6 schweiziska författare du bör kÀnna till


BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Schweiz, ett land som har minst fyra nationella sprÄk, Àr ocksÄ vÀlsignat med en rik tradition att bli ett nytt hem för författare.

Genom att dra nytta av sin position som ett neutralt land har Schweiz fungerat som en magnet för dem som flyr krig eller förföljelse, vilket har förenat stora sinnen och lÄtit dem tÀnka, samarbeta och arbeta med nÄgon av de finaste litteraturen som Europa nÄgonsin har kÀnt.

Det finns ingen brist pÄ romaner, historier eller uppsatser som gör att du kan öva din franska, tyska, italienska eller tom romanska.

Men tack och lov kommer du ocksÄ att upptÀcka att författarna nedan har översatt sina verk till engelska.

Max Frisch

Den schweizisk-tyska författaren Max Frisch utforskade djupet av skepsis och individuell identitet i sina mÄnga verk under 1900-talet.

Homo Faber, historien om en mans vÀrldsbild som vÀnds upp och ner, inifrÄn och ut och pÄ alla andra möjliga sÀtt nÀr han reser genom Europa, och jag Àr inte Stiller, en roman med en amerikansk man som anklagas för att vara en schweizisk medborgare av namnet Stiller, Àr tvÄ av hans stora verk.

Hermann Hesse

Hermann Hesse var en tyskfödd författare som flyttade till Montagnola, nÀra sjön Lugano i södra Schweiz och fick senare schweiziskt medborgarskap.

Hans verk inkluderar Siddhartha, en ode till den indiska kulturen och buddhistiska lÀror, som inspirerade Hesse nÀr han reste genom Asien, och The Glass Bead Game, för vilken Hesse fick Nobelpriset för litteratur 1946.

Du kan följa Hermann Hesse-spÄret pÄ en spretande promenad genom naturen nÀra Ticino och förstÄ omrÄdet som fick den stora mannen att kryssa.

Germaine de Staël

En produktiv fransk-schweizisk författare, Germaine de Staël, var författare till fiktion, historia, pjÀser och uppsatser om politisk teori.

Hon levde ett fÀrgstarkt liv som sÄg henne förvisas frÄn Paris efter att ha kolliderat med Napoleon Bonaparte.

Idag Àr hon inte sÀrskilt kÀnd för sina mÄnga skrifter utan istÀllet för de idéer som hon jÀste och mest för sina berömda sammankomster av litterÀra intellektuella frÄn 1700- och 1800-talet pÄ Chùteau de Coppet i Schweiz.

Melinda Nadj Abonji

Fly Away, Pigeon av Melinda Nadj Abonji följer tre generationer av Kocsis-familjen nÀr de försöker integrera sig i Schweiz efter att ha flytt frÄn sitt hemland Jugoslavien.

Den hÀr berÀttelsen av Abonji Àr kraftfull och full av kÀnslor och erbjuder en övergripande titt pÄ Schweiz rykte som en sÀker tillflyktsort för flyktingar.

Hennes roman vann de schweiziska och tyska bokpriserna 2010.

Jean-Jacques Rousseau

En av GenÚves mest kÀnda söner och en av Schweiz mest berömda fransksprÄkiga författare, Jean-Jacques Rousseau Àr kÀnd som mannen vars skrivande inspirerade den franska revolutionen.

“MĂ€nniskan Ă€r född fri, men han Ă€r överallt i kedjor”, skriver Rousseau i Social Contract, detta Ă€r inte precis semestermaterial men det var ett viktigt steg i Europas politiska utveckling.

Andra vÀlkÀnda verk av Rousseau inkluderar Emile och Narcissus. GenÚve hedrade Rousseau med en ö i centrum av staden dÀr du kan se ett fundersamt monument av den berömda tÀnkaren.

Zoë Jenny

Ett vÀlkommet kvinnligt tillskott till denna listikel, Zoë Jennys skrivning har jÀmförts med litterÀra tungvikter som Ernest Hemingway.

Jenny har tagit dessa jÀmförelser i sitt steg. Hennes debutroman, The Pollen Room, har översatts till 27 sprÄk

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!