3 böcker om narcissism och narcissister du måste läsa

Beräknad lästid: 6 minuter ⏳

1. Genomskåda narcissisten – en sann kärlekshistoria med farliga konsekvenser

Genomskåda narcissisten! är en verklighetsbaserad, självutlämnande, modig och gripande berättelse om en kärlekshistoria med farliga konsekvenser. Den personliga skildringen backas upp med psykologiska teorier om narcissism.

Narcissism handlar inte bara om att någon är ytlig och älskar sin egen spegelbild – det är en allvarlig personlighetsstörning. Den som hamnar i klorna på en narcissist kommer sakta, säkert och beräknat att bli misshandlad.

Boken är en omfattande guide till att genomskåda narcissister och deras manipulationsmetoder. Läsaren får även stöd, tips och pepp för att ta sig ur den destruktiva relationen man har hamnat i.

”Jag rekommenderar boken Genomskåda narcissisten! till alla som lever i relationer där de upplever psykisk och/eller fysisk misshandel, men även till andra som har kontakt med dem och som kanske ofta har svårt att förstå varför man bara inte lämnar en partner som man blir illa behandlad av.”

Monica Emanell, Leg. Psykolog, Leg. Psykoterapeut

Martina Skowronska har en magisterexamen i retorik och har arbetat inom kommunikationsyrket i mer än 13 år. Martina har tidigare gett ut boken Kärleksretorik.

Genomskåda narcissisten – en sann kärlekshistoria med farliga konsekvenser är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. En krokodil till förälder? – Allt utom kärlek av Jeanett Paludan (2016)

En krokodil till förälder? Allt utom kärlek är andra boken i Jeanetts Paludans trilogi om krokodiler. I boken får du bland annat ta del av sexton starka berättelser om hur det är att vara barn eller styvbarn till en krokodil.

Om du är barn eller styvbarn till en krokodil så har en eller båda av dina föräldrar drag av psykopati, narcissism och machiavellism, även känt som den mörka triaden. Att växa upp i en familj där personlighetsdrag från den mörka triaden är starka är svårt och ofta ensamt.

Kanske känns ordet energitjuv lämpligt att använda för att beskriva personen?

Läs gärna Angela Aylwards inlägg om känsliga narcissister ifall du vill lära dig mer.

Som barn har du har förmodligen haft det gott ställt ur ett materiellt perspektiv men bakom den fina fasaden har det varit tomt på kärlek och emotionell trygghet.
Boken hjälper dig att bearbeta och förstå.

Boken vänder sig även till dig som har barn med en krokodil. Jag hoppas att den ska ge dig mer kunskap om hur du bäst kan hjälpa ditt eller dina barn att må bättre.

Slutligen vänder sig boken till dig som vill lära dig mer om hur krokodiler fungerar, ta del av sexton starka berättelser eller helt enkelt vill öka din kunskap inom området. I boken kommer du få möta barn och styvbarn mellan åldrarna tio och sjuttiosex. Du kommer få följa med på deras livs svåraste resa och få en inblick i hur det är att vara barn eller styvbarn till en krokodil.

3. Narcissism och psykopati: en bok om dem som aldrig blir lyckliga på riktigt – och deras barn av Eva Träff (2020)

Jag kommer aldrig att vara tyst. Oavsett vad någon säger till mig så kommer jag aldrig att tystna. För om vi tystnar när vi har något viktigt att berätta, så blir världen lite sämre. Varje gång.Jag är ett maskrosbarn. Min far var narcissistisk, men jag skriver böcker om barn och självkänsla.

Jag som barn fick inte tillräcklig hjälp att växa, men jag arbetar varje dag med just detta. Att barn ska få bli självständiga i tanken. Hitta lycka och glädje som språngbräda inför livet. Det är det jag lever för, min mening. Om man får en citron, alltså en negativ upplevelse i livet, ska man göra saft av den har jag hört. Göra något bra med det.

Jag försöker hela tiden att göra saft av mitt livs citroner. Pappa dog med citronerna i handen, förgiftad av livets gång, och det gör mycket ont i mitt hjärta att tänka på det.Här är en bok om ett tragiskt livsöde, eller egentligen många. Livsöden som med tidig uppmärksamhet och kunskap kanske hade kunnat få bättre slut.

Oavsett vad du hade tyckt, pappa, om att jag skriver den här boken, så handlar den om det som tog ditt liv ifrån dig. Den här boken är till dig, var du än är.

Vanliga frågor om narcissism

Är du nyfiken på vad narcissism är? Du är inte den enda.

Narcissism är något av ett kulturellt fenomen nuförtiden. Så här kommer en lista över de vanligaste frågorna om narcissism vi får.

 1. Vad är narcissism för något? 🤔

  Narcissism, eller narcissistisk personlighetsstörning (förkortat NPS), är ett mönster av grandiositet, ett behov av beundran, självcentrerat tänkande och beteende och brist på empati för andra.

  Om någon du känner har narcissistiska egenskaper, gör det inte nödvändigtvis dem till en narcissist i klinisk mening.

  För att få diagnosen NPD måste de uppvisa fem eller flera av följande symtom:

  – En storslagen känsla av självbetydelse
  – Upptagen med fantasier om obegränsad framgång, kraft, glans, – skönhet eller idealisk kärlek
  – En tro på att man är speciell och endast kan förstås av andra exceptionella människor
  – Ett behov av överdriven beundran
  – En känsla av rätt (till särskild behandling)
  – Utnyttjande av andra
  – Brist på empati
  – Avund av andra eller tron att man är avundsjuka
  – Ett enormt mått av arrogans mot andra människor

 2. Vad är det som primärt avslöjar en narcissist? 🤔

  Det kan verka som arrogans är det definierande kännetecknet för en narcissist. Men i själva verket är det uppdelningen mellan deras projicerade, falska jag och deras sanna, djupt bräckliga jag.

  Bakom deras ytliga charm, mod och arrogans är narcissisten sårbar för minsta kritik eller ogillande.

  Det är därför de — när de känner sig attackerade – oavsett om det är verkligt eller föreställt – slår tillbaka med ond och oförlåtlig brutalitet.

 3. Kan narcissism vara hälsosamt? 🤔

  Vi känner alla till termen “hälsosamt ego”. Det hänvisar till en hälsosam grad av självförtroende och hänsyn till egna behov.

  Hälsosam narcissism kan förstås på samma sätt. Vi är alla narcissistiska eller självcentrerade till en viss grad. Det är hälsosam narcissism.

  Inte bara det, men vissa narcissistiska egenskaper kan till och med vara fördelaktiga. Till exempel visar narcissister ofta ledaregenskaper, extraversion och en drivkraft för att lyckas.

 4. Vilka är de två grundläggande typerna av narcissism? 🤔

  Narcissister faller i två allmänna kategorier: grandiosa narcissister och sårbara narcissister.

  Grandiosa narcissister har ett intensivt behov av beundran, en tro på sin egen unikhet och överlägsenhet och en stark känsla av rättighet.

  De tänker på sig själva som crème de la crème för mänskligheten, och de förväntar sig att de behandlas som sådana.

  Sårbara (eller dolda) narcissister längtar också efter beundran och beröm, men på ett mycket mer subtilt sätt. De plågas av känslor av underlägsenhet och skam. De är också ganska neurotiska.

  Så en utsatt narcissist stannar vanligtvis “bakom kulisserna” av rädsla för kritik eller avslag, eller spelar vanligtvis offret. Men i hemlighet hyser dessa människor fantasier om grandiositet och berömmelse.

 5. Vad orsakar narcissism? 🤔

  Det vetenskapliga samförståndet är att narcissism har sitt ursprung i barndomen som ett otillräckligt svar på ett ofökt behov eller trauma.

  Om vi förstår narcissism som ett patologiskt behov av beundran är det inte ett stort steg att hypotesen att människor som kände sig försummade eller ”osynliga” som barn kan ha ett överdrivet behov av uppmärksamhet senare i livet.

  Faktum är att forskning visar en koppling mellan narcissism och negativa barndomsupplevelser som försummelse, misshandel, moderns favoritism hos det andra syskonet, liksom fysiska och sexuella övergrepp.

 6. Älskar narcissister sina barn? 🤔

  Det är en knepig fråga. Kan de älska? Ja. Men deras kärlek är alltid villkorad, ensidig och självbetjäning.

  Narcissister kan inte ha medkänsla med andra, vilket gör något mellanmänskligt förhållande utmanande. Tyvärr förändras inte detta när narcissister får barn.

  De kan stödja ett barn mer än ett annat, men de älskar inte riktigt någon. Den narcissistiska föräldern ser sitt barn som en förlängning av sig själva, inte en individ som är värd kärlek och respekt.

 7. Är narcissister lyckliga? 🤔

  Om du någonsin har handlat med en narcissist, vet du att de inte är den glada, lyckliga turen.

  I själva verket, i motsats till deras noggrant underhållna utseende, är narcissister djupt olyckliga. Även om de kan verka nöjda i sig själva är de aldrig riktigt nöjda.

  Det beror på att de inte gillar vem de är under allt. Och eftersom deras överdrivna förväntningar på hur de ska behandlas aldrig matchar verkligheten.

 8. Är narcissister mer framgångsrika än andra? 🤔

  Vi har alla hört talas om narcissistiska VDar och auktoritära härskare som har skapat eller underlättat kulturer av sin personlighet (Stalin, Hitler, Mao Zedong, etc.).

  Sedan har du världsberömda kändisar som också tenderar att vara narcissistiska. Många av dem drevs till berömmelse av tron att de är speciella och ett djupt behov av kärlek och beundran.

  Det kan verka som narcissism är en värdefull tillgång när det gäller framgång och prestation. Men det här är en missuppfattning.

  Endast 5% av VD: arna är narcissistiska. Majoriteten av framgångsrika vd (60%) kännetecknas faktiskt av ödmjukhet.

  Studier visar att ledare med narcissistiska egenskaper påverkar arbetsmiljön negativt, och deras beslut är ofta ineffektiva. Det beror på att narcissister har svårt att integrera negativ feedback och lära av sina misstag.

  Så medan en narcissist kan uppnå initial framgång kan de ofta inte lyckas längre på grund av oförmåga att lära sig och växa.

 9. Jag tror mitt barn kan vara en narcissist. Hur vet jag? 🤔

  Alla barn är narcissistiska genom att de är helt självcentrerade. Det är normalt och försvinner vanligtvis när de mognar och lär sig att ta hänsyn till andras känslor och önskningar.

  Typiska ungdomar uppvisar också narcissistiska drag, som kan driva alla föräldrar. Men du kan hitta tröst i att veta att sannolikheten för att din tonåring faktiskt utvecklar NPD är extremt låg. Det ska passera!

  Narcissism som en störning manifesteras vanligtvis av ung vuxen ålder (tidigt till mitten av 20-talet). Så om ditt barn är yngre än så är det troligt att de inte är narcissister.

  De går bara igenom ett utvecklingsstadium.

 10. Kan narcissister bli botade? 🤔

  Om någon kan botas av en multipel personlighetsstörning, finns det ett argument att det kan vara möjligt att botas av en narcissistisk personlighetsstörning.

  Som sagt, i de flesta fall kan personlighetsstörningar bara hanteras och inte nödvändigtvis “botas”. Långvarig psykoterapi (och möjligen medicinering) är en valfri behandling i de flesta fall.

  De två psykoterapeutiska tillvägagångssätten som vanligtvis används för att behandla narcissism är Otto Kernbergs objektrelationssätt och Heinz Kohuts självpsykologiska tillvägagångssätt.

 11. Blir narcissister bättre med åren? 🤔

  Sammantaget förblir narcissism stabil över tiden. Men det finns några bevis på en blygsam förbättring med åldern.

  Studier visar att narcissistiska drag som överkänslighet mot kritik och nedlåtelse minskar när narcissister blir äldre.

  “Du är nästan en helt annan person när du är äldre – och tack och lov blir de flesta [verkar] bli mindre narcissistiska.” – Mark Travers, Ph.D.

 12. Är narcissister mer benägna att vara otrogna? 🤔

  Forskning säger: ja. Enligt en studie av 107 gifta par kommer personer med narcissistiska troligheter sannolikt att fuska på sina makar under det första äktenskapet.

  Andra studier visar att narcissister sannolikt har engagemangsproblem, vilket leder till äktenskapliga problem, otrohet och missnöje med förhållandet.

  Och det är ingen överraskning. Varje relation kräver kompromiss, anpassning och en vilja att lära sig och växa tillsammans. Om du någonsin har haft ett förhållande med en narcissist, vet du att det bara inte är hur de rullar.

  Varje tecken på problem i paradiset – och narcissisten är ute genom dörren och söker ett nytt offer för att charma och kasta bort.

 13. Hur är det att dejta en narcisisst? 🤔

  Att träffa en narcissist kan vara en riktig berg-och dalbana.
  I början kommer de att övertyga dig med uppmärksamhet och tillbedjan. De får dig att känna dig vacker, otrolig, speciell.

  De sätter dig på en piedestal och ger dig några av de mest romantiska, euforiska ögonblicken i ditt liv.

  De kommer att “spegla” dina intressen och åsikter så att du känner att du har så mycket gemensamt, och allt detta är mycket “tänkt att vara.”
  De kommer också att röra sig snabbt och säga “Jag älskar dig” eller till och med föreslå ganska tidigt i ett förhållande.

  När de känner att du är tillräckligt “hakad”, kommer de att börja missbruket, aka devalveringsfasen.

 14. Vad ska jag göra åt en narcissistisk familjemedlem? 🤔

  Narcissistiska familjemedlemmar utgör ett speciellt problem eftersom det inte alltid är ett alternativ att klippa dem ur ditt liv.

  Som alla narcissister har de en riktigt giftig interpersonell stil som gör dem fan att ta itu med. Och när de konfronteras om deras sätt tenderar de att spela offret och fly med att ta något ansvar.

  Om du har någon sådan i din familj, håll dig själv. Medan de är i ditt liv kommer de alltid att orsaka drama, sprida lögner och initiera konflikter som de kommer att skylla på någon annan för.

  Så det bästa du kan göra är att begränsa din exponering för dem så mycket som möjligt, utöva känslomässig distansering när du är runt dem (grårockmetoden) och försök att inte suga in i deras giftiga shenanigans.

 15. Kan jag prata med en narcissist om deras beteende? 🤔

  Ja, det kan du. Men undvik att komma från en anklagande ställning. Det kommer bara att få narcissisten att aktivera sitt försvar och slå tillbaka.

  Här är några saker du kan göra om du försöker prata med en narcissist om något de har gjort.

  1. Ställ förtydligande frågor.
  2. Använd humor. Det hjälper till att underhålla dem lite.
  3. Separera beteendet från personen.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och är grundaren av webbplatsen. Jag är, som namnet på sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker!Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper någon där ute att finna en ny bok att bläddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇