Agnes Cecilia som ljudbok GRATIS i 7 dagar

I det här inlägget har vi valt att tipsa om att det just nu går att lyssna på ljudboken Agnes Cecilia helt gratis i 7 dagar via Nextory. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Agnes Cecilia av Maria Gripe (Gratis Ljudbok)

Maria Gripes ”sällsamma historia” handlar om den föräldralösa Nora, som visserligen har det bra hos sina släktingar, men inte upplever sin tillvaro hos dem som något självklart. När Nora är 15 år flyttar de till en gammal lägenhet och märkliga saker börjar hända. Klockan går baklänges, rummet förändras, de döda blir närvarande och en docka nästa levande. Nora dras in i ett magiskt äventyr, som hjälper henne att slutföra sorgearbetet efter föräldrarna och finna sin egen identitet.

”Det hände nästan bara när Nora var ensam hemma /…/ Övernaturligt ville hon helst inte kalla det med tanke på hur lite hon visste om såna saker, men obegripligt.”

Även om de spänningsskapande elementen aldrig blir till självändåmål hos Maria Gripe, så finns de ändå där, till de yngre läsarnas förtjusning. Eller som Maria själv uttrycker det: ”Fantasin får inte förlora kontakten med verkligheten, då blir det bara fantasterier och inte roligt längre.”

Se även  Familjen som ljudbok GRATIS i 7 dagar

”Agnes Cecilia” hör till Maria Gripes mest lästa och älskade böcker världen över.

Agnes Cecilia – en sällsam historia är tillgänglig som ljudbok och e-bok.


Agnes Cecilia: Mer om boken

Agnes Cecilia: Introduktion

Övernaturliga krafter börjar omringa Nora när hon och familjen som har tagit hand om henne sedan hennes föräldrars tragiska död flera år innan flyttar till en främmande, gammal lägenhet.

Guidad av drömmar, mystiskt avslöjade budskap i en folklorebok, udda tillfälligheter och proddings från Dag, pojken hon har vuxit upp med, leds Nora till en leksaksverkstad där hon får en vacker gammal docka som nästan verkar levande. Men Noras slutliga destination, och syftet med hennes resa, är höljt i mystik.

Incidenten följer incidenten och spänningen ökar när ett generationer gammalt pussel börjar nystas upp.

Agnes Cecilia är ett förstklassigt mysterium, en exakt, varmhjärtad psykologisk studie och en anmärkningsvärt originell spökhistoria insvept i en helt och hållet fängslande bok. Åldrarna 12-upp.

Agnes Cecilia: Mer om författaren – Maria Gripe

María Gripe var en svensk författare av böcker för barn och unga. Hon föddes som Maja Stina Walter den 25 juli 1923 i Vaxholm, Sverige, och dog den 5 april 2007 på ett äldreboende i Rönninge, nära Stockholm.

När hon var sex år flyttade hon från Vaxholm till Örebro och efter att ha bott där i flera år flyttade hon till Stockholm, där hon gick ut gymnasiet och gick på universitetet. Hon studerade filosofi och religionshistoria. Hon tog efternamnet till sin man, konstnären Harald Gripe. De gifte sig 1946 och han skulle rita illustrationerna till många av hennes böcker. Deras dotter, Camila Gripe, är författare och översättare. Maria Gripe bodde större delen av sitt vuxna liv i Nyköping, där filmen baserad på Agnes Cecilia spelades in.

Se även  Arvet efter dig som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Maria Gripes verk blandar ofta realism med magiska eller surrealistiska element, samtidigt som det lyfter fram djupet och komplexiteten i barnvärlden.

Agnes Cecilia: Handling & recension

Jag läste den här när jag var elva eller tolv år gammal, och jag minns att jag hade samma spänning för tv-serien som för boken – huvudpersonen hittar flera konstiga sammanträffanden, det finns mystik och något som verkar vara spöken.

Jag såg den igen för några år sedan och märkte att en av sakerna jag gillade som barn var att föräldrarnas (de vuxnas) värld och huvudpersonens värld ligger milsvida från varandra, som om de sällan kolliderar. Att hon kan gräva i detta mysterium på egen hand, utan att bli ifrågasatt om vad hon gör.

Maria Gripe har fått bra recensioner på sina böcker, och det här är en av de böcker vi diskuterade i skolan.

Se även  Hur du blir pirat som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Agnes Cecilia: Sammanfattning

Det finns så många bra egenskaper i Gripes författarskap, men jag gillar särskilt att hon har en häpnadsväckande gåva att få sina karaktärer att leva med styrkor och brister. Hon ger också det nyfikna barnet en utmaning med all filosofi i bakgrunden.

Inget ämne är för litet eller för stort och hon blandar motsatser på ett nästan naturligt sätt. Känslor är lika viktiga som tanken och konsten är lika viktig som tekniken, ett mycket sympatiskt författarskap.

Passar som bra läsning för ett barn eller för en ung vuxen.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇