1. En oväntad vänskap av Philippe Pozzo Di Borgo (2014)
Philippe är en rik och framgångsrik affärsman. Men en dag så råkar han ut för en olycka som förändrar hans liv för alltid, han blir förlamad och måste sitta i rullstol.
Philippe tappar livsgnistan och behöver någon som kan ta hand om honom. Abdel, en före detta kriminell som är nyanländ från Algeriet, ansöker om jobbet.
Philippe tycker att Abdel verkar skön och har rätt attityd, så han anställer honom.
Filmen, baserad på en verklig berättelse, har blivit en succé. Här är den humoristiska historian i bokform, bearbetad till lättläst.
Boken finns på svenska (En oväntad vänskap), på engelska (Untouchable), på tyska (Ziemlich beste Freunde) och på spanska (Intocable).
2. Efter Mörkret Kommer Ljuset av Farah Roukachi (2018)
”Efter Mörkret Kommer Ljuset/ After Darkness Comes The Light” ” baseras på intervjuer med
människor inom olika etablerade sfärer i samhället.
Några personer är offentliga och några inofficiella, som inspirerar med deras berättelser om deras drivkrafter och hur de tar sig över hinder i vägen för att uppnå sina färdigheter.
Vi alla har säkerligen gått igenom svackor i livet som kan relateras till ”mörkret” och genom
våra drivkrafter tagit oss till ”ljuset”.
Idag upplever många människor hopplöshet, orättvisa och destruktivitet. Ett osynligt utanförskap genomsyrar samhället där många människor isoleras från att våga tro på sina drömmar och fullfölja sina ambitioner.
Varje person oavsett bakgrund eller erfarenhet, bär på en unik historia samt en ryggsäck som vi alla kan inspireras utav. Att bryta fördomar, vara stolt över sin identitet och sin bakgrund, är något som lyfts fram som positivt i boken.
3. Nelson Mandela: ett liv av Frances Ridley (2014)
Nelson Mandela föddes 1918 i Sydafrika och dog, nästan hundra år senare, i samma land. Han var politikern, advokaten och statsmannen som hela livet kämpade för allas lika rättigheter.
Engagemanget kostade honom hans frihet och han satt i fängelse i flera år. 1990 släpptes han och blev hela världens frihetskämpe mot apartheidsystemet.
Mellan 1994-1999 var han Sydafrikas president, den förste som blev vald genom demokratiska val och med rösträtt för hela befolkningen.
Denna lättlästa biografi om Nelson Mandela och hans kamp för allas lika rättigheter är en berättelse om hans liv. Boken är fylld med fotografiska bilder som illustrerar och stödjer texten.
Boken finns på svenska (Nelson Mandela – Ett liv), på spanska (Nelson Mandela – Nada es imposible), och på engelska och tyska (Nelson Mandela).
4. Bröderna Leback: med hjärtat som klubbmärke av Sören Karlsson (2018)
Fotboll är världens största sport. Antal spelare, regler, teknik och förutsättningar kan vara olika men känslan och kärleken till sporten är densamma oavsett om den spelas på en skolgård i Bristol eller om det är ett hett italienskt derby mellan Milan och Inter på San Siro.
Under de senaste hundra åren har fotbollens utveckling gått i raketfart både på och utanför planen. Idag är det en gigantisk miljardindustri och spelet har förädlats, blivit snabbare, mer tekniskt samtidigt som varje spelare är fysiska toppatleter med enorm explosivitet och muskelmassa.
Det enda som inte följt med i utvecklingen och kanske den viktigaste ingrediensen är supportrarnas kärlek och hjärta för den klubb man håller på. Idag byter spelare klubbar mitt under säsong och blir i det närmaste förvånade när supportrarna visar sitt missnöje över att spelare går över till den bittra lokalkonkurrenten.
När två talangfulla tvillingar från Älvsjö skrev på för AIK 1971 så var det en annan tid. Redan efter att ha gjort sina första matcher i AIK så visste dom att dom hade kommit hem.
Historien om Yngve och Börje Lebacks liv och karriär i 70-talets AIK är fylld av anekdoter, vinster, förluster, kamratskap och gemenskap.
Fotbollen är den röda tråden och deras betydelse för att AIK gick ifrån en ångestfylld bottenstrid till ett topplag som vann cupguld och dubbla stora silver är ovärderlig. Börje var lagkaptenen och straffspecialisten medan Yngve var den notoriske måltjuven.
Det är också ett tidsdokument från ett 70-tal där elitspelarna varvade träningar och matcher med ett heltidsjobb. En tid då lojalitet och solidaritet var viktigare än pengar. En tid då hjärta för klubben var viktigare än pengar.
5. Snabba Cash av Jens Lapidus (2018)
JW har flyttat till Stockholm i jakten på ett bättre liv. Han gör vad som helst för att bli som sina nya polare, för att få cash. De val han gör, för honom samman med Jorge, en knarklangare som nyss har rymt från fängelset.
Tillsammans smider de stora planer. Snart korsas deras väg även av Mrado, som arbetar för bossen Radovan. JW drivs allt djupare in i kriminaliteten och till slut finns bara en utväg …
Med ett närmast absolut gehör för språknyanser har brottmålsadvokaten Jens Lapidus skildrat Stockholmsbrott i sex romaner. Här är hans debutroman Snabba cash som lättläst. Intensiteten i språket och de korta drivande meningarna har blivit något av Jens Lapidus signum.
Jens Lapidus berättar om sin jakt på ett autentiskt språk. Roman- och filmvärlden kryllar av skildringar av kriminella miljöer där språk och dialog känns konstruerade; där ville han inte hamna.
I förhör och protokoll och via kontakter med egna klienter hittade han modellen till den hårdkokta, korthuggna stil som blivit hans egen. Som Jens själv säger:
”Språket är kort från början. Just de korta meningarna gynnar bearbetningen till lättläst. Lite av jobbet är gjort från början.”
6. Aldrig fucka upp av Jens Lapidus (2019)
Mahmud är ute ur fängelset. Han ska bara betala tillbaka en skuld, sedan är han fri. Thomas är polisen som inte skyr några medel för att nå dit han vill. Och Niklas är en nyss hemkommen legosoldat. Här hemma startar han ett eget krig.
Sakta men säkert blir de alla tre indragna i maffiabossen Radovans nät. Här är allt möjligt, men priset kan bli högt.
Med ett närmast absolut gehör för språknyanser har brottmålsadvokaten Jens Lapidus skildrat Stockholmsbrott i sex romaner.
Här är hans andra bok i serien, ”Aldrig fucka upp”, som lättläst. Huvudpersonerna är nya, men det är samma Stockholm och samma undre värld som i Snabba cash. Maffiabossen Radovan härskar fortfarande. Och i den här boken är det även snutarnas stad.
Med skoningslöst driv skildrar Jens Lapidus de kriminellas egen logik som ingen annan tidigare har gjort. Med dessa böcker har han skapat en egen genre: Stockholm noir. Här är perspektivet helt och hållet the bad guys. Vi vill ju helst att det ska vara svartvitt: de onda mot de goda.
I Stockholm noir är det inte så enkelt … Intensiteten i språket och de korta drivande meningarna har blivit något av Jens Lapidus signum. Jens Lapidus berättar om sin jakt på ett autentiskt språk.
Roman och filmvärlden kryllar av skildringar av kriminella miljöer där språk och dialog känns konstruerade; där ville han inte hamna. I förhör och protokoll och via kontakter med egna klienter hittade han modellen till den hårdkokta, korthuggna stil som blivit hans egen.
Som Jens själv säger: ”Språket är kort från början. Just de korta meningarna gynnar bearbetningen till lättläst. Lite av jobbet är gjort från början.”
7. På liv & död av Berthil Åkerlund (2016)
Jean-Michel Cubaka är 18 år gammal och står på knä vid en lastbil för att avrättas. Han befinner sig på flykt men har stoppats av soldater eftersom han misstänks för att vara spion. De har inga bevis bortsett från hans yttre. Han ser ut som en fiende, och det räcker för dem.
På andra sidan jorden, i en turnébuss mellan Luleå och Skellefteå, sitter zuluflickan Mercedes och berättar om sitt liv för journalisten Erik – som i sin tur berättar om sitt.
De olika trådarna i boken tvinnas samman till en historia som skär rakt in i vår tid.
Det handlar om flykt, identitet och om möten bortom nations- och kulturgränser – om det som förenar mer än det som skiljer.
Förord av Ken Wennerholm och Göran Rudbo, Triple & Touch
Berthil Åkerlund är författare och journalist med Afrika som specialitet. På liv och död är hans sjunde bok från kontinenten – han utkom 2013 med en biografi över den världsberömde kongolesiske läkaren Denis Mukwege.
8. Jag är fotboll av Zlatan Ibrahimovic, Mats Olsson (2018)
Jag är fotboll är en bilddriven självbiografisk bok om Sveriges största fotbollsstjärna genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic. Här får vi veta allt om hans fotbollskarriär, från de tidiga åren i Malmö FF till Manchester United och flytten till hans nuvarande klubb LA Galaxy.
I boken berättar Zlatan med egna ord om hur det är att gå från underdog till superstjärna, hur det gick till när han lämnade Milan för Paris SG och hur han tog sig an den svåra knäskadan i Manchester United. Men också om målen, segrarna och känslan av alltid behöva vara bättre för att bli accepterad som svensk.
Boken innehåller också intervjuer med spelare, tränare och vänner som varit med under resan, som José Mourinho, Paul Pogba, Patrick Vieria, Roland Andersson, Henrik Larsson, Thierry Henry och Mino Raiola för att nämna några. Alla ger de sin syn på Zlatan, och vi får en nyanserad bild av Sveriges främsta fotbollsstjärna någonsin.
Boken är rikt illustrerad med bilder ur Zlatans fotbollsliv och avslutas med femtio sidor samlad statistik över Zlatans karriär 1999-2018. Hur många minuter spelade Zlatan i Inter? Hur många mål har han gjort med högerfoten?
Här finns alla fakta samlade, för alla klubbar han spelat i och för landslaget.
Texterna i boken är skrivna tillsammans med journalisten och författaren Mats Olsson som under de senaste tre åren träffat Zlatan vid flera tillfällen för att prata om hans fotbollskarriär. Mats Olsson har även gjort bokens samtliga intervjuer.
I den storsäljande biografin Jag är Zlatan Ibrahimovic: min historia som utkom 2011 fick vi följa Zlatans väg från Rosengård till att bli en av världens största fotbollsstjärnor. I denna bok, Jag är fotboll, får vi en unik inblick hans fotbollskarriär.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022