Topplista: 10 mest sĂ„lda böcker – Skönlitteratur – Januari 2021

Detta Àr en lista över böckerna som sÄlts bÀst inom skönlitteratur hos de svenska bokbutikerna pÄ nÀtet under januari Är 2021.

1. MorgonstjÀrnan av Karl Ove KnausgÄrd (2021)

Med sitt rika persongalleri och en handling som spÀnner över vardagligheter och stora kosmiska sammanhang Àr MorgonstjÀrnan ett storverk av en av Europas riktigt stora berÀttare.

Det Ă€r sent i augusti, sommarledighetens sista skĂ€lvande dagar. Litteraturprofessor Arne och konstnĂ€ren Tove befinner sig pĂ„ SĂžrlandet tillsammans med sina barn. VĂ€nnen Egil bor i ett hus alldeles i nĂ€rheten, prĂ€sten Kathrine Ă€r pĂ„ vĂ€g hem frĂ„n ett seminarium, fritidsledaren Emil repar med sitt band, journalisten Jostein Ă€r ute pĂ„ stan och hans flickvĂ€n Turid jobbar natt pĂ„ sjukhuset. Över var och en av dem dyker det plötsligt upp en jĂ€ttelik stjĂ€rna pĂ„ himlavalvet. Inte ens astronomerna har ord för att förklara vad det Ă€r som sker.

Är det ett stjĂ€rnfall? Men varför har dĂ„ ingen sett stjĂ€rnan tidigare? Har den precis uppstĂ„tt ur intet?

Med tiden lĂ€gger sig nyhetsvĂ€rdet och livet Ă„tergĂ„r till sĂ„ som det var innan stjĂ€rnan syntes. ÄndĂ„ Ă€r nĂ„got förĂ€ndrat i grunden. Allt mĂ€rkligare saker tycks ske som pĂ„verkar mĂ€nniskornas tillvaro pĂ„ ett oanat sĂ€tt.

MorgonstjÀrnan Àr en roman om det vi inte förstÄr, det vi inte vet att namnge och aldrig tidigare har mött. Den handlar om det stora dramat sett genom livets begrÀnsade lins. Men mer Àn nÄgot annat Àr det en roman om vad som sker nÀr de mörka krafterna i vÀrlden fÄr löpa amok.

2. DÀr krÀftorna sjunger (2020)

Internationell succĂ© – nu pĂ„ svenska. En oförglömlig berĂ€ttelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne “TrĂ€skflickan” och har i mĂ„nga Ă„r spridit elaka rykten om henne.

NĂ€r en stilig quarterback hittas död i vĂ„tmarken blir hon dĂ€rför omedelbart misstĂ€nkt och en mordutredning inleds. Men Kya Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv. “DĂ€r krĂ€ftorna sjunger” var den mest sĂ€ljande boken i USA 2019 och har blivit en internationell fenomentitel som Ă€lskas av lĂ€sare över hela vĂ€rlden.

3. VĂ€nligheten av John Ajvide Lindqvist (2021)

En klargul, lÄst container.

En höstmorgon 2018 stÄr den bara dÀr, i NorrtÀljes hamn. Ingen vet hur den har kommit dit. NÀr den sÄ smÄningom öppnas kommer dess innehÄll att förvandla NorrtÀlje. Den vardagliga vÀnligheten börjar att vittra bort.

Under denna förÀndringens tid fÄr vi följa sex personer runt 30 Är som Àven de Àr stadda i omvandling. Max och Johan spelar minigolf och Pokémon Go och undrar nÀr det verkliga livet ska börja. Siw och Anna gÄr pÄ gym för att bli av med sin övervikt. Marko och Maria flydde frÄn Bosnien som smÄ och har tillsynes lyckats vÀl i livet, men nÄgot gnager.

De arbetar som parkskötare, kassabitrĂ€de, Ă€ldrevĂ„rdare, bowlinghallsförestĂ„ndare, fondförvaltare och fotomodell. De Ă€r en omaka grupp vars inbördes relationer utvecklas och invecklas under berĂ€ttelsens gĂ„ng. VĂ€nligheten Ă€r John Ajvide Lindqvists hittills mest ambitiösa genom skĂ€rning av samtiden, i det mikrokosmos som heter NorrtĂ€lje. I slutĂ€ndan handlar det om VĂ€nligheten kontra Fasan.

“SĂ„ bra att det Ă€r svĂ„rt att sammanfatta pĂ„ sĂ„ hĂ€r fĂ„ rader. (…) Trots sina mastiga 720 sidor Ă€r den lekande lĂ€tt (men tung) att ta sig igenom. Den Ă€r vĂ€nlig, fruktansvĂ€rd, rolig, sorglig, Ă€cklig, mĂ€rklig, spĂ€nnande och ganska fantastisk. En sĂ„ kallad lĂ€supplevelse. Helhetsbetyg: 5 (av 5).”
BTJ, Nils Ahnland

“LĂ„t mig sĂ€ga det med en gĂ„ng: sĂ€llan har jag lĂ€st en sĂ„ vĂ€l strukturerad berĂ€ttelse. Den Ă€r pĂ„ över 700 sidor, och hĂ„ller mig oavbrutet i sitt grepp. Hur kan en berĂ€ttelse trollbinda sĂ„? [ ] Detta Ă€r magnifikt. HĂ€r finns en dramatik som inte stĂ„r Selma Lagerlöf efter. Det Ă€r bara att gratulera lĂ€sare till nĂ„got av det bĂ€sta Ajvide skrivit.”
Staffan Engstrand, Gefle Dagblad

“Vad skönt det Ă€r att fĂ„ börja ett nytt lĂ€sĂ„r med en stor lĂ€supplevelse! Inte en enda gĂ„ng i denna tegelsten tappade jag intresset för handlingen eller mĂ€nniskorna. Plöjde den pĂ„ fyra dagar. Noll skummande. (…) Detta Ă€r helt enkelt en fruktansvĂ€rt bra bok, oavsett frĂ„n vilket hĂ„ll du anfaller den. Anfall nu!”
Bokbox, bokblogg, Johan Zillén, Akademibokhandeln Center Syd

“det Ă€r en bok som trots sitt omfĂ„ng inte Ă€r i nĂ€rheten sĂ„ tjock som jag önskade att den var. Ja, sĂ„ mycket tyckte jag om boken. DĂ„ Ă€r jag inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt obekant med Johns böcker sĂ„ jag hade redan högt stĂ€llda förvĂ€ntningar men de infriades och det med rĂ„ge. (…) Personligen tycker jag att boken Ă€r den bĂ€sta jag lĂ€st av John Ajvide Lindqvist. Gillar du hans författarskap kommer du Ă€lska denna roman. Har du svĂ„rt för skrĂ€ckromaner lĂ€s den Ă€ndĂ„ för den handlar nog trots allt mest om vĂ„r förmĂ„ga att visa lite hederlig vĂ€nlighet och det kan vi inte fĂ„ för mycket av.”
LitteraturMagazinet, bokblogg, Daniel Gunnarsson

“I takt med att Ajvide Lindqvist kommit att Ă€gna sig alltmer Ă„t subtilt lodande i mĂ€nniskosjĂ€len, har han blivit en allt mer egensinnig och angelĂ€gen röst i samtidslitteraturen.”
Yukiko Duke, SvD

“VĂ€nligheten Ă€r en verklig thriller, en otĂ€ck fröjd att lĂ€sa.
Bengt Eriksson, BorÄs Tidning

“Detta Ă€r en roman att strĂ€cklĂ€sa”
Malin Krutmeijer, Sydsvenskan

“Det Ă€r en nĂ€rapĂ„ perfekt underhĂ„llningsroman”
Jonas Thente, DN”

4. Solsystern: Electras bok av Lucinda Riley (2020)

Solsystern Àr den sjÀtte delen i succéserien De sju systrarna som har förtrollat en hel vÀrld.

PĂ„ ytan verkar Electra D’ApliĂšse ha allt: hon Ă€r vacker, rik och berömd. Men faderns plötsliga död har rubbat hennes redan sköra sinnestillstĂ„nd och hon dövar smĂ€rtan med alkohol och droger. SĂ„ fĂ„r hon ett brev frĂ„n en frĂ€mmande kvinna som hĂ€vdar att hon Ă€r hennes mormor …

Sökandet efter hennes egen familjehistoria leder Electra till Afrika. År 1939 anlĂ€nder Cecily Huntley-Morgan till Kenya efter att ha fĂ„tt sitt hjĂ€rta krossat i New York. DĂ€r möter hon tvĂ„ mĂ€nniskor som kommer att förĂ€ndra hennes liv för all framtid: boskapsfarmaren Bill Forsythe, kĂ€nd som den evige ungkarlen, och massajprinsessan Njala.

5. Samlade verk av Lydia Sandgren (2020)

Vinnare av Augustpriset 2020 i den skönlitterÀra klassen.

I Göteborg förbereds en stor retrospektiv över konstnÀren Gustav Beckers verk frÄn 1980-talet och framÄt. Vart psykologstudenten Rakel Àn vÀnder sig möter hon sin gÄtfullt försvunna mammas ansikte pÄ utstÀllningsaffischen som Àr tapetserad över stan. I samma veva slungas Rakels pappa, förlÀggaren Martin Berg, in i en omtumlande livskris.

“Samlade verk” Ă€r en roman om djup kĂ€rlek, mĂ„ngĂ„rig vĂ€nskap och konst i spĂ€nningsfĂ€ltet mellan fiktion och sanning. Dessutom Ă€r det en storslagen Göteborgsskildring med moderniteten och klassresan som fond.

6. Om snö och guld av Inger Edelfeldt (2021)

Det Àr nittonhundrasjuttiotal. Mirandas mamma ser henne som destruktiv, pappan Àr sÀllan hemma, i skolan betraktas hon som konstig. Denna utsatta uppvÀxt överlever Miranda genom fantasier och hemliga riter. Och genom att alltid teckna. Men till slut brister det. Utsattheten och avsaknaden av nÀrhet driver henne att göra nÄgot desperat.

Alltmer isolerad söker hon sedan lÀkning i ett eget inre sagorike och den detaljrika bildberÀttelsen om det. Först med klokt stöd frÄn andra Àn förÀldrarna kan hon ocksÄ ge sig ut i vÀrlden, och pÄ folkhögskolan Alvavik fÄr hon kontakt med andra som inte stÀmmer med mallen.

Men hon lever med stÀndiga kollisioner mellan egna fantasier och yttre verklighet. Och konfrontationerna med modern accelererar till ett dramatiskt slutspel. Hur kan man begripa den form man stöpts i? Vad ser Miranda nÀr hon lÄngt senare ser tillbaka?

Inger Edelfeldts utvecklingsroman för tankarna till hennes litterÀra rötter med de mycket omtyckta och omtalade böckerna Duktig pojke (1977) och Kamalas bok (1986). Om snö och guld Àr en bok som hyllar skapandet, den djupa existentiella nyfikenheten och den blandning av sÄrbarhet och styrka som gör oss levande.

7. MĂ„nsystern : Tiggys bok av Lucinda Riley (2020)

MÄnsystern Àr den femte delen i succéserien De sju systrarna som har förtrollat en hel vÀrld.

Tiggy D”ApliĂšse verkar besitta en nĂ€stintill övernaturlig förmĂ„ga att lĂ€ka och kommunicera med djur. Hon tar tjĂ€nst pĂ„ det skotska godset Kinnaird, hos den gĂ„tfulle och grubblande Charlie.

DĂ€r trĂ€ffar hon Ă€ven Chilly, en gammal romsk man som bekrĂ€ftar att hon har helande krafter och att nyckeln till hennes förflutna finns i de magnifika grottorna utanför Sacromonte. DĂ€r föddes en flicka vid namn LucĂ­a Ă„r 1912 som med tiden blev “La Candela”, den mest framgĂ„ngsrika flamencodansösen av sin tid.

NÀr Tiggy inser hur hennes liv hÀnger samman med Lucías, faller mÄnga pusselbitar pÄ plats.

8. Som har inget redan hÀnt av Niklas RÄdström (2020)

Vid ett lÀkarbesök en sommarförmiddag fÄr Niklas RÄdström det ovÀntade beskedet att han har en allvarlig akut blodcancersjukdom. Tre dagar senare fÄr han sin första cellgiftsbehandling.

Som har inget redan hÀnt berÀttar bÄde om en tre Är lÄng leukemibehandling och om författarens tidiga uppvÀxt som ensambarn i en sönderfallande familj. Det Àr en gripande och vidöppen bild av livet nÀr verkligheten stÀlls pÄ sin spets och en reflektion över vad som till sist Àr viktigt i tillvaron. En berÀttelse i dödens nÀrhet och samtidigt en livsbejakande skildring fylld av förtrollande ljus och skugga.

9. Amerikansk jord av Jeanine Cummins (2021)

Amerikansk jord Ă€r en bok du aldrig glömmer. En skrĂ€mmande aktuell och fullstĂ€ndigt uppslukande roman om en mor och en son pĂ„ flykt – frĂ„n Acapulco i Mexiko mot tryggheten i USA.

Nyss var ledaren för knarkkartellen Los Jardineros en omtyckt kund i Lydias bokhandel. Nu har han visat sitt rÀtta ansikte. Som hÀmnd för ett avslöjande reportage har hans mÀn dödat hennes journalistmake och ytterligare 15 familjemedlemmar. Endast Lydia och den ÄttaÄriga sonen Luca undkommer. De flyr, först pÄ mÄfÄ, sedan norrut. PÄ vÀgen möter de barmhÀrtighet och medmÀnsklighet men ocksÄ livshotande faror.

Amerikansk jord Àr en oavbrutet spÀnnande roman om hur lÄngt vi Àr villiga att gÄ för att rÀdda dem vi Àlskar.

10. Noveller av Tessa Hadley (2021)

Tessa Hadley Àr en av vÄr tids frÀmsta novellister och den författare som publicerat flest noveller i The New Yorker. En student blir förÀlskad i sin lÀrare och inleder en affÀr med en man som liknar honom. En hemhjÀlp som tar hand om en Äldrande man upptÀcker hemligheter ur hans förflutna. En nyskild kvinna fÄr lÄna en lÀgenhet och blir besatt av Àgarinnans före detta pojkvÀn.

Noveller innehÄller ett urval frÄn Tessa Hadleys tre novellsamlingar. Tre av novellerna Àr inte tidigare publicerade i bokform.


Dessa Àr de bÀstsÀljande skönlitterÀra böckerna hos bokbutikerna pÄ den svenska webben just nu.

Vi hoppas du hittar en eller flera böcker att fastna för! Stort lycka till pÄ din jakt efter den bÀsta skönlitterÀra boken!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!