Sammanfattning: 1984 av George Orwell

Boken utspelar sig Är 1984 i Oceanien, en av tre stÀndigt krigförande totalitÀra stater (de andra tvÄ Àr Eurasien och Eastasia). Oceanien styrs av det alltkontrollerande partiet, som har hjÀrntvÀttat befolkningen till otÀnkande lydnad mot sin ledare, Storebror.

Partiet har skapat ett propagandistiskt sprÄk kÀnt som Newspeak, som Àr utformat för att begrÀnsa fria tankar och frÀmja partiets doktriner.

Dess ord inkluderar dubbeltĂ€nkande (tro pĂ„ motsĂ€gelsefulla idĂ©er samtidigt), vilket Ă„terspeglas i partiets slagord: ”Krig Ă€r fred”, ”Frihet Ă€r slaveri” och ”Okunnighet Ă€r styrka.” Partiet upprĂ€tthĂ„ller kontrollen genom tankepolisen och kontinuerlig övervakning.

Bokens hjÀlte, Winston Smith, Àr en mindre partifunktionÀr som bor i ett London som fortfarande Àr krossat av ett kÀrnvapenkrig som Àgde rum inte lÄngt efter andra vÀrldskriget.

Han tillhör det yttre partiet, och hans jobb Àr att skriva om historien i sanningsministeriet, sÄ att den överensstÀmmer med nuvarande politiska tÀnkande. Men Winstons lÀngtan efter sanning och anstÀndighet leder till att han i hemlighet gör uppror mot regeringen.

Han inleder en förbjuden affĂ€r med Julia, en likasinnad kvinna, och de hyr ett rum i en stadsdel befolkad av Proles (förkortning för proletariat). Winston blir ocksĂ„ allt mer intresserad av brödraskapet, en grupp oliktĂ€nkande. Utan att Winston och Julia vet om det, övervakas de dock noga (allstĂ€des nĂ€rvarande affischer i hela staden varnar invĂ„narna att ”Big Brother tittar pĂ„ dig.”).

NĂ€r Winston blir kontaktad av O’Brien – en tjĂ€nsteman frĂ„n Inner Party som verkar vara en hemlig medlem av brödraskapet – sĂ€tts fĂ€llan. O’Brien Ă€r faktiskt en spion för partiet, pĂ„ jakt efter ”tankebrottslingar”, och Winston och Julia fĂ„ngas sĂ„ smĂ„ningom och skickas till kĂ€rleksministeriet för en vĂ„ldsam omskolning.

Det efterföljande fÀngslandet, tortyren och omskolningen av Winston Àr inte bara avsedda att knÀcka honom fysiskt eller fÄ honom att underkasta sig utan att utrota hans oberoende och förstöra hans vÀrdighet och mÀnsklighet.

I rum 101, dÀr fÄngar tvingas underkasta sig genom att utsÀttas för sina vÀrsta mardrömmar, fÄr Winston panik nÀr en bur med rÄttor fÀsts vid hans huvud.

Han skriker Ă„t sina plĂ„goandar att ”Gör det mot Julia!” och uppger att han inte bryr sig om vad som hĂ€nder med henne. Med detta svek slĂ€pps Winston fri. Han möter senare Julia, och ingen av dem Ă€r intresserad av den andra. IstĂ€llet Ă€lskar Winston Storebror.

Har du lĂ€st nĂ„gon bok som Ă€r nĂ€mnd i inlĂ€gget? LĂ€mna din recension nedan 👇