För dig som vill lära dig mer om autism är det här några ljudböcker som är perfekta för ändamålet.
1. Konsten att fejka arabiska : En berättelse om autism
”En del av mig dog. En annan del började äntligen, äntligen leva.” I 32 år lever Lina Liman med autism utan att veta om det. Men att något är fel vet hon. Hon lär sig att fejka för att passa in, spela vanlig, ända tills det inte går längre.
Konsten att fejka arabiska är en berättelse om vanmakt och utanförskap, men också om hur Lina till sist hittade förklaringen som fick allt att falla på plats, och om hur en diagnos kan förändra livet i grunden.
Konsten att fejka arabiska : En berättelse om autism är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
2. Flickor med aspergers syndrom/Högfungerande autism och flickor med AD/HD
I Sverige såväl som internationellt finns det mycket litet skrivet om flickor med Aspergers syndrom som socialt funktionshinder.
Även om relativt få fått den neuropsykiatriska diagnosen kan förekomsten vara vanligare än man tror. Boken beskriver aspergerflickornas speciella problematik.
Den ger förslag till insatser som synliggör dessa flickor för att ge dem den hjälp de behöver att bryta isolering och utanförskap samt för att de skall kunna utvecklas med bibehållen självkänsla trots sina svårigheter.
Den vänder sig till alla som i sitt arbete eller dagliga liv möter flickor med Aspergers syndrom och flickor med problem som påminner om detta, bland annat lärare, fritidsledare, socionomer samt inte minst föräldrar och anhöriga.
Boken om flickor med Aspergers syndrom bygger på en kandidatuppsats med titeln Flickor med högfungerande autism/Aspergers syndrom och flickor med AD/HD samt deras skolsituation; sociala, kognitiva och emotionella utveckling – Pedagogiska och medicinska aspekter, skriven av Brigitte Oxelqvist, filosofie kandidat i specialpedagogik.
Den innehåller även personligt barndomsmaterial skrivet av två kvinnor med egna upplevelser av att ha Aspergers syndrom samt ett inledande förord av Christina Gustavson, disputerad specialistläkare och författare.
Flickor med aspergers syndrom/Högfungerande autism och flickor med AD/HD är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
3. Att förstå autism
Kunskap om autism och hur det påverkar barn, ungdomar och vuxna är en av de största förändringarna inom psykologin och psykiatrin under de senaste decennierna. Det har lett till en ökad förståelse för att vi människor kan uppfatta och tolka varandra och omgivningen på väldigt olika sätt men kunskapsnivån är fortfarande ojämn såväl inom hälso- och sjukvård, socialtjänst som inom skola.
Att förstå autism är centralt för att på ett respektfullt sätt hitta lösningar på problem som personer med autism kan drabbas av. Eftersom personer med autism är olika så finns det inte en metod som passar alla utan man behöver välja metod efter person och sammanhang. I boken beskrivs olika strategier som kan vara verksamma i olika situationer. Genom fallbeskrivningar så illustreras hur dessa metoder kan användas i praktiken.
Kerstin Magnusson och Lena Westerberg Lind har utvecklat verksamheter för utredning, habilitering och behandling av barn med autism inom hälso- och sjukvård. De var tidiga med att känna igen autism och ADHD hos flickor och se de särskilda utmaningar som flickor möter. De såg behov av verksamheter inom LSS och HVB som riktade sig till ungdomar med autism.
Att förstå autism är tillgänglig som ljudbok.
4. Autism inifrån: Speglingar av ett autistiskt vi
Vad innebär det att vara autistisk? För många autister definieras det av att man är annorlunda. Men på vilket sätt?
I ”Autism inifrån” är det autisterna själva som berättar. Texterna har skapats som ett resultat av en grupp autistiska vuxnas diskussioner, där man delat med sig av egna erfarenheter och synpunkter. Här är det autisternas upplevelser av omvärlden som får ta plats, istället för det utifrånperspektiv som de flesta av oss är vana vid att höra. Att problem uppstår i möten med icke-autistiska personer är kanske inte så konstigt, när man väl förstår hur det inre livet skiljer sig mellan de båda parterna.
Boken är skriven av autister och vänder sig till alla som vill få en djupare förståelse för autism och dess innebörd. Samarbetet i gruppen har skapat ett autistiskt ”vi” – en gemenskap som nu kan spridas till andra autister som söker igenkänning, stolthet och inspiration.
Serena Hasselblad har studerat autism i femton år och varit ledare för projektet Autistiskt Initiativ. Dennis Hansson är litteraturvetare och journalist som även är utbildad inom foto. Tillsammans är de redaktörer för boken ”Autism inifrån”.
Autism inifrån: Speglingar av ett autistiskt vi är tillgänglig som ljudbok.
5. Julias superkrafter: en bok om asperger/högfungerande autism
”Julias superkrafter” är en bok om Asperger eller högfungerande autism och den är tänkt som ett stöd till föräldrar och deras barn samt till skolpersonal.
Andra terminen i sjuan drar igång och Julia och hennes klasskamrater Lisa och Alice har fått en ny lärare – Micke. Dessutom har tjejerna i 7C börjat med blickar och viskningar. Skolstarten blir inte som Julia hoppats, men med hjälp av en förstående
pappa, erfarna lärare samt ett stöttande elevhälsoteam vänder det. Julia och skolan får lära sig att hon har speciella superkrafter.
Julia sparkade på skåpdörren och mötte matteläraren Mickes blick. Han hade stannat upp och lagt en hand på hennes axel. Julia backade genast undan för att få bort handen.
Micke la huvudet på sned. Julia kände det, hon visste det, hon såg det, fast hon inte tittade på honom. Hon var van. Ingen fattade nånting.
Julias superkrafter : en bok om asperger/högfungerande autism är tillgänglig som ljudbok.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022