En introduktion till tysk litteratur genom 10 författare


BerĂ€knad lĂ€stid: 8 minuter ⏳

Som fallet Àr inom konst och film Àr Tysklands litterÀra arv en expansiv.

FrÄn filosofi till fiktion till verspoesi har tyskarna bidragit till mÀnskligheten genom sitt skrivande, nÄgot som har resulterat i internationellt erkÀnnande och kanske Ànnu viktigare en bÀttre förstÄelse för det mÀnskliga tillstÄndet.

Bertolt Brecht (1898-1956)

Bertolt Brecht Àr en av de mest inflytelserika tyska poeterna och dramatikerna pÄ 1900-talet.

Han och hans fru, skÄdespelerskan Helene Weigel, styrde Berliner Ensemble genom vilken de presenterade Tyskland med sina original teaterproduktioner.

Brecht tillbringade de sista Ă„ren av sitt liv bosatt i Östra Berlin. Marxistisk tanke genomsyrade teman och estetiken i hans verk, och han fick till och med Stalins fredspris 1954.

Hans mest inflytelserika verk inkluderar The Threepenny Opera, Galileo Life, Mother Courage and Her Children och The Good Person of Szechwan.

Idag Àr det möjligt att besöka Brechts tidigare hem i Berlin, som hans fru omvandlades till ett museum efter hans död 1956.

Walter Benjamin (1892-1940)

Walter Benjamin var en tysk-judisk samhĂ€llskritiker, författare och filosof. Han Ă€r kĂ€nd som en ”eklektisk tĂ€nkare” som blandade marxistisk teori med andra tankeskolor, som judisk mystik och tysk romantik.

Efter att ha studerat filosofi vid Humboldt University översatte Benjamin Baudelaires verk till tyska och blev en associerad medlem av Frankfurtskolan.

Han var vÀn med Bertolt Brecht, Hannah Arendt, Hermann Hesse och var bekant med mÄnga andra viktiga tÀnkare pÄ den tiden, som Theodor Adorno.

Benjamins roman, Das Passagen-Werk (pĂ„ engelska, ‘The Arcades Project’), betraktas som hans magnum opus och startades 1927 men slutfördes aldrig, bara postumt redigerades och publicerades den.

Med början av nazistiskt styre pÄ 1930-talet flydde Benjamin för sitt liv och slutligen begick sjÀlvmord 1940 för att fly frÄn att bli tilltalad av Gestapo.

Hans Fallada (1893-1947)

Hans Fallada var en tysk författare som arbetade under första hÀlften av 1900-talet. Han bidrog till den litterÀra stilen med ny objektivitet.

TvÄ av hans mest anmÀrkningsvÀrda romaner Àr Little Man, What Now? (1932) och Every Man Dies Alone, publicerad under hans dödsÄr.

Fallada tillbringade mycket av sitt tidiga liv pÄ att arbeta udda jobb, slÄss mot missbruk och till och med begÄ smÄbrott för att finansiera det.

Han fortsatte att arbeta som journalist och blev sÄ smÄningom föremÄl för nazistisk granskning. NÀr kriget hade avslutats hade Fallada ocksÄ uppnÄtt berömmelse och ökÀndhet.

Fortfarande, samhĂ€llets tillstĂ„nd efter kriget – sĂ€rskilt den allestĂ€des nĂ€rvarande nĂ€rvaron av fascism som fortfarande förblev sammanvĂ€vd i sjĂ€lva kulturen – drev honom tillbaka till ett tillstĂ„nd av depression följt av missbruk, vilket slutligen ledde till hans död 1947.

Jenny Erpenbeck (1967)

Jenny Erpenbeck Ă€r en samtida tysk författare och filmregissör. Född i Östra Berlin Ă€r hon barnbarnet till författaren Hedda Zinner.

I sin unga vuxen Älder studerade hon konsten att binda och tog sedan hand om rekvisita och garderobsproduktion pÄ teatrar i hela Tyskland.

Efter att Berlinmuren föll studerade hon för att bli musikteaterregissör vid Hanns Eisler Music Conservatory. Erpenbeck regisserade produktioner vid flera operaer och debuterade till och med en originallek, Cats Have Seven Lives.

HÀrifrÄn har hon frÀmjat en karriÀr med att skriva bÄde pjÀser och prosaverk.

Hon Àr en spaltist för tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung, och hennes mest anmÀrkningsvÀrda skrifter inkluderar prydnadssaker, saker som försvinner och slutet av dagarna.

Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832)

Ofta betraktas som Tysklands Shakespeare, skulle ingen diskussion om tysk litteratur vara komplett utan att nÀmna Goethe.

Han var benĂ€gen för sjukdom som ungdom och började först studera i juridik. ÄndĂ„ Ă€r han idag mest kĂ€nd för sitt mĂ„ngsidiga utbud av poetiska verk, som inkluderar bĂ„de episka och lyriska former, bland andra.

Vid 25 Ärs Älder uppnÄdde han redan berömmelse som författare efter slÀppet av sin roman The Sorrows of Young Werther.

Ett av hans mest kÀnda verk Àr hans drama Faust. Goethes arv strÀcker sig dock utöver hans poesi. Han fungerade ocksÄ som statsman, kritiker, romanförfattare och naturfilosof.

Christa Wolf (1929-2011)

Christa Wolf betraktas till stor del som Östtysklands litterĂ€ra Ă€lskling. Men i efterhand finns det faktiskt mycket att sĂ€ga om hennes komplicerade förhĂ„llande till socialism och politik i större utstrĂ€ckning.

Bakom muren skrev hon inom genren socialistisk realism. Under sin utveckling som författare började dock romaner som The Quest for Christa T. undersöka förhÄllandet mellan de individuella och socialistiska idealen, vilket inte var lika vÀl mottaget.

Wolf förblev i den litterÀra rampljuset efter murens fall, men fick dÀrefter en hel del kritik i vÀst för hennes skildring av livet bakom muren och brist pÄ fördömande för DDR:s auktoritÀra styre.

ÄndĂ„ skulle mĂ„nga av hennes fans hĂ€vda att hon spelade en grundlĂ€ggande roll för att formulera en litterĂ€r röst som var distinkt för Östtyskland.

Hermann Hesse (1877-1962)

Hermann Hesse Àr en tysk författare, mest kÀnd för sina böcker Siddhartha, The Glass Bead Game och Steppenwolf.

Hesse var son till tvÄ missionÀrer som arbetade i flera Är i Indien. Han föddes i Schwarzwald, men tillbringade mycket av sin ungdom i Schweiz.

Dessa mÄngkulturella upplevelser pÄverkade honom som person och som författare.

Följaktligen kÀmpar mycket av hans arbete med hans eget förhÄllande till tysk nationalism. Hesse citerar ocksÄ indiska och kinesiska filosofier som hans största influenser, nÄgot som var unikt för det sammanhang inom vilket han skrev. Han tilldelades Nobelpriset för litteratur 1946.

Thomas Mann (1875-1955)

Thomas Mann Àr en tysk författare och samhÀllskritiker som frÀmst arbetade under första hÀlften av 1900-talet.


Mann gav fascinerande kommentarer om artister och intellektuella psykes genom sitt författarskap, som ofta anvÀnde stora doser av ironi och symbolik.

Han var medlem i Exilliteratur-rörelsen, som bestod av tyska författare som motsatt sig nazistregimen utÄt. Under tredje rikets regering, flydde Mann till Schweiz.

Hans bror Heinrich Mann Àr ocksÄ en berömd radikal författare, och tre av hans sex barn blev ocksÄ litterÀra framtrÀdande.

GĂŒnter Grass (1927-2015)

GĂŒnter Grass var en tysk författare och illustratör som fick Nobelpriset i litteratur 1999. Född 1927 var ett centralt tema i Grass författning frĂ„gan om vad det innebar att vara tysk efter att nazismen tog tag i landet.

Han Àr kÀnd för sina bidrag till genren av den europeiska magiska realismen, vilket mest framgick i hans 1959-roman The Tin Drum.

Hans andra stora verk inkluderade Danzig-trilogin, The Flounder, My Century, Crabwalk och hans memoarer.

Kombinationen av hans politiska budskap och hans nyckfulla skrivstil delade ofta mÀnniskor nÀr det gÀllde den kritiska mottagningen av hans arbete.

Anna Seghers (1900-1983)

Anna Seghers Àr mest kÀnd för hur hon formulerade det tyska folks moraliska besvÀr i sin sjÀlvbelÄtenhet under andra vÀrldskriget. Seghers var sjÀlv judisk och kommunist.

Strax efter att hon gick med i detta parti publicerade hon sin roman Die GefÀhrten, som pÄ ett lÀmpligt sÀtt varnade för fascismens faror. Under andra vÀrldskriget publicerade hon sin hyllade roman The Seventh Cross.

Det erbjöd en av de enda publicerade beskrivningarna av livet i koncentrationslÀger vid den tiden.

NÀr kriget fortsatte flydde Seghers sÄ smÄningom till Mexiko dÀr hon publicerade sin mest ökÀnda roman, Outing of the Dead Girls, och fortsatte att arbeta i antifascistisk aktivism och grundade slutligen Heinrich-Heine-Klub.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!