Topplista: 10 bästa biografierna – Januari 2021

1. Allt jag fått lära mig av Tara Westover (2020)

”En bok som jag önskar att alla ska läsa” Ingalill Mosander, Go’kväll

Innerligt och hjärtskärande vackert om en flickas uppväxt i en amerikansk, fundamentalistisk familj. Tara

Allt jag fått lära mig har rosats av kritiker över hela världen, låg etta på Barack Obamas sommarläslista 2018 och översatts till 26 språk. Den är en gripande skildring av en ung människas strävan efter kunskap, om att formas som människa, om familj, lojalitet och självförverkligande.

Boken är den amerikanska författaren Tara Westovers internationella bästsäljare om en uppväxt där hon lär sig att förbereda sig för domedagen istället för att plugga matte och historia och umgås med andra barn. Hennes storebror blir den som kommer hem med nyheten att det finns en annan värld bortom gården en värld som kan ge henne ett helt annat liv.

På en gård vid bergets fot i Idaho bor Tara Westover med sina föräldrar och sex syskon. På somrarna hjälper hon sin mamma att koka örter och på vintrarna arbetar hon i sin pappas skrotverkstad. När hon får ett stålrör genom benet, eller när hennes storebrors ben börjar brinna, åker familjen inte till sjukhuset, hennes mamma behandlar såren med örtomslag.

Familjen är mormoner och survivalists de lever helt avskärmade från samhället. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Hon har aldrig hört talas om Förintelsen, Kennedy, Martin Luther King.

”Det här är en fullständigt makalös, självbiografisk berättelse om en ung kvinna som visar en ofattbar styrka i möte med extrem fattigdom och fanatisk religiositet.”
Ingalill Mosander, Go’kväll

”Hennes bok är en vacker hyllning till något vi svenskar alldeles för ofta tar för givet: utbildning.”
M-magasin

Innerligt och hjärtskärande vackert om en flickas uppväxt i en amerikansk, fundamentalistisk familj.
Tara

”Det här är en historia som rymmer så oändligt mycket.”
Kommunalarbetaren

Gripande som tusan om en ung människas strävan efter kunskap och ett eget liv.
UNT

”En genuin, öppen berättelse om kunskap och att slå sig fri. En sorglig uppväxtshistoria som upprepade gånger får dig att blinka bort tårarna.” Smålandsposten

”Jag sträckläser denna bok. /…/ En djupt fascinerande skildring av religion, våld och identitet och hur Tara Westover skapar sig ett eget liv utifrån ett existentiellt nolläge.”
Nina Asarnoj, Sveriges Radio

Allt jag fått lära mig är en självbiografisk berättelse om förvandling, ett slags brutal solskenshistoria.”
Eskilstuna-Kuriren

”Med närmast poetisk pregnans skriver Tara Westover den sanna berättelsen om sin uppväxt, och om sin vingliga väg mot att bli samhällsmedborgare, så att det känns som stor litteratur.”
Vi läser

”Denna välskrivna självbiografi är en riktig bladvändare … Det här är en bok som alla bör läsa, även tonåringar på väg mot sin utvecklingsresa.”
BTJ

”En enastående memoar”
Barack Obama

”Westover undersöker sin barndom med avväpnande klarsyn och, än mer förbluffande, med nyfikenhet och kärlek, till och med gentemot de som har svikit henne.”
The New Yorker

En förvandling så modig, så genomgripande, att den trotsar all beskrivning.
Financial Times

2. Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk av Björn Natthiko Lindeblad, Caroline Bankler, Navid Modiri (2020)

Jag kan ha fel är Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om hur han lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare.

Se även  Bästa böckerna - Boktips 2022: Topplista: 10 mest sålda böcker

2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. I Jag kan ha fel berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom och om vad som framstår som allra viktigast när allt går mot sitt slut.

Vad hjälper oss att leva ett friare liv? Hur kan vi skapa tröst och tillit i vår egen tillvaro? Och hur gör vi för att livet skall kännas mer som en öppen hand, och mindre som en knuten näve?

Boken är skriven i nära samarbete med Björns två vänner och kolleger Caroline Bankler och Navid Modiri.

3. Förintelsens barn av Margit Silberstein (2020)

Auschwitz, själva symbolen för nazisternas dödsmaskineri, befriades den 27 januari 1945. Men Förintelsen slutade inte där. Den gick i arv och sipprade in i blodomloppet hos Förintelsens barn. Det här är en bok om det tunga arvet, om känslan att finnas till istället för alla de som slutade sina liv i gaskamrarna. I barnen skulle en förlorad värld återuppstå. Vem kan leva upp till det?

Men det är också en berättelse om två människospillror, mina föräldrar, som möts igen efter kriget, i Norrköping. Om deras strävan att i skuggan av de döda, bygga ett nytt liv i det svenska folkhemmet. Den handlar också om min egen historia i två världar, den judiska och den andra stora världen. Till dem som tvivlar: Det går alldeles utmärkt att vara både jude och svensk!

4. Mona Tumba: Min sanning av Mona Tumba, Anna Von Koch (2021)

Mona Tumba, född Nessim, växte upp i en paradvåning på Östermalm på fyrtiotalet. Hon gick i Franska skolan tillsammans med Hagasessorna och redan som tonåring träffade hon dåtidens hockeyhjälte, Sven Tumba Johansson. Mona och Sven Tumba blev ett omskrivet kändispar som umgicks med kungafamiljen, Lill-Babs och internationella celebriteter.

Men livet med Sven var inte alltid så perfekt som Mona gav sken av. Han hyrde ut deras hus och planerade en flytt utan att fråga, gjorde osmarta affärer och var notoriskt otrogen. Monas liv kantades dessutom av andra sorger.

Hennes pappa dog tidigt i cancer, hennes mamma blev alkoholist, systern Maud mördades och systerdottern dog av en överdos heroin.

Tillsammans med journalisten Anna von Koch har Mona Tumba skrivit en efterlängtad biografi över sitt fascinerande och drama tiska liv.

Mona Tumba: Min sanning är inte bara historien om en positiv och empatisk kvinna, som aldrig satt sig själv i första rummet, utan lika mycket en skildring av alla de kvinnor som varit familjens trygga punkt och kärleksfullt stått vid sin mans sida även när det stormat.

Boken är rikt fotoillustrerad.

5. Klubben av Matilda Voss Gustavsson (2020)

I årtionden hade han omgetts av rykten om övergrepp – den välkände kulturprofilen vars prestigefulla klubb drog till sig medlemmar ur Svenska Akademien, och där konstnärskap både föddes och dog.

Den 22 november 2017 publicerades journalisten Matilda Gustavssons reportage om kulturprofilen i Dagens Nyheter, där arton kvinnor vittnade om våldtäkter, hot och trakasserier. Det inledde en händelsekedja som skulle få en av världens mest anrika kulturinstitutioner att krackelera inför öppen ridå.

I ”Klubben” fördjupar Matilda Gustavsson sin undersökning av makten i kulturvärlden och hur långt man kan gå i konstens namn. Hon skriver om tiden kring publiceringen, efterspelet där kulturprofilen döms för våldtäkt och om motsättningarna inom Akademien.

6. Ett förlovat land av Barack Obama (2020)

En gripande, djupt personlig redogörelse om ögonblicken när historia skrivs – av presidenten som inspirerade oss till att tro på demokratins kraft.

I den fascinerande och efterlängtade första volymen av sina memoarer berättar Barack Obama historien om sin osannolika resa, från en ung man sökande efter sin identitet till ledare för den fria världen. Djupt personligt beskriver han sin politiska utveckling och sina milstolpar från den första mandatperioden i detta historiska presidentskap – en tid av stor oro och dramatiska förändringar.

Se även  Pockettoppen: Topplista - Bästa pocket 2021

Obama tar med läsaren på en fängslande resa från sina tidigaste politiska ambitioner till den avgörande segern i Iowa – som visade på gräsrotsrörelsens betydelse – och slutligen till den historiska natten till den 4 november 2008, då han valdes till USA:s 44:e president och blev den första, svarta amerikanen att inneha landets högsta ämbete.

I boken reflekterar Obama över ordförandeskapet och erbjuder ett unikt belysande av både räckvidden och begränsningarna i presidentmakten, liksom insikter i den amerikanska partipolitikens dynamik och internationella diplomati.

Obama tar med läsaren till Ovala rummet och Vita husets Situation Room – även till Moskva, Kairo, Peking och många andra platser. Läsaren får ta del av hans tankar när han sätter ihop sitt kabinett, brottas med en global finanskris, tar tempen på Vladimir Putin, övervinner till synes oöverstigliga odds för att säkerställa genomförandet av Obamacare, kommer i konflikt med generaler om USA:s strategi i Afghanistan, tacklar Wall Street-reformen, svarar på den förödande Deepwater Horizon-explosionen och godkänner Operation Neptune”s Spear som ledde till Osama bin Ladens död.

”Ett förlovat land” är en djupt personlig och introspektiv bok – det är berättelsen om en man som utmanade historien, berättelsen om en samhällsorganisatörs övertygelse och tro, vilken prövades på världsscenen. Obama hycklar inte med den svåra balansgången i att kandidera till president och att samtidigt vara svart amerikan, att bära en hel generations förväntningar på sina axlar med ropen om ”hopp och förändring”, och att möta moraliska utmaningar i beslut med höga insatser.

Han är uppriktig över de krafter som motarbetade honom hemma och utomlands, öppen om hur livet i Vita huset påverkade hans fru och döttrar och är inte rädd för att erkänna självtvivel och besvikelser. Samtidigt rubbas aldrig hans tro på att framsteg och utveckling alltid är möjligt inom det pågående, stora amerikanska experimentet.

Den här välskrivna, kraftfulla boken fångar Barack Obamas övertygelse om att demokrati inte är en gåva uppifrån, utan något som bygger på empati, gemensam förståelse – och byggs tillsammans dag för dag.

7. Vägen till att leda mig själv: … via stigar, berg och snår av Kristin Kaspersen (2020)

Kristin Kaspersen är tillbaka med en ny personlig bok om resan till att bli en bättre ledare i sig själv.

Med 250 000 följare på Instagram delar Kristin Kaspersen dagligen med sig av sina tankar och insikter kring familj, hälsa, träning och välmående. Med tiden har hon insett att det handlar om att leda sig själv. Nyfikenheten ledde Kristin Kaspersen in på flera utbildningar inom coachande ledarskap, vid sidan av terapi och medveten träning.

I den här boken utforskar hon det spännande sambandet mellan tanke och kropp. Och hur vi genom att leda oss själva kan bli bättre på att ta ansvar i allt som händer, på jobbet, i relationen, ja, i hela livet. Kristin berättar på ett personligt sätt om hur hon hade självförtroende, men saknade självkänsla. Och hur hon byggde upp självkänslan och förändrade sitt liv. ”Jag börjar, det börjar med mig, och jag tar fullt ansvar för det.”

”Personligt och med stor klokhet skriver Kristin Kaspersen om sårbarhet, förändring, kommunikation etc. med målet att leda till inre utveckling. Hon gör det mot en fond av erfarenhet (…) En nästan sugande rytm uppstår i samspelet mellan text och bild. Det är lätt att sträckläsa, men lika tacksamt att bära boken med sig under en längre tid.” Betyg 5 av 5 av Marie Tonkin i BTJ-häftet

Kristin Kaspersen, är en av landets mest folkkära tv-profiler och har arbetat som programledare sedan 1992. Hon är också en populär moderator och föreläsare och har skrivit flera böcker om hälsa, kost och träning, bland andra Stark i kropp och själ (2013), Good food (2015) och Good morning (2017). Hennes senaste bok, Tacksamhet (HarperCollins) har hittills sålt i närmare 15 000 exemplar.

8. Som har inget redan hänt av Niklas Rådström (2020)

Vid ett läkarbesök en sommarförmiddag får Niklas Rådström det oväntade beskedet att han har en allvarlig akut blodcancersjukdom. Tre dagar senare får han sin första cellgiftsbehandling.

Se även  Topplista: 10 bästa ungdomsböckerna 2021

Som har inget redan hänt berättar både om en tre år lång leukemibehandling och om författarens tidiga uppväxt som ensambarn i en sönderfallande familj. Det är en gripande och vidöppen bild av livet när verkligheten ställs på sin spets och en reflektion över vad som till sist är viktigt i tillvaron. En berättelse i dödens närhet och samtidigt en livsbejakande skildring fylld av förtrollande ljus och skugga.

9. Medlöparna: en berättelse om Europas glömska av Géraldine Schwarz (2020)

”Min fars föräldrar hade varken tillhört offren eller bödlarna. De hade inte utmärkt sig med modiga handlingar men hade heller inte syndat i överdrivet nit. De var helt enkelt ’Mitläufer’: medlöpare, människor ”som följer med strömmen”. Deras inställning hade varit densamma som hos majoriteten av det tyska folket: små blundanden och mindre fegheter som sammantagna hade skapat de nödvändiga förutsättningarna för en av de grövsta organiserade statsförbrytelserna som mänskligheten upplevt.”

Géraldine Schwarz gripande släkthistoria är en uppgörelse med den tystnad som omgärdat medlöparna, i såväl Tyskland som övriga Europa. Den sträcker sig från andra världskriget till våra dagar och frågar sig: vad händer med en kontinent som inte förmår minnas sitt egentliga arv?

10. Ett liv på vår planet av David Attenborough (2020)

”Framtiden är alltid svår att sia om, men Attenboroughs stora erfarenhet och balanserade resonemang gör Ett liv på vår planet i princip ett testamente till ett viktigt dokument.” BTJ

David Attenborough har sett mer av världens natur än någon annan. I över sjuttio år har han i sina naturfilmer visat oss vår planet i all sin storslagenhet.

David Attenborough är idag 93 år gammal. Han har besökt jordens alla kontinenter, har utforskat dess vildmarker och dokumenterat den levande världen i all dess rikedom.

Nu, för första gången, ser han tillbaka på de avgörande ögonblicken i sitt liv som naturskildrare, liksom på den förödande utvecklingen han har bevittnat under sitt liv.

Attenborough tar upp några av de största utmaningarna som vår planet står inför och ger oss insikt om den enorma förlust av natur som skett under en enda livstid. Men han har också ett starkt budskap om hopp för framtida generationer och presenterar lösningarna för att rädda vår planet från katastrof.

Den här boken är hans vittnesmål och vision för framtiden.

Jag heter David Attenborough och jag är 93. Jag har levt ett verkligt extraordinärt liv. Inte förrän nu har jag riktigt uppskattat hur extraordinärt.

Den levande världen är ett unikt och spektakulärt underverk. Trots det lever vi människor på jorden på ett sätt som leder till dess förfall. Människan har överskridit världen.

Den här boken är mitt vittnesmål och min vision för framtiden. Den är berättelsen om hur vi kom att begå detta vårt största misstag och hur vi, om vi agerar nu, fortfarande kan rätta till det.

Vi måste lära oss hur vi arbetar med naturen snarare än mot den – och jag ska berätta hur.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇