Bästa kokboken 2021: Topplista: 5 mest sålda kokböcker

Det här är en lista över de 5 mest sålda kokböckerna under månaden januari år 2021.

Är du på jakt efter bästa kokboken 2021 har du hamnat helt rätt.

1. Min skånska kokbok av Anna Billing (2020)

Vad är egentligen skånsk mat? Är det gamla recept, nya tillagningsmetoder, innovationer inom jordbruket eller rätt och slätt den mat som tillagats på skånska råvaror? Var börjar ens de skånska smakerna och var upphör de danska och de tyska?

Min skånska kokbok tar matskribenten och författaren Anna Billing ett personligt grepp om den skånska maten och anpassar traditionella recept till nutida middagsbord. Med hjälp av årstidernas skiftande utbud av skånska råvaror, gamla och nya kunskaper om tillagning och inspiration från grannländernas kök, fogar hon samman en brokig väv av den skånska maten igår, idag och kanske i morgon.

Här ingår förstås alla recept på läckra, skånska klassiker som knaprig ugnsstekt gås, frisk Brantevikssill, maffig äggakaka och värmande brännesnuda, men också nyare inslag i den skånska vardagsmaten som friterad falafel och syrade kåldolmar.

Vi firar dansk jul med anka i körsbärssås och födelsedag med pompa och arrakspudding; eleganta smörrebröd varvas med rejäla kavringar, skyddad spettekaka med beslöjade bondflickor, vildsvinsragù med polsk surkålsgryta. Vi följer i sillaprånglerskornas spår och stuvar ogräs från leråkern. Boken innehåller cirka 200 recept med underhållande faktatexter om råvaror, tillagning och historik.

Anna Billing är en skånsk matskribent och kokboksförfattare. Senaste boken Alla hönsen hemma och färska ägg i köket belönades med Måltidsakademiens pris Årets svenska Måltidslitteratur.

2. Vinter hos Wood: en kokbok från höstmörkrets inträde till vårljusets återkomst av Sofia Wood (2020)

Mat med omtanke – för regniga tisdagar i november, för en avslappnad jul, ett vackert nyår och en social men plånboksvänlig start på det nya året. En bok för den som vill göra den mörka årstiden ljusare, varmare och oändligt mycket godare.

Se även  Topplista: 10 bästa ungdomsböckerna 2021

Sofia Woods vinterbok låter både högtider och vardag sprida ljus i mörkret och inleds när höstrusket tagit sitt definitiva grepp om oss, i en mysig allhelgonamiddag. Hon fortsätter via kyliga dagar när tiden är knapp, till advent, jul och nyår på vägen mot vårljuset. Här samsas recept med tips och tankar om dekorationer och dukningar. Lika mycket som författaren älskar att göra advent i hem och kök njuter hon av att städa bort julen och låta hemmet och matsedeln göras redo för våren.

Sofia Woods värld, som känns igen från hennes debut Chez Wood, är ombonad och välkomnande, sinnlig och genomtänkt. Recepten är förvånansvärt enkla men otroligt goda. Här blandas mestadels vegetariskt med en del fisk och skaldjur samt enkla veganska rätter.

Det här blir något mer än en julkokbok, även om den rymmer en mängd advents- och julrecept, det är en vinterbibel att återvända till år efter år.

3. Kokbok för sköldkörteln av Cecilia Nisbet Nilsson, Karl Hultén (2019)

Närmare en halv miljon svenskar lider av någon form av sköldkörtelsjukdom. Rubbning i sköldkörteln är den största gruppen bland de totalt cirka hundra autoimmuna sjukdomarna och medför stort lidande för många. Majoriteten av de som drabbas är kvinnor. Vanliga symtom är viktproblem, hjärndimma, värk i kroppen, torr hud, frusenhet, orkeslöshet och nedstämdhet.

Ny forskning visar att det går att på egen hand, och med en enkel metod, häva och i vissa fall bli helt symtomfri från sköldkörtelsjukdom. Kostupplägget i den här boken, som bygger på samma principer som användes vid de kliniska studierna, ger dig nycklarna till denna metod. Det går utmärkt att följa upplägget hemma i sitt eget kök. 

Kosten, som rekommenderas under minst 4-12 veckor, är fri från gluten, mejeriprodukter, socker och tillsatser. Enligt författarnas specifika upplägg är den dessutom fri från vanliga allergener som ägg, nötter och frön samt från livsmedel som kan irritera immunförsvaret i övrigt.

Se även  Topplista: 10 bästa biografierna – Januari 2021

Kokbok för sköldkörteln är en komplett guide för dig som vill läka från sköldkörtelsjukdom. Den innehåller en klargörande och fördjupande faktadel om sköldkörtelsjukdom följt av enkla recept på vardagsmat, frukost, mellanmål, bröd och dryck. Dessutom finns en veckomeny så att man lätt kan komma igång och följa upplägget. Berättelser från personer som blivit hjälpta av denna kost inspirerar och motiverar läsaren. Förordet är skrivet av Nadja Öström, fd. ordförande för Sköldkörtelförbundet.

Genom sina roller som kostrådgivare och hälsocoacher har författarna hjälpt tusentals personer att läka från symtom vid autoimmun sjukdom, inflammationer, allergier och magbesvär. Författarna har även själva blivit hjälpta av den metod som beskrivs i boken.

Om författarna:

Cecilia Nisbet Nilsson är medicin- och vetenskapsjournalist, kostrådgivare, föreläsare, medförfattare till Autoimmun kokbok (2016) och författare till Den Läkande maten (2018) och Det autoimmuna köket (2019). Mer info på www.swedishpaleo.se

Karl Hultén är föreläsare, medförfattare till Autoimmun kokbok (2016), Hjärnhälsa (2007) samt Autoimmun Handbok (2019) och har en magisterexamen i biomedicin (medicinsk biologi). Mer info på www.paleoteket.se

4. Vår kokbok av Sara Begner (2017)

Vår kokbok i ny upplaga gör det enklare än någonsin att laga smakrik och färgglad mat från det svenska köket, men med inslag från hela världen. Här finns inspiration och hjälp till alla som vill äta varierat och laga bra vardagsmat, bufféer, festmiddagar, mellanmål och baka.

Nya maträtter och råvaror varvas med grönare varianter på gamla matklassiker. Med över 1 200 recept är detta den enda kokboken du behöver om du vill laga riktig mat från grunden. Oavsett om du nyss lärt dig laga mat eller om du är en van matlagare kommer du hitta massor av bra, noggrant genomlagade recept. Smaklig måltid!

5. Brynt smör: en kokbok om ett av mathistoriens mest delikata misstag av Julia Tuvesson (2020)

Vinnare av Gourmand Awards 2020!

Allt börjar med att man låter en generös bit smör smälta i en kastrull. Snart kommer det börja puttra för att kort därefter gå över till att skumma. Under konstant omrörning börjar smöret brynas och en nötig, koladoftande lukt sprider sig i hela rummet. Nu är det dags att ställa kastrullen åt sidan. Om du vill kan du smaksätta med färska örter, soja, citrus eller nötter men egentligen är den god att äta precis som den är.

Se även  Pockettoppen: Topplista - Bästa pocket 2021

Det kommer inte att dröja länge innan du börjar ersätta smöret i samtliga recept med den brynta varianten. I kakan, på pastan, som topping på grytan, i tacon, i såsen och i salladsdressingen. Allt blir godare med brynt smör.

Efter Plåtmat och Käka Grönt! är nu Julia Tuvesson tillbaka med en sprillans ny kokbok om det gröna kökets bästa smaksättare och här visar hon hur man använder den på bästa sätt!

Ett 40-tal recept uppdelade i kapitlen brunch hela dagen, snabbt vardagskäk, enkel bjudmat, något sött och plock, snacks och aperitivo varvas med etnologiska texter om smörets historia och betydelsen av att våga göra misstag och hur det kan leda till fantastiska kulinariska uppfinningar.


Dessa är de bästsäljande kokböckerna hos bokbutikerna på den svenska webben just nu.

Vi hoppas du hittar en eller flera böcker att fastna för! Stort lycka till på din jakt efter den bästa kokboken!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇