Topplista: 10 bästa böckerna – Juridik – Januari 2021

Detta är en lista över böckerna som sålts bäst inom kategorin juridik hos de svenska bokbutikerna på nätet under januari år 2021.

1. Skattelagstiftning 21:1 : Lagar och andra författningar som de lyder den 1 juli 2020 av Gunnar Rabe (2021)

Skattelagstiftning 21:1 ingår förutom alla väsentliga lagar på skatteområdet även lagar med EU-anknytning, såsom fusionsdirektivet, moder/dotterbolagsdirektivet, ränte/royaltydirektivet och sparandedirektivet samt utdrag ur EUF-fördraget liksom OECD:s modellavtal. Efter varje lag finns hänvisningar till propositioner och utskottsbetänkanden för samtliga lagändringar sedan 1975.

2. Svensk lag 2021 av Per Henrik Lindblom, Kenneth Nordback (2021)

Svensk Lag, den gröna lagboken, är i första hand avsedd att vara behändig och praktisk. Systematiken är enkel. Kapitlen inleds i förekommande fall med balk eller annan särskilt tung lag, varefter övrig lagstiftning följer i kronologisk ordning. Promulgationslagar och förordningar är dock placerade i anslutning till sin huvudlag.

Innehållsförteckning, register och layout underlättar sökning och läsning. Det finns inga bihang eller tillägg; all lagtext är införd på sin ”rätta” plats. Uppdatering sker varje år. Stoppdatum är – för oss – den sista december.

3. Civilrätt av Christina Ramberg (2020)

Boken Civilrätt är en mer än 100-årig klassiker. Den ger en introduktion till civilrätten.

Efter en inledande översikt av rättsordningen behandlas centrala delar av civilrätten:

  • allmän förmögenhetsrätt
  • särskilda avtalstyper
  • immaterialrätt
  • fastighetsrätt
  • associationsrätt och arbetsrätt
  • skadeståndsrätt och försäkringsrätt
  • familjerätt och successionsrätt


I denna 26:e upplaga har revideringar gjorts bl.a. med anledning av nya lagar om telefonförsäljning, betaltjänster, företagsnamn, varumärken, adoption och ekonomiska föreningar.
Till denna bok hör Civilrätt Övningsbok av Stefan Zetterström, som också utkommit i en ny uppdaterad upplaga.

Om författarna

C.G. Björling var bokens ursprungliga författare. Han efterträddes av Åke Malmström som efterträddes av Anders Agell. Tore Sigeman författade under 1977-2012 kapitlet om arbetsrätt. Sedan 2010 är Christina Ramberg ansvarig för revidering av boken.


4. Juridik – civilrätt, straffrätt, processrätt av Konrad Lundberg, Johan Schüldt, Theddo Rother-Schirren, Anders Lagerstedt, Catharina Calleman (2019)

Den femte upplagan är uppdaterad enligt nya lagar och regler. Bland dessa kan nämnas regler för framtidsfullmakt inom avtalsrätten, företagshemligheter, värdeöverföringar och kapitalskydd inom avsnittet näring, underlåtenhet inom straffrätten, finansiella instrument och obehöriga transaktioner inom fordringsrätten samt äktenskapsförord, föräldraskap vid inseminering och ändrad könstillhörighet inom avsnittet om familjerätt.

5. Sveriges Rikes Lag 2020 (klotband) (2021)

Sveriges Rikes Lag gillad och antagen på Riksdagen år 1734, stadfäst av Konungen den 23 januari 1736. Med tillägg av författningar som publicerats i Svensk Författningssamling fram till början av januari 2020.

Se även  Topplista: 10 bästa biografierna – Januari 2021

En systematiskt bearbetad sammanställning av svensk lagstiftning med gällande lagar, förordningar, EU-förordningar och andra författningar. Hänvisningar görs till förarbeten, författningar och avgöranden från EU-domstolen, Europadomstolen, Högsta domstolen, Högsta förvaltningsdomstolen (tidigare Regeringsrätten), Arbetsdomstolen samt Migrationsöverdomstolen. Författningsregistret och det utförliga sakregistret underlättar sökandet i lagboken.

Lagboksappen 2020 kommer ut i anslutning till den tryckta lagboken och kommer att uppdateras en gång under året. Precis som du är van vid med den tryckta lagboken så kan du bläddra, sätta bokmärken och göra anteckningar – direkt i appen. Allt med riktig lagbokskänsla. Finns att ladda ned i Google play och App Store – bara för dig som köpt årets lagbok. Tillgänglig från januari 2020 till och med januari 2021

6. Aktiebolagets grundproblem av Clas Bergström, Per Samuelsson (2021)

Boken är uppbyggd kring ett antal för aktiebolaget karakteristiska intressekonflikter (?grundproblem?). Framställningen fördjupas med hjälp av ekonomisk analys. Genom att kombinera ekonomi med rättsvetenskap kan aktiebolaget sättas in i ett större sammanhang. Ambitionen är att detta ska underlätta tolkning och tillämpning av aktiebolagsrättsliga normer, men också ge en fördjupad kunskap om aktiebolaget som institution.

Boken är upplagd på följande sätt. Efter en översikt av de olika intressekonflikterna beskrivs hur aktiebolaget bildas följt av en genomgång av associationsformens utmärkande egenskaper. Därefter behandlas ingående den klassiska intressekonflikt som uppkommer mellan aktieägare och bolagets ledning. Därpå berörs förhållandet mellan aktieägare och kontrollägare, följt av sådana intressekonflikter som kan uppkomma i samband med nyemissioner. Den sista intressekonflikt som behandlas är den mellan aktieägare och bolagets kreditgivare. Därefter redogör vi för det aktiebolagsrättsligt skadestånds- respektive straffansvaret. I ett avslutande kapitel diskuteras de krav på socialt ansvarstagande och hållbar utveckling som allt oftare riktas mot i synnerhet stora aktiebolag.

7. Civilrätt: övningsbok av Stefan Zetterström (2020)

Med mer än 700 frågor – inklusive svar och lösningar – är Civilrätt Övningsbok ett heltäckande komplement till den klassiska boken Malmströms Civilrätt. Boken kan dock även användas fristående.

Se även  Bästa kokboken 2021: Topplista: 5 mest sålda kokböcker

Boken är avsedd för både studenten och läraren. Ytterligare inlärningsstöd ges genom ett antal övningstentor och korsord.
Till sin struktur bygger frågedelen på samma avsnittsindelning som huvudboken. Kortsvarsfrågorna syftar främst till att studenten ska lära sig olika begrepp, deras innebörd och betydelse.

De problemorienterade frågorna är i huvudsak utformade som hypotetiska fall, vilka resulterar i olika rättsliga konflikter som studenten ställs inför. Svaren till frågorna baseras på Civilrätt och aktuell författningstext – det krävs inga andra kunskapskällor.

Övningsbok Civilrätt följer såväl upplägg som omarbetningar av Civilrätt.

Om författarna

Stefan Zetterström är jur. kand. och universitetsadjunkt i civilrätt vid juridiska fakulteten, Uppsala universitet. Han har tidigare gett ut flera läroböcker.

8. Nya sociallagarna: med kommentarer i lydelsen den 1 januari 2021

Nya sociallagarna ger en komplett redovisning av de fyra lagar som socialtjänsten vilar på: Socialtjänstlagen (SoL), lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), lagen om vård av missbrukare i vissa fall (LVM) och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Lagarna presenteras med utförliga kommentarer. Vidare beskrivs i valda delar central lagstiftning av betydelse för socialtjänsten, t.ex. föräldrabalken, offentlighets- och sekretesslagen (OSL) och hälso- och sjukvårdslagen.

I den nya upplagan redovisas viktiga författningsändringar. Här ska nämnas bl.a. följande.

Det har i BrB införts ett nytt brott, barnäktenskapsbrott. Genom det nya brottet har det blivit straffbart att förmå eller tillåta ett barn att ingå ett äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse. I samband med lagändringen har det i LVU införts en möjlighet att besluta om utreseförbud som ska skydda barn från att föras utomlands i syfte att ingå barnäktenskap eller att könsstympas. Beslut om utreseförbud meddelas som huvudregel av förvaltningsrätten efter ansökan av socialnämnden.

Det har också införts en ny påföljd för unga lagöverträdare, ungdomsövervakning. Kriminalvården ansvarar för verkställigheten av ungdomsövervakning men ska i viktiga avseenden samverka med socialnämnden vid verkställighetsplaneringen och vid uppföljningen av verkställigheten.

OSL har ändrats på så sätt att polisen och socialtjänsten har fått förenklade och utökade möjligheter att lämna ut uppgifter till varandra med syfte att förebygga terrorism.

Se även  Pockettoppen: Topplista - Bästa pocket 2021

Personer som behöver hjälp med andning och sondmatning har enligt LSS getts rätt till personlig assistans för hela sitt hjälpbehov.

9. Den svenska miljörätten av Gabriel Michanek, Charlotta Zetterberg (2017)

Den svenska miljörätten introducerar läsaren i miljörätten som juridiskt ämne. Bland författningarna analyseras miljöbalken särskilt ingående. Plan- och bygglagen och skogsvårdslagen är exempel på annan mark- och miljölagstiftning som behandlas. Den svenska lagstiftningen sätts in i ett internationellrättsligt sammanhang, främst EU-miljörätten.

I boken ges exempel på hur regler används i olika situationer och flera rättsfall från svenska domstolar, däribland många från Mark- och miljööverdomstolen, och från EU-domstolen behandlas. En central fråga i boken är om lagstiftningen är ändamålsenlig från miljösynpunkt.

10. Inkomstskatt del 2 – en lärobok i skatterätt, del 2 (2019)

Inkomstskatt Del 1 och 2 behandlar inkomstbeskattningen av privatpersoner och företag. I böckerna beskrivs strukturen och principerna vid genomgången av rättsregler och rättspraxis. Effekterna av reglerna illustreras genom konkreta och belysande exempel.

Inkomstskatt Del 2 behandlar bland annat företagsbeskattningsfrågor såsom beskattningen av aktiebolag, koncerner, fåmansföretag och överlåtelser av företag. Vidare redogörs för internationella skattefrågor, tolkning och tillämpning av skattelag och skatteförfarandet.

Inkomstskatt är en lärobok för utbildningen i skatterätt på jurist- och ekonomprogrammen. Genom sin goda struktur, omfattande redovisning av eller hänvisning till praxis samt fördjupade diskussioner kan boken också användas i den praktiska yrkesutövningen och som kurslitteratur för vidareutbildningar.

I den sjuttonde upplagan omarbetades framställningen väsentligt för att ytterligare förstärka de övergripande perspektiven. I denna den artonde upplagan har detta arbete fortsatt. Vi har beaktat publicerat material till och med den 15 november 2020.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇