11 grymma rumänska romaner du borde läsa

Effekterna av Rumäniens turbulenta historia finns alltid i medborgarnas liv. Under hela rumänsk litteratur representeras djupa erfarenheter från denna historia med kärlek, tillväxt och förlust som överskrider tid och rum.

Om du är nyfiken på Rumänien kommer dessa stora romaner att introducera dig till dess historia och sociala diskurs med underhållande karaktärer och oförglömliga intriger.

1. The Hunger Angel by Herta Müller (2012)

Hunger Angel, skriven av nobelpristagaren Herta Müller, följer resan till den sjutton år gamla Leo Auberg. Leo deporteras till ett läger i Sovjetunionen 1945; fastnar i en stängd miljö kan han bara resa inåt.

Läsaren bevittnar människans själs kamp och djup. ”Jag var alltför medveten om att det finns en outtalad lag som du aldrig bör börja gråta om du har för många skäl att göra det”, säger Leo till sig själv medan Hunger blir både en omättlig följeslagare och hans råaste länk till livet.

Författaren använder poesi och en passionerad röst för att förmedla det absurda att bo i ett arbetsläger. Resultatet är en övertygande och minnesvärd läsning.

2. Musics and Tricks by Ovidiu Verdeş (2000)

Musics and Tricks är den opretentiösa berättelsen om en tonåring som bor i Bukarest på 1970-talet. Den unga människans liv styrs av krafter som utgör tonåringers existens överallt: vänskap, önskan att vara cool, experiment och motsatt kön.

Romanen, som ofta beskrivs som den rumänska versionen av Salinger’s Catcher in the Rye, skapade en uppståndelse bland de mest konservativa medborgarna när den lades till läroplanen.

Skrivet på vad som kan beskrivas som motsatsen till typiskt litterärt rumänskt språk, det är fullt av slang och har ett subversivt sätt att vända en spegel mot ett konventionellt samhälle.

3. Life Begins on Friday by Ioana Pârvulescu (2009)

I slutet av 1800-talet berör den här romanen några av de mystiska händelserna som ägde rum under de 13 dagarna mellan 19 och 31 december 1897. Under förberedelserna inför semestern blev Bukarest (en huvudperson i Rumäniens belle époque) webbplatsen för extraordinära händelser.

Se även  2 romaner om Indien du måste sluka

I slutet av 1800-talet berör den här romanen några av de mystiska händelserna som ägde rum under de 13 dagarna mellan 19 och 31 december 1897. Under förberedelserna inför semestern blev Bukarest (en huvudperson i Rumäniens belle époque) webbplatsen för extraordinära händelser.

Två män gör en upptäckt som involverar flera karaktärer, som är pelarna i samhället. Kaos uppstår när alla försöker återupprätta ordningen.

I huvudsak en dagbok – händelserna krönikeras av Iulia Margulis, den unga och välutbildade doktorn till en läkare – berättelsen är en del detektivhistoria, delvis historisk roman.

En historiker och akademiker, Ioana Pârvulescu fångar tidens vanor och stämningar och ger liv till autentiska karaktärer, som kuskar, dörrvakter och figurer från underjorden.

4. The Forbidden Forest by Mircea Eliade (1955)

Den förbjudna skogen, en av de mest populära romanerna i rumänsk litteratur, följer livet för en tjänsteman vid namn Stefan, som arbetar vid ekonomiministeriet.

Stefan ger sig ut på ett andligt uppdrag efter att ha träffat en vacker och mystisk kvinna, Ileana, vid midsommarfirandet. Han blir sönderriven mellan sin kärlek till sin fru, Ioana, och hans lust för denna nya älskarinna.

Berättelsen, som gjordes mellan 1936 och 1948 i Bukarest (liksom andra europeiska städer), gör det möjligt för religionshistorikern Mircea Eliade att illustrera några av hans favoritteman: sammanställningen mellan det heliga och det profana och vikten av initieringsrit.

5. Little Fingers by Filip Florian (2009)

Little Fingers ligger i en liten stad med en utgrävning nära ett romerskt fort. Snart upptäcker lokalbefolkningen en massgrav av mänskliga kroppar vars trovärdighet är otydlig. Mysteriet och spänningen ökar när någon märker att fingerben försvinner från kropparna varje natt.

Annars, i bergen, hör en munk bekännelserna från en partisan, som planerar att störta den kommunistiska regeringen med subversiva handlingar. Lägg till allt detta ett besök från ett färgglatt team av argentinska antropologer, som går ner på staden; och vilken historia skulle vara komplett utan en kärlekshistoria?

Tidigare Deutsche Welle-korrespondent, Filip Florian, överträffade sig verkligen med sin bok som fick utmärkta recensioner.

6. Adventures in Immediate Irreality by Max Blecher (1936)

Max Blecher kändes ha samma skrivkaliber som Proust och Kafka, men var bara 28 när han publicerade den här boken; den publicerades strax före hans död.

Se även  10 bästa historiska romanerna som ljudböcker du bör lyssna på

Adventures in Immediate Irreality berättar om Blechers liv och hans resa mot döden. Boken är skriven med intelligens och känslighet, både trotsande och svikande för livets absurditet.

Hyper är medveten om det oundvikliga resultatet och registrerar levande varje förändring i hans kropp, oavsett hur sjuklig, och sakta löser upp sin identitet i processen.

Han skriver: När jag stirrar på en fast punkt på väggen länge händer det ibland att jag inte längre vet vem jag är eller var jag är. Sedan känner jag min frånvaro av identitet på avstånd som om jag för ett ögonblick blivit en helt främling. Med samma kraft kämpar denna abstrakta karaktär och min verkliga själv för att vinna min övertygelse.

7. Solenoid by Mircea Cărtărescu (2015)

Solenoid, en term som används för att beskriva en spiralformad spole, är den senaste romanen av Mircea Cărtărescu, som anses vara en av de största samtida rumänska författarna. På över 800 sidor presenteras romanen som ett manuskript från en misslyckad författare, som arbetar som rumänsk språklärare vid en grundskola i Bukarest.

Eftersom han hatar sitt jobb drömmer han om att hitta ett sätt att undkomma kroppens inneslutningar och hitta tillflykt i den fjärde dimensionen.

På grund av sin storlek, komplexitet och djupa berättelseskikt hyllas Solenoid som den bästa romanen av Cărtărescu, som har en stadig följd både i Rumänien och utomlands.

8. The Girl from the Wagon House by Ana Maria Sandu (2006)

Flickan från vagnhuset är en berättelse om melankoli och sorg. Uppdelad i tre delar introducerar den först läsaren till Ileanas värld. Ileana är en liten flicka vars barndom är full av tillfällen som undviker hennes förståelse; i sin okunnighet ser hon livet som en serie mirakel.

Den andra delen, berättad av Ina, Ileanas dotter, sammanställer kvinnan som Ileana senare blev, från hennes olyckliga äktenskap till hennes självmord.

I den senare delen berättar Ileana själv, nu på gymnasiet, läsarna historien om hur hon och hennes våldsamma man, Stefan, möttes vid den rumänska kusten.

9. Bengal Nights by Mircea Eliade (1933)

Bengal Nights, publicerad på rumänska under namnet Maitreyi, berättar på ett fiktivt sätt om den förbjudna kärleken mellan författaren själv och protegéen till den bengaliska poeten Rabindranath Tagore, Maitreyi Devi.

Se även  2 romaner om otrohet du måste sluka

I romanen är Allan, en expat som bor i Indien, anställd i ett företag som drivs av Narendra Sen. Efter att han blev sjuk med malaria, läggs Allan in på ett sjukhus. Efter urladdning inbjuds han till företagets ingenjör. Där möter han och blir hopplöst kär i sin värds dotter Maitreyi.

När den riktiga Maitreyi själv blev en berömd författare lovade Eliade henne att den engelska versionen av romanen inte skulle publiceras under deras livstid. Det är därför den engelska versionen publicerades senare 1993.

10. The Sixty-Year-Old Woman and the Young Man by Nora Iuga (2000)

Nora Iuga är 83 år gammal och är en av de färskaste och yngsta rösterna i rumänsk samtida litteratur. I hennes skrivande kombinerar teman som erotik, död och litteratur en mycket original mix. I The Sixty-Year Old Woman and the Young Man reflekterar hon över de förändringar som sker när en kvinna glider in i ålderdomen med klarhet och sensualitet.

11. How I Spent My Summer Holiday by T.O. Bobe (2004)

En ny och mycket originell berättelse full av humor, How I Spent My Summer Holiday är en 10-åringars skoluppsats som blev roman.

Eftersom den unga Luca är fast besluten att skriva en bättre uppsats än sin rival, Miruna, blir det som börjar med en läxuppgift en redogörelse för en dysfunktionell familj.

Den försummelse och misshandel som Luca beskriver illustrerar det samtida rumänska samhället.

Sammanfattning

Det här är vår lista över 11 grymma rumänska romaner du borde läsa.

Vi hoppas du hittar en ny, spännande bok att bläddra i!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇