1. Carl XVI Gustaf: den motvillige monarken
Kung Carl XVI Gustaf har under hela sitt liv befunnit sig mitt i offentlighetens ljus. Ingen person i vårt land har genom åren varit så uppmärksammad, omskriven och hyllad som han. Men vår bild av honom är präglad av medierna och den tenderar ofta att bli endimensionell. Vem är Kungen egentligen? Hur är han som person och hur uppfattas han av människor i sin omgivning?
Genom samtal med personer som stått honom nära får vi här ta del av en ny bild av vår statschef. Under flera år har författaren intervjuat gamla klasskamrater och lärare, lumparkompisar och befäl, livvakter och anställda vid hovet. De flesta berättar här för första gången om sina minnen av Kungen och fram träder bilden av en helt vanlig människa och av en motvillig monark.
Utgångspunkten för boken har varit att belysa de okända sidorna hos Kungen, de som tidigare inte skildrats och de som vi inte vet så mycket om.
Carl XVI Gustaf: den motvillige monarken är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
2. Carl XVI Gustaf – Porträtt i tiden
Den 30 april i år fyller vår kung 60 år. Han har då varit kung i 33 år, längre än de flesta av våra svenska regenter. Lagom till födelsedagen kommer den här boken ut i både tryckt och i ljudboksform.
För första gången berättar kungen öppenhjärtigt om sin barndom och ungdom och om hur det kändes att i en politisk turbulent tid bli världens yngste kung, om hur ensam och oförberedd han kände sig då ropen på republik var höga.
Under ett tiotal möten med Herman Lindqvist samtalar Kungen om sina föräldrar och sin familj, om sin roll som statschef, sina intressen och tankar inför framtiden. Herman Lindqvist sätter in Carl XVI Gustaf i ett historiskt sammanhang och berättar bl a om kungens släktskap med Napoleon och Gustav Vasa. Elisabeth Tarras-Wahlberg berättar också om monarkens konstitutionella roll i Sverige och ger sin högst personliga bild av Kungen.
Carl XVI Gustaf – Porträtt i tiden är tillgänglig som ljudbok.
Inlägg senast uppdaterat: 15 februari, 2023