3 ungdomsböcker om sex du måste spana in

1. Världens viktigaste bok: om kroppen, känslor och sex av Nathalie Simonsson (2012)

Kroppen bubblar av nya känslor, och man funderar över vem man är och kommer att bli. Kompisarna har blivit viktigare och bråken med familjen fler, samtidigt som kärleken och längtan efter att hångla blivit större. Pubertetsåren är en speciell tid med nya pirriga drömmar, pinsamheter, kärleksknas och en stor nyfikenhet på kroppen. Vad ska jag göra när svetten luktar?

När kommer mensen? Vem har bestämt vad som är tjejigt och vad som är killigt? Vad är porr? Hur känns det att vara kåt? Vuxna vill gärna svara och stötta men tycker ofta att det är svårt att prata med 10 13-åringar om kroppen, kärlek och sex.

Men nu finns äntligen boken som är världens bästa storasyskon. Med hjälp av sin långa erfarenhet som sexualupplysare kan Nathalie Simonsson på ett roligt, spännande och ärligt sätt förklara hur det faktiskt funkar och hon vågar prata om det som är pinsamt, fnittrigt, svårt och hemligt.

Världens viktigaste bok är den första boken i sitt slag eftersom den tar upp normer, ja- och nejkänslor, hur man vågar tro på sig själv och hur man är schyssta mot varandra.

Det är en bok som kan läsas under täcket hemma på rummet, men också tillsammans med föräldrarna eller i skolan. En bok om allt man vill veta men inte vågar fråga om.

Världens viktigaste bok ges ut tillsammans med RFSU, Sveriges största aktör inom sexualupplysning och det självklara valet för dem som vill ha råd om sexualundervisning.

2. Viktigast av allt: Om kroppen, känslor och sex av Nathalie Simonsson (2018)

Viktigast av allt är boken till tonåringen: om vänskap och respekt, jämställdhet och förälskelse. Den handlar om att bli bättre på att förstå sina egna känslor och andras gränser, men också om att bli vuxen och hur könsorganet faktiskt fungerar.

Mest av allt handlar den om att det är viktigt att må bra, kunna bestämma över sin kropp och få vara sig själv det är viktigast av allt.

Hur vet jag vem jag är och vad jag vill? Vad är egentligen bra sex? Hur ska jag våga berätta att jag älskar henne? Vem bestämmer vad som är kvinnligt och manligt? Hur används en menskopp? Vad är prickarna runt ollonet? Har alla hår mellan skinkorna? Vad ska man göra om man inte mår bra?

Nathalie Simonsson är en av Sveriges främsta sexualupplysare. Hon har träffat tusentals tonåringar i samtal om det som är allra mest personligt. I sin hyperaktuella bok förmedlar hon sexualkunskap på ett helt nytt sätt. Hon visar att vi kan prata om allt, både om det som är roligt och det som är svårt. Med en bok som är som världens bästa storasyskon skapar hon trygghet och stärker den ungas självkänsla. Boken riktar sig framförallt till unga människor i åldern 13-20 år.

Nathalie Simonsson har tidigare skrivit den mycket uppmärksammade och spridda Världens viktigaste bok, en sexualupplysningsbok för mellanstadieåldern.

Viktigast av allt ges ut i samarbete med RFSU och har efterfrågats av skolor, ungdomsverksamheter och av föräldrar.

”Jag skulle önska att varenda ungdom i målgruppen kunde få ett eget exemplar (…) Det är rakt och tydligt men samtidigt varmt och inkluderande. Det märks att boken bygger på samtal med tonåringar. Här finns inga pekpinnar och inget ovanifrånperspektiv. Här finns bara en stor källa att ösa ur för den som är nyfiken på livet. Detta är en bok för precis alla tonåringar.” Carina Wising, Södermanlands Nyheter

Viktigast av allt är den ultimata tonårsfunderingar-boken! Att må bra, få vara som man är och bestämma över sin kropp är bokens huvudteman. (…) Den här boken funkar bra för alla mellan 13 och 20 år.” Allas, Jenny Grundemark och Lovisa Svedlund

3. Världens viktigaste handledning om kroppen, känslor och sex av Nathalie Simonsson (2017)

Det här är lärarhandledningen till Världens viktigaste bok, en lärobok i sexualkunskap för elever i årskurs 4-6. Böckerna tar upp det som står i skolans kursplaner om kroppen, relationer och sexualitet.

Lärarhandledningen innehåller fördjupande texter, metoder och lektionsförslag.

Den ger dig de verktyg du behöver för att undervisningen ska bli rolig och utvecklande, men också inspiration och vägledning.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇