Lyssna på dokumentärer online GRATIS i 7 dagar med Nextory

Har du någonsin varit på jakt efter att lyssna på dokumentärer online?

Då har du hamnat helt rätt, för i det här inlägget är det precis vad vi har som mål att lära dig.

Det är enklare än vad du tror.

Du behöver bara registrera ett konto på Nextory via vår länk för att få gratis tillgång till deras utbud i hela 7 dagar. Vi har recenserat Nextory, samt recenserat alla ljudbokstjänster i Sverige.

I det här inlägget kommer vi även tipsa om 5 dokumentärer du kan lyssna på via Nextory redan inom 30 sekunder – helt gratis!

Skulle du vilja avbryta ditt medlemskap innan tiden för det går ut är detta fullt möjligt och leder till att du inte behöver betala något.

Med det sagt rekommenderar vi verkligen Nextory som tjänst. Att för runt 100 kr kunna lyssna på obegränsat med ljudböcker – i praktiken nästan gratis då man inte längre betalar för varje enskild bok utan en billig prenumeration på en ljudbokstjänst istället.

Nedan följer 4 av de bästa dokumentärerna som går att lyssna på hos Nextory just nu (i vårt tycke!). Det finns många fler ljudböcker än så här tillgängliga.

1. Barnflickan i Knutby: Dramadokumentär av Thomas Sjöberg (2018)

Journalisten Thomas Sjöbergs bok om barnflickans väg mot skotten i Knutby är en dramatiserad skildring av ett av de mest uppmärksammade rättsfallen i modern tid.

Natten till den 10 januari 2004 mördas 23-åriga Alexandra Fossmo. Samma natt skjuts grannen Daniel Linde, men överlever. Dag för dag avslöjas detaljerna inför omvärldens alltmer förvånade, och fascinerade, ögon. Barnflickan Sara Svensson grips och erkänner dåden. Detta är en historia med det klassiska dramats samtliga ingredienser -kärlek, svek, otrohet och ond bråd död.

Med hjälp av polisens förundersökning, domstolsförhandlingen i Tingsrätten, intervjuer och resor, bandupptagningar och videorekonstruktioner försöker Thomas Sjöberg skapa sig en bild av hur sanningen kan se ut i Sara Svenssons ögon. Barnflickan i Knutby är en bok man läser som en roman eller om man så vill – som en verklighetsthriller.

Barnflickan i Knutby : Dramadokumentär är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Du ska dö: en dokumentär berättelse om mordet på Fadime Sahindal av Ulf Broberg och Leif Ericksson (2020)

DU SKA DÖEn dokumentär berättelse om mordet på 
Min syster är död, min pappa har dödat min syster!

Så börjar ett autentiskt larmsamtal till SOS Alarm klockan 21.54 måndagen den 21 januari 2002. Den som ringer larmcentralen heter Songül Sahindal och hon har just sett sin syster Fadime brutalt mördas av deras pappa.
Mordet blir det tragiska slutet för en ung kvinna som önskade att själv få skapa sin framtid i Sverige, att själv få välja livsstil och livspartner. Det var ett beslut som inte bara kostade henne en oönskad exil från sin hemstad Uppsala och sina nära och kära i familjen utan också livet.
Det här är berättelsen om Fadime Sahindal, om hennes liv och hennes död och om det rättsliga och samhällspolitiskaefterspelet efter mordet på henne. Det är en redogörelse över vad som hände Fadime, över vad hon och andra sade och gjorde i samband med hoten, misshandeln och slutligen det brutala mordet.

3. Den svarte nazisten: En dokumentär om Jackie Arklöf av Magnus Sandelin (2018)

År 1999 mördas två polismän av bankrånare utanför den lilla orten Malexander. En av bankrånarna är den före detta legosoldaten Jackie Arklöf. Journalisten Magnus Sandelin är den första att berätta Jackie Arklöfs hela historia: från uppväxten i Storuman till krigsförbrytelserna i Bosnien och tragedin i Malexander med den uppmärksammade rättegången som följer.

Berättelsen börjar i den norrländska barndomsbyn, dit Jackie Arklöf kommer som tvååring från Liberia. Vi får veta mer om de stökiga skolåren, kontakten med barnpsykiatrin och hur han dras in i nazismen.

Magnus Sandelin vill reda ut hur det kan komma sig att en färgad kille söker sig till nazismen och vad det är som får nazister att acceptera en färgad kille i sina led. Han skildrar Arklöfs kaotiska och kriminella tid efter att ha kommit hem från Bosnien – den som slutar med morden i Malexander.

Sandelin skriver också om Jackie Arklöfs vistelse i fängelset, om kampen för att försöka komma tillrätta med sina djupt rotade känslor av hat och förakt. Om ångesten, självmordstankarna och den svåra vägen bort från nazismen.

Boken innehåller tidigare opublicerade uppgifter om en viktig del av svensk kriminalhistoria och unika citat från Jackie Arklöf själv.

Den svarte nazisten : En dokumentär om Jackie Arklöf är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

4. ok, amen: Om kärlek och fientlighet i chassidernas New York av Nina Solomin (2020)

När hon flyttar in i loftet i New York ser hon dem på gatan utanför: männen med sina svarta rockar, långa skägg och tinninglockar. Barnen med gammaldags kläder och kvinnorna med täckta huvuden och långa kjolar. Journalisten Nina Solomin blir nyfiken på de ultraortodoxa judar som blivit hennes grannar. Men de lever enligt strikta religiösa regler och vill inte beblanda sig med omvärlden. Det är omöjligt att få kontakt. Tills en dag, då det knackar på hennes dörr.

Ok, amen (2001) är en spännande, personlig reportagebok som ständigt hittar nya läsare. Här skildras en ung svensk kvinnas väg in i en sluten värld, en judisk chassidisk grupp som lever som i Östeuropa före andra världskriget, fast de befinner sig mitt i en av världens mest moderna metropoler.

Nina Solomin är journalist och författare. Hon har levt i New York och Jerusalem och har bland annat arbetat på Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Sveriges Television, Tidningen Vi och Sveriges Radio. Det här är en print-on-demand-utgåva. Läs mer på www.wwd.se/pod

Vi hoppas det här inlägget lär dig hur du enkelt kan lyssna på dokumentärer gratis online – i alla fall under 7 dagars tid! Sen är det dags att betala.

Läser du det här inlägget under sommarmånaderna 2021 bedriver Nextory en kampanj just nu där man får pröva på tjänsten i hela 7 dagar utan kostnad. Alltså ett guldläge för dig att fixa sommarläsningen.

Stort lycka till önskar teamet bakom 1MiljonBoktips!

Inlägg senast uppdaterat: 1 augusti, 2021