1. Tunn luft
»En av de bästa äventyrsböckerna genom tiderna.« Wall Street Journal
Den 10 maj 1996 nådde bergsklättraren och journalisten Jon Krakauer äntligen toppen av Mount Everest tillsammans med en grupp andra klättrare. Kort därefter drog ett oväder av katastrofala mått in över dem. En storm som dödade fem personer och lämnade de överlevande i ett tillstånd av chock, skräck och skuldkänslor.
I den hyllade bästsäljaren Tunn luft berättar Jon Krakauer den fängslande och otäcka historien om den ödesdigra dagen och hur den förändrade hans liv för gott.
JON KRAKAUER, född 1954, är en amerikansk författare och bergsbestigare. Han har bland annat skrivit för tidskrifter som Outside och Rolling Stone. In i vildmarken [1996] var Krakauers stora genombrott som journalist och författare, och har sålt i flera miljoner exemplar. 1997 kom den lika hyllade, självupplevda Tunn luft, som även den blev en mångmiljonsäljare. 2007 blev In i vildmarken< film i regi av Sean Penn.
»Krakauer återskapar den dödliga stormen med en självlysande och skräckinjagande intimitet.« New York Times
»Krakauers ögonvittnesskildring är ett hypnotiskt drama om hybris, ansvar och självuppoffrande hjältedåd. Den kommer att ge ett bestående intryck hos alla som läser den.« Booklist
»Enastående.« Newsweek
Tunn luft är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
2. När bergen kallar
Renata Chlumska är en av Sveriges främsta och mest kända äventyrare. Hennes dröm om att en dag stå på toppen av Mount Everest föddes 1996 och samtidigt väcktes idén om att någon gång genomföra den legendariska utmaningen ”Seven Summits” – att bestiga de högsta bergen på jordens sju kontinenter.
Tre år senare började äventyret och hon blev den första svenska kvinna att bestiga Mount Everest.
Äventyret Seven Summits, som totalt tog 15 år, avslutades 2014 med Mount Vinson i Antarktis. Hennes berättelse är både spännande och dramatisk. Hon berättar om minutiösa och tidskrävande förberedelser, om ibland fruktlös väntan i baslägren på perfekt väder, om risker, motgångar och misslyckanden och förstås om den euforiska känslan av att till sist nå toppen.
Boken är rikt illustrerad med hennes egna bilder.
Renata Chlumska är en av Sveriges mest eftertraktade föredragshållare. Hon har också blivit utsedd till en av världens främsta äventyrskvinnor.
När bergen kallar är tillgänglig som ljudbok.
3. K2 – på liv och död
Den svenske bergsklättraren Fredrik Sträng hade bestämt sig. Han var redo för K2 i Pakistan, ett av de farligaste och mest skoningslösa bergen på vår jord. Och det började bra, vädret var osannolikt bra, det var perfekt. Men situationen skulle snart förändras och sluta i kaos och bråd död.
Ett gällt skrik skar genom den klara luften. Det ekade över glaciären ner mot läger 4 på 7 800 m dit Sträng och hans kompanjon Dr Eric Meyer precis återvänt efter att ha avbrutit sitt försök att nå toppen. Många indikatorer och en obehaglig känsla av att något skulle gå fel hade fått dem att vända. Det var norskan Cecilie Skog som skrek.
Hon lät som om hon var nära, men hon var flera timmar bort. Hade det gått en lavin? Hade någon ramlat? Hade någon dött? Här berättar i första hand Fredrik, men också andra klättrare som befann sig på berget, om de dramatiska dygnen sommaren 2008, då elva personer omkom och Fredrik miste flera av sina vänner i en av de värsta klättringsolyckorna någonsin.
Målande naturskildringar och laddade klättringsscener varvas med Fredriks tankar om drömmar och mål, och om vad som motiverar en människa att utsätta sig för extrema utmaningar och påfrestningar. Det är en känslosam historia om hopp och förtvivlan, om naturkrafter och drivkrafter – om liv och död. Text Per Johnsson
K2 – på liv och död är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
4. Begravda i himlen
”Många redogörelser för bergsbestigningar beskriver en dödsföraktande klättring uppför fasta rep. Men hur hamnade de där repen där? Vilka genomförde räddnings insatserna? När ens liv hänger på att en knop håller, kanske man vill veta vem som slog den.”
Ur förordet
När elva klättrare omkom på världens farligaste berg K2 i augusti 2008, överlevde två sherpor katastrofen. Sherpor är de lokala klättrare som gör det möjligt för västerländska klättrare att överhuvudtaget ha en chans att ta sig upp på Himalayas högsta toppar. De har länge varit hjältar i det fördolda, men här ger Amanda Padoan och Peter Zuckerman dem röst och historia.
Vi får följa sherporna Chhiring Dorje Sherpas och Pasang Lamas livshistorier, från deras byar högt upp i Himalaya, till slummen i Katmandu, över glaciärerna i Pakistan till baslägret på K2. När katastrofen är ett faktum finner Chirring sin kollega Pasang strandsatt, utan yxa, på en isvägg där han väntar på att dö. Den räddningsaktion som följer har kommit att bli legendarisk.
Begravda i himlen är både en gastkramande äventyrsberättelse och en inblick i sherpornas vardag och kultur. Boken skildrar ett av klättringshistoriens mest dramatiska dygn från ett helt nytt perspektiv.
Begravda i himlen är tillgänglig som ljudbok.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022