Sammanfattning: Jane Eyre av Charlotte Brontë

Jane Eyre Àr en ung förÀldralös som uppfostras av Mrs. Reed, hennes grymma, rika moster. En tjÀnare som heter Bessie förser Jane med nÄgra av de fÄ vÀnligheter hon fÄr, berÀttar för sina historier och sjunger sÄnger för henne. En dag, som straff för att ha brÄkat med sin mobbande kusin John Reed, fÀngslar Janes moster Jane i det röda rummet, rummet dÀr Janes farbror Reed dog.

NÀr Jane Àr inlÄst, tror hon att hon ser sin farbrors spöke, skriker och svimmar. Hon vaknar och finner sig sjÀlv i vÄrd av Bessie och den vÀnliga apotekaren Mr. Lloyd, som föreslÄr för Mrs. Reed att Jane ska skickas ivÀg till skolan. Till Janes förtjusning instÀmmer Mrs. Reed.

VÀl pÄ Lowoodskolan upptÀcker Jane att hennes liv Àr lÄngt ifrÄn idylliskt. Skolans rektor Àr Mr. Brocklehurst, en grym, hycklande och missbrukande man. Brocklehurst predikar en doktrin om fattigdom och nöd för sina elever samtidigt som han anvÀnder skolans medel för att ge sin egen familj en rik och överdÄdig livsstil.

PÄ Lowood blir Jane vÀn med en ung flicka som heter Helen Burns, vars starka, martyrlika instÀllning till skolans elÀnde Àr bÄde hjÀlpsam och misshaglig för Jane.

En massiv tyfusepidemi sveper över Lowood och Helen dör av konsumtion. Epidemin resulterar ocksÄ i att Mr. Brocklehurst lÀmnar sin vÀg genom att uppmÀrksamma de oskÀliga förhÄllandena i Lowood. Efter att en grupp mer sympatiska herrar tagit Brocklehursts plats, förbÀttras Janes liv dramatiskt. Hon tillbringar Ätta Är till pÄ Lowood, sex som student och tvÄ som lÀrare.

Efter att ha undervisat i tvÄ Är lÀngtar Jane efter nya erfarenheter. Hon accepterar en guvernörstjÀnst pÄ en herrgÄrd som heter Thornfield, dÀr hon undervisar en livlig fransk flicka som heter AdÚle. Den framstÄende hushÄllerskan Mrs Fairfax presiderar över godset. Janes arbetsgivare pÄ Thornfield Àr en mörk, passionerad man som heter Rochester, som Jane finner sig sjÀlv bli hemligt kÀr i.

Hon rÀddar Rochester frÄn en brand en natt, som han hÀvdar startades av en berusad tjÀnare vid namn Grace Poole. Men eftersom Grace Poole fortsÀtter att arbeta pÄ Thornfield drar Jane slutsatsen att hon inte har fÄtt veta hela historien. Jane sjunker i förtvivlan nÀr Rochester tar hem en vacker men elak kvinna som heter Blanche Ingram. Jane förvÀntar sig att Rochester ska fria till Blanche. Men Rochester friar istÀllet till Jane, som nÀstan inte tror.

Bröllopsdagen anlĂ€nder, och nĂ€r Jane och Mr Rochester förbereder sig för att utbyta sina löften ropar Mr Masons röst att Rochester redan har en fru. Mason presenterar sig som bror till den frun – en kvinna som heter Bertha. Mr Mason vittnar om att Bertha, som Rochester gifte sig med nĂ€r han var en ung man pĂ„ Jamaica, fortfarande lever.

Rochester förnekar inte Masons pÄstÄenden, men han förklarar att Bertha har blivit galen. Han tar bröllopsfesten tillbaka till Thornfield, dÀr de bevittnar den galna Bertha Mason som springer runt pÄ alla fyra och morrar som ett djur. Rochester hÄller Bertha gömd i den tredje berÀttelsen om Thornfield och betalar Grace Poole för att hÄlla sin fru under kontroll.

Bertha var den verkliga orsaken till den mystiska branden tidigare i berÀttelsen. Jane vet att det Àr omöjligt för henne att vara med Rochester och flyr frÄn Thornfield.

Penninglös och hungrig tvingas Jane sova utomhus och tigga om mat. Äntligen tar tre syskon som bor i en herrgĂ„rd som alternativt kallas Marsh End och Moor House in henne. De heter Mary, Diana och St. John (uttalas ”Sinjin”) Rivers, och Jane blir snabbt vĂ€n med dem. St. John Ă€r en prĂ€st, och han finner Jane som ett jobb som lĂ€rare pĂ„ en vĂ€lgörenhetsskola i Morton.

Han överraskar henne en dag genom att förklara att hennes farbror, John Eyre, har dött och lÀmnat henne en stor förmögenhet: 20 000 pund. NÀr Jane frÄgar hur han fick den hÀr nyheten chockar han henne ytterligare genom att förklara att hennes farbror ocksÄ var hans farbror: Jane and the Riverses Àr kusiner. Jane bestÀmmer sig omedelbart för att dela sitt arv lika med sina tre nyfunna slÀktingar.

St John bestĂ€mmer sig för att resa till Indien som missionĂ€r, och han uppmanar Jane att följa med honom – som hans fru. Jane gĂ„r med pĂ„ att Ă„ka till Indien men vĂ€grar att gifta sig med sin kusin eftersom hon inte Ă€lskar honom. St. John pressar henne att ompröva och hon ger sig nĂ€stan. Men hon inser att hon inte för alltid kan överge mannen hon verkligen Ă€lskar nĂ€r hon en natt hör Rochesters röst ropa hennes namn över hedarna.

Jane skyndar omedelbart tillbaka till Thornfield och finner att den har brÀnts ner till grunden av Bertha Mason, som miste livet i branden. Rochester rÀddade tjÀnarna men förlorade synen och en av sina hÀnder. Jane reser vidare till Rochesters nya bostad, Ferndean, dÀr han bor med tvÄ tjÀnare som heter John och Mary.

Hos Ferndean bygger Rochester och Jane upp sin relation och gifter sig snart. I slutet av sin berÀttelse skriver Jane att hon har varit gift i tio lyckliga Är och att hon och Rochester Ätnjuter perfekt jÀmstÀlldhet i sina liv tillsammans. Hon sÀger att efter tvÄ Är av blindhet Äterfick Rochester synen pÄ ena ögat och kunde se deras första son vid hans födelse.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇