonsekvenser är inte nödvändigtvis dåliga. De tvingar oss att tänka kritiskt. Konsistens är lekplatsen för tråkiga sinnen.

Se även  Ola Rapace som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Historien går obevekligt mot enhet. Hela planeten går mot en världskultur.

Skapandet av pengar var en ren intellektuell revolution. Det finns inte annat än i våra sinnen.
Mer än 90 procent av alla pengar är bara elektronisk data, inte fysiska pengar.

Alla vill alltid ha pengar just för att alla andra alltid vill ha pengar.

Imperier har varit världens vanligaste form av politisk organisation under de senaste 2 500 åren.
I allmänhet faller inte imperier på grund av uppror. De ger nästan alltid efter för invasion utifrån eller splittras inifrån empower-klassen.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇