1. Winesplaining: värt att veta om vin
Vad är egentligen vin? Varför smakar det som det gör, ser ut som det gör och hur kan du välja ett vin som är bättre för både dig och planeten? Vad är det för skillnad på naturvin, ekologiskt och biodynamiskt? Vilka tillsatser får vinet innehålla och varför står dessa aldrig på flaskan?
Och får du verkligen mer ont i huvudet av rött vin än av vitt? Frågorna är många när Anders Melldén på sitt underhållande vis förklarar det moderna vinets kemi, vad som påverkar dess doft och smak och vinmakarens olika möjligheter.
Anders Melldén är sommelierutbildad författare, föreläsare och vinjournalist. Han skriver i bl.a. Svenska Dagbladet, Gourmet, Törst och Livets Goda.
Winesplaining: värt att veta om vin är tillgänglig som ljudbok.
2. Drick! : Vin, öl och sprit med Alf Tumble – hemma och på krogen
”Sommelieren bugar och lämnar över den tunga vinlistan med läderpärmar. Han förklarar att han mer än gärna assisterar mig i mina val av vin, restaurangens källare hör till regionens bästa, ja kanske till och med landets. Jag avböjer artigt och försjunker i den heliga lektyren.
Varför låta någon annan tala om vad som är gott i godispåsen? Naturligtvis har jag plöjt igenom listan flera gånger på nätet. Jag vet exakt vad jag vill ha.”
Varför är Madeira godast till blodpudding? Vilket flygbolag har bästa vinlistan? Och vilken bärs gör sig egentligen bäst i garderoben?
I Drick! guidas du genom vinlistor, barstolar och ölkranar – nyfiket, avdramatiserat och bortom allt snobberi. Du möter vinet, ölen och spriten i sammanhang du känner igen: söndagsmiddagen, krogen, cocktailbaren, festen, smörgåsbordet, puben, resan och butiken.
Vill du läsa om druvkloner, jäststammar och appellationsregler finns det andra böcker. Drick! är en handbok av praktiskt snitt, skriven och tillägnad alla som helt enkelt vill dricka lite bättre.
Alf Tumble är house-djn och musikproducenten som via sommelierstudier förlorade sig i vinets värld. Idag delas passionen lika mellan vin, öl, sprit och disco. Han skriver bl.a. i Nöjesguiden, Gourmet, Livets goda, Whisky & Bourbon, Expressen och på Popit.nu.
Drick! : Vin, öl och sprit med Alf Tumble – hemma och på krogen är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
3. Château vadå: Det okända fusket med ditt vin
Vinnare av Guldspaden 2018!
Sverige är ett av världens mest vindrickande länder, ändå vet vi försvinnande lite om det som skvalpar i glaset. Vad dagens vin består av är en väl förborgad hemlighet. Istället matas vi med bilden av det oförfalskade vinet, som får sin karaktär av jorden där druvorna odlats, och i generation efter generation framställts på samma traditionella sätt.
För tio år sedan öppnade Mats-Eric Nilsson hundratusentals svenskars ögon med ”Den hemlige kocken”, som avslöjade det utbredda matfusket.
”Château Vadå” är en unik och gedigen granskning av en bransch som hittills har sluppit kritiska ögon. Läsaren tas med bakom vinindustrins förföriska kulisser och bjuds på en mängd uppseendeväckande avslöjanden. Boken avslutas med tips för den vetgiriga vinkonsumenten.
Château vadå : Det okända fusket med ditt vin är tillgänglig som ljudbok.
4. 101 saker du måste veta om vin
Är du en av alla hundratusentals vindrickare som känner dig lite vilsen när du står där i flaskdjungeln i butiken? Eller som förtvivlat bläddrar fram och tillbaka i vinlistan på restaurangen utan att bli mycket klokare av det? Vin är minsann inget lätt ämne att lära sig.
Det spänner över hundratals druvsorter och otaliga vindistrikt i länder över hela världen, ett stort antal vinstilar och tusentals producenter. Det är inte konstigt att man som helt vanlig vinkonsument känner sig vilsen i vinvärlden.
Det här är en icke-traditionell vinbok för alla som vill lära sig att hitta rätt i vinets värld. Den är rakt på sak – inga långa historiska utläggningar eller genomgångar av Europas alla jordmåner.
Michel Jamais har utgått från de vanligaste frågorna han fått under sin långa karriär och samlat det viktigaste man behöver veta för att tryggt och självsäkert kunna orientera sig på egen hand i vinets snåriga värld.
Michel Jamais är sedan slutet av 1990-talet ständigt på resande fot i den vida dryckesvärlden. Han är huvudlärare på sommelierprogrammet på Restaurangakademien i Stockholm och ett av de tunga namnen i dryckestidningarna Livets Goda och Whisky & Bourbon.
101 saker du måste veta om vin är tillgänglig som e-bok.
5. Uppdrag vin
Det här är en introduktion och vägledning för dig som har börjat intressera dig för vin och vinprovning. Den ger grundläggande kunskap om vin, vintillverkning, druvor och vinländer.
Du får veta hur man provar vin och får tips på hur du själv kan arrangera vinprovningar för dina vänner. Uppdrag vin är perfekt kurslitteratur för vinklubbar och studiecirklar.
Uppdrag vin är tillgänglig som e-bok.
6. En handbok vin
Detta är vinboken för dig som gillar vin.
Boken riktar sig till den som inte kan så mycket, men gärna vill lära sig mer. Här behandlas vinets historia, vingården, vintillverkningen och inte minst mat och vin i kombination.
Här kan du läsa om olika förpackningar, förseglingar och mer praktiska ting som rör vinet till vardags.
Ett kapitel ägnas helt åt vinprovning där de olika momenten beskrivs på ett lättförståeligt sätt. Här beskrivs även de vanligaste blå och gröna druvorna.
Kort sagt, detta är en riktig grundbok för vindrickaren. Givetvis finns det en uppslagsdel i slutet av boken med de vanligaste vintermerna och druvorna för snabb och enkel information.
En handbok vin är tillgänglig som e-bok.
7. Vego & vin: rätt vin till vegetarisk mat
Att kombinera vin med vegetarisk mat är en konst som som få behärskar.
Men i den här boken guidas du av författaren, kocken och vinkännaren Peter Streijffert som generöst delar med sig av tankar och erfarenheter kring vin, mat och grönsaksodling – och ger dig massor av spännande vegetariska recept på allt från alger till grillade desserter.
Till alla recepten finns vintips.
Vego & vin : rätt vin till vegetarisk mat är tillgänglig som e-bok.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022