Sammanfattning: Kensukes rike av Michael Morpurgo

NÀr Michaels förÀldrar förlorar sina jobb ser de möjligheten att förverkliga en livsdröm: segla jorden runt tillsammans med familjen. Efter mÄnga och lÄnga förberedelser ger de sig av pÄ bÄten Peggy Sue, mamma, pappa, Michael och hunden Stella. Men förÀldrarnas livsdröm blir en mardröm nÀr Michael en natt tillsammans med hunden Stella försvinner i vÄgorna.

Michael sveps ivÀg och Àr sÀker pÄ att han kommer att dö men han vaknar upp i dagsljus pÄ en öde strand. Och Stella har ocksÄ klarat sig. Men de har ingen chans att överleva utan varken vatten eller mat. Michael letar febrilt utan att fÄ tag pÄ vare sig det ena eller det andra. Men nÀr den utsvultne och törstige Michael vaknar upp nÀsta morgon sÄ finner han att nÄgon har stÀllt fram vatten och mat till honom. NÄgon mer finns pÄ ön men denna nÄgon vill inte ge sig tillkÀnna till en början.

Efter ett tag lÀr Michael dock kÀnna sin hjÀlpare, japanen Kensuke har i mÄnga Är överlevt pÄ den öde ön och har lÀrt sig leva i ensamhet. Han vill inte tillbaka till civilisationen och förbjuder Michael att tillkalla hjÀlp. Michael börjar sakteligen vÀnja sig vid livet pÄ ön, men han saknar sina vÀnner och sin familj och undrar om han nÄgonsin kommer att fÄ Äterse dem.

Kensukes rike av Michael Morpurgo kĂ€nns som en klassisk Ă€ventyrshistoria som nog kan vara spĂ€nnande för framförallt mellanstadiet. Den berör ocksĂ„ vĂ€nskapen mellan Michael och den gamle Kensuke och hur denna utvecklas trots generationsskildnader och sprĂ„kförbistringar. Tonen i berĂ€ttelsen gör att historien kĂ€nns ”som pĂ„ riktigt”. Det Ă€r den vuxne Michael som Ă€r berĂ€ttare och minns tillbaka pĂ„ sin tid pĂ„ ön. Just nĂ€r jag lĂ€st ut boken tĂ€nkte jag att den var rĂ€tt bra, men nu nĂ€r jag ska skriva om den sĂ„ kan jag inte riktigt sĂ€tta fingret pĂ„ vad jag gillade. Jag nöjer mig nog med att sĂ€tta ett medelbetyg pĂ„ den helt enkelt.

1 svar pĂ„ ”Sammanfattning: Kensukes rike av Michael Morpurgo”

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇