3 ljudböcker av Elena Ferrante att GRATIS i 7 dagar

Är du på jakt efter en ljudbok av Elena Ferrante? Just nu kan du lyssna på Elena Ferrante som ljudbok gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal.

Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till hennes ljudböcker hos Nextory.

3 ljudböcker av Elena Ferrante vi rekommenderar

1. Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår

I en hyreskasern nära landsvägen i femtiotalets Neapel växer de båda flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar.

Lila är den självklara ledaren, den snabbfotade, den våghalsiga, den kvicktänka och den elaka. Det är också Lila som slår Elena ur brädet som skolans bästa elev, hon har lärt sig läsa själv och kommer etta på alla prov.

Skolgången utgör ett löfte om en bättre framtid för dem båda, men Lila, dotter till skomakaren Fernando och hans hustru som båda är analfabeter, är den som tvingas ge upp studierna medan Elenas far, som är vaktmästare i stadshuset, ser till att dottern får fortsätta att gå i skolan.

Lila gifts i stället bort vid 16 års ålder med Stefano Carracci, son till den mördade maffiabossen, Stefano som driver familjen Carraccis livsmedelsbutik med framgång i kvarteret. Elena, däremot, fortsätter sin utbildning, och drömmer om att skriva. Båda flickorna känner sig i hemlighet dragna till Nino Sarratore utan att de avslöjar något för varandra och blir därmed varandras rivaler.

Nino växer också upp i hyreskasernen och är son till järnvägsarbetaren och poeten Donato Sarratore som en gång förfört änkan Melina Cappuccio men övergett henne varpå hon försökt ta sitt liv. Nino är studiebegåvad, men utan mål i livet eftersom han hatar sin far.

Nino kommer så småningom att spela en avgörande roll i båda flickornas liv.

Elena Ferrantes storslagna romanepos i fyra delar om Lila och Elena tar sin början när de båda kvinnorna hunnit bli sextiosex år och Lila försvunnit spårlöst.

Lilas son Rino tror att hans mor gömmer sig hos Elena, som nu är bosatt i Norditalien och en etablerad akademiker, men Elena och Lila har inte haft kontakt med varandra på ett tag.

I ett slags desperat försök att nå Lila, börjar Elena skriva romanen om deras gemensamma uppväxt och liv, för att på så sätt rädda Lila undan glömskan och i hopp om att få möta henne igen.

Min fantastiska väninna. Bok 1, Barndom och tonår är tillgänglig som ljudbok.

2. De vuxnas lögnaktiga liv

Elena Ferrante är tillbaka med en ny suggestiv roman för både gamla och nya Ferrantefans. Miljön är naturligtvis Neapel, det rika Neapel högt uppe på kullarna och det fattiga nere i gränderna.

Karaktärerna känns till viss del igen från tidigare romaner: här återfinns den otrogne maken, den bedragna äkta makan, den fattiga, vidskepliga och våldsamma fastern, men framför allt kretsar romanen kring Ferrantes nya hjältinna Giovanna.

Den tolvåriga Giovanna får under en middag höra att hon liknar sin faster Vittoria, en kvinna hon aldrig träffat. Det visar sig att Giovannas pappa, Andrea, inte alls är den välbeställde akademiker med gedigen borgerlig bakgrund som Giovanna dittills trott, utan att han vuxit upp i Neapels fattigkvarter.

Giovanna söker upp Vittoria, en hämndgirig kvinna som anser att Andrea bestulit henne på hennes del av deras gemensamma arv. Men Giovanna fascineras av fastern och blir genom kontakten med henne brutalt invigd i vuxentillvarons mörkare sidor där sanning och lögn, förljugenhet och ärlighet lever sida vid sida. Vems version är den riktiga, Vittorias eller faderns? Giovanna försöker förena de båda världarna men skillnaden mellan dem är avgrundsdjup och den bräckliga balansen hotar hela tiden att rubbas.

De vuxnas lögnaktiga liv är tillgänglig som ljudbok.

3. Den som stannar, den som går. Bok 3, Åren mitt i livet

Elena stöter under ett författarframträdande på Nino Sarratore som hon i hemlighet varit förälskad i under hela sitt liv. Lila har efter sitt misslyckade äktenskap börjat ett nytt liv med Enzo Scanno och bor med honom och sin son Gennaro i en förstad till Neapel. På kvällstid lär sig Lila allt hon kan om datorer och programmering för att på så sätt skapa sig en ny och bättre tillvaro.

Lila och Elena försöker var och en på sitt sätt navigera genom det italienska 70-talet med all dess politiska oro, sexuella frigjordhet och sociala förändringar. Båda känner sig vilsna i den moderna världen och söker sig till varandra. Elena befinner sig i ett vägskäl i sitt äktenskap och Lila blir på nytt hennes förtrogna.

Den som stannar, den som går. Bok 3, Åren mitt i livet är tillgänglig som ljudbok.

Elena Ferrante: Om författaren

Elena Ferrante är pseudonymen till den okända italienska författaren av My Brilliant Friend. Mycket lite är känt om författaren, eftersom hon målmedvetet har hållit sin identitet och personliga historia hemlig. 1991, när Ferrante publicerade sin första roman, Troubling Love, föreskrev hon för sin förläggare att hon inte skulle ge intervjuer, läsningar eller någon annan form av publicitet. Hon ville inte ge någon information om sig själv, inklusive sitt riktiga namn, eftersom hon kände att ”böcker, när de väl är skrivna, inte behöver sina författare” (citerat i Wood.)

Trots, eller kanske på grund av, detta mysterium har Ferrante blivit en av de mest kända och mest hyllade samtida romanförfattarna. Hon har publicerat sju romaner: tre av dessa (Troubling Love [2006], The Days of Abandonment [2005] och The Lost Daughter [2008]) är fristående titlar, medan de andra fyra (My Brilliant Friend [2012], The Story of a New Name [2013], De som lämnar och de som stannar [2014] och The Story of the Lost Child [2015]) bildar en serie som spårar samma karaktärers liv under en lång tidsperiod. Alla hennes romaner skrevs på italienska, men har översatts till många andra språk. 2016 nominerades The Story of the Lost Child till Man Booker-priset, och Ferrante utsågs också till en av Time Magazines mest inflytelserika personer samma år.

Ferrante har då och då lämnat skriftliga svar på journalisters frågor, och en samling av hennes brev har också publicerats. Från några biografiska antydningar har det allmänt antagits att Ferrante är en kvinna, har barn och har bott i Neapel. För vissa har hennes önskan att vara anonym betraktats som olämplig, med argument som framförts att hennes fans har rätt att veta om författaren vars försäljning de stödjer. Ett antal försök har gjorts för att avslöja Ferrantes identitet. 2016 publicerade den undersökande journalisten Claudio Gatti en artikel som påstod sig ha identifierat Anita Raja som författaren till Ferrante-romanerna. Gatti baserade sin undersökning på finans- och fastighetsregister i Italien. Denna exposé utlöste offentliga debatter om integritet, anonymitet och författarskap i en alltmer offentlig tid, med många anmärkningsvärda litterära figurer som stödde Ferrantes rätt att hålla sin identitet hemlig.

Elena Ferrante: Böcker & ljudböcker

Elena Ferrante är en italiensk romanförfattare som föddes i eller nära Neapel. Hon tycks en gång ha varit gift; hon kan ha bott i Grekland; hon verkar vara en mamma. Eller så tror vi. Hon vägrar intervjuer ansikte mot ansikte, har bara gett en handfull skrivna sådana (några av hennes brev har publicerats) och gör inga personliga framträdanden; inga fotografier av henne har publicerats.

1991, strax före publiceringen av hennes stildefinierande första bok, Troubling Love, skickade Ferrante ett brev till sin redaktör och förklarade att hon inte skulle marknadsföra den: ”Jag tror att böcker, när de väl är skrivna, inte har något behov av deras författare.

Om de har något att säga, kommer de förr eller senare att hitta läsare; om inte, kommer de inte att göra det.” Anonymitet, trodde hon, skulle bevara ”ett utrymme av absolut kreativ frihet”, en frihet desto mer nödvändig eftersom hennes böcker sticker ”ett finger i vissa sår jag har som fortfarande är infekterade”.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇