Godnatt Mister Tom som ljudbok GRATIS i 14 dagar

Just nu kan du lyssna på Godnatt Mister Tom som ljudbok gratis i hela 14 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Godnatt Mister Tom Ljudbok Gratis av Michelle Magorian

Michelle Magorians gripande berättelse om den brittiske pojken Williams upplevelser under andra världskriget som lättläst!

William har en svår uppväxt i London. När kriget bryter ut får han som många andra stadsbarn flytta ut på landet. Han får bo hos enstöringen Tom och hans hund Sammy.

I början är William rädd för allt nytt, men med tiden växer en stark vänskap fram mellan honom, Tom och Sammy. William börjar sakta men säkert må bättre och tro på sig själv. Men just när allt blivit bra, tvingas han lämna sitt nya hem. Hur ska Tom få honom tillbaka?

Bokförlaget Hedvig ger ut böcker som är lätta att läsa, för barn och vuxna. Läs mer på www.bokforlagethedvig.se

Godnatt Mister Tom (lättläst) är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Godnatt Mister Tom: Recension & Handling

Goodnight Mister Tom följer historien om den 8-årige evakuerade William Beech som skickas att bo i hjärtat av den engelska landsbygden i den lugna byn Little Weirwold under andra världskriget.

William anländer till byn fysiskt och känslomässigt ärrad av sin mammas grymhet. Efter hennes insisterande på att William skulle bo i ett religiöst hem, skickas han till Tom Oakley, en äldre enstöring.

Även om William till en början var rädd för den här nya världen, vårdas han försiktigt tillbaka till full hälsa av den snälla och medkännande Tom. William börjar lita på Tom och börjar njuta av sitt nya liv i Little Weirwold och blir vän med Zach, en evakuerad kamrat, och lokala barn George, Carrie och Ginnie. Även om han börjar skolan som analfabet, hjälper Tom och hans lärare Annie Hartridge William att läsa och skriva genom att använda sin naturliga gåva för att rita och måla. Snart kommer William ikapp sina nyfunna vänner och börjar briljera i klassen.

Eftersom William förändras av Toms generositet och undervisning, förändras Tom också av William. Han upptäcker att Toms liv har varit fyllt av tragedi. För fyrtio år sedan dog hans fru Rachel när hon födde deras dotter Jenny. Sedan dess har Tom levt ett tillbakadraget liv och levt ensam bortsett från sällskapet med sin hund, Sammy. Tom älskar Williams konstnärliga talang och när paret växer sig närmare ger Tom William Rachels gamla färger och penslar från vinden. Williams plats i huset har återupplivat Toms liv och han är förvånad över hur trevligt det är att få lite sällskap igen.

Denna nyfunna stabilitet blir upprörd när Williams mamma plötsligt kräver att han ska återvända till London och hävdar att hon är sjuk och behöver William för att ta hand om henne. William har blandade känslor om att gå tillbaka; han älskar sitt nya hem men känner också att de lärdomar han har lärt sig kan hjälpa honom och hans mamma. Okänd för William har hon fått ett nytt barn, som hon är brutalt grym mot. Under en fruktansvärd återförening träffar hon William.

Tre veckor och fyra dagar senare börjar Tom bli orolig eftersom William inte har returnerat några av sina brev. Fast besluten att upptäcka varför, reser Tom till London med Sammy på jakt efter William. Efter att ha knackat på Williams dörr och utan svar, övertygar en orolig Tom en lokal polis att bryta ner dörren. När Sammy kommer in i huset sniffar sig William och den nu döda bebisen som båda har varit inlåsta i ett skåp.

Medan William återhämtar sig på sjukhuset råder läkarna Tom att William bör omhändertas. Tom tror dock att William skulle ha det bättre med honom på landsbygden så Tom smyger ut William från sjukhuset och tar honom tillbaka till Little Weirwold. Efter en period av återhämtning börjar William så småningom bli lycklig igen.

Myndigheterna besöker Mister Tom i Little Weirwold för att informera honom om Williams mammas självmord. De säger att William ska skickas till ett speciellt hem, men den lokala läkaren föreslår att William ska adopteras av Tom. William håller med. Detta kommer som en stor lättnad och tröst för William som äntligen har fått en pappa och starten på en riktig familj.

Den sista tragedin kommer när Williams vän Zach dödas i ett flyganfall under ett återbesök i London. William är väldigt ledsen men med hjälp av Ginnie, George, Carrie, hans gamla lärare Annie Hartridge och hennes nya bebis, kommer William in i ett nytt, lyckligt liv med sin far, Mister Tom.

Godnatt Mister Tom: Sammanfattning

Det är 1939 och England står på gränsen till krig med Nazityskland. Man tror att det främsta målet för invasionen från havet kommer att vara sydkusten, och det största hotet om massbombräder från himlen kommer att vara i London. Av denna anledning evakueras barn från innerstaden till norra England där man tror att hotet från tyskarna kommer att vara mycket mindre.

Willie Beech är en mager åttaårig pojke från London. Under hela sitt liv har han blivit fysiskt och känslomässigt misshandlad av sin religiösa mamma, vilket har lett honom till att vara extremt blyg och rädd. Han evakueras till en liten by som heter Little Weirwold och placeras för att bo med en man som heter Tom Oakley, en barsk men snäll änkeman i 60-årsåldern. Tom har förlorat sin fru och sin lilla son för över 40 år sedan och har följaktligen blivit lite av en eremit som inte deltar i stadens vanliga sociala aktiviteter.

Vid första ankomsten förväntar sig Willie att Tom kommer att vara lika missbrukande som sin brutala mamma, eftersom det är allt han vet. På sin första dag svimmar Willie i sin inbillade rädsla för att Tom är arg på honom och kommer att slå honom med en eldpoker. Tom öppnar ett fönster och kastar pojkens huvud upp i luften. Det väcker Willie till liv igen, men får honom också att kräkas kraftigt. Efteråt verkar hans kropp mer avslappnad och Tom låter honom sova. När han vaknar presenterar Tom honom för Sammy, hans hund, och visar honom hans sovrum. Willie har aldrig haft ett sovrum för sig själv och är överväldigad av Toms generositet. Tom öppnar brevet som Willies mamma har skickat med honom och är rasande över att hon har tagit med bältet hon använder för att slå honom tillsammans med hans magra ägodelar.

Följande dag upptäcker Tom att Willie inte kan läsa eller skriva och blev mobbad i skolan. Han älskar konst men fick aldrig måla, eftersom det är förbehållet de läskunniga barnen i hans klass. Tom tar honom för att träffa Dr Little och får trollhassel för blåmärken och svullnader över hela kroppen. Tom beställer också kläder till honom från draperiet samt ett par överraskningspresenter till hans födelsedag som kommer om några dagar. För första gången på 40 år går Tom in i konstbutiken för att få överraskningspresenter till Willies födelsedag. Toms fru Rachel hade älskat att måla och därför krävs det en hel del viljestyrka för att han ska gå tillbaka till en butik full av så många minnen från det förflutna. Det tar lite tid för Willie att anpassa sig till sin nya omgivning, fortfarande traumatiserad av sin mammas misshandel. Varje kväll blöter han sin säng, vilket får honom att skämmas. Tom, som har dragit slutsatsen om Willies förflutna av övergrepp, försäkrar honom att det är en normal del av att anpassa sig till hans nya liv.

Willie träffar en pojke i hans egen ålder som heter Zach, också en evakuerad, som bor med läkaren och hans fru. Han kommer i tid för att hjälpa Tom och Willie att bygga sitt Anderson-skydd i händelse av en tysk attack. Till skillnad från Willie är Zach självsäker och högljudd och mycket överdramatisk. Willie är chockad över att Zach gillar honom och ännu mer förvånad när han ber att få komma tillbaka imorgon. En annan pojke, George, dyker också upp och ber dem att gå med honom och tvillingarna, Carrie och Ginnie, för att plocka björnbär. Till en början verkar George och tvillingarna inte vara så förtjusta i tanken på att umgås med “stadsbor”, men sakta slutar barnen med att värma upp för varandra och ha en underbar eftermiddag. Willie är förvånad men glad över att få vänner så lätt, eftersom hans mamma alltid sa till honom att han inte var omtyckt.

Skolan börjar för året och det är en tillströmning av evakuerade, vilket gör det mycket mer trångt än vanligt. Där blir Willie förtvivlad att erkänna att han är analfabet, och han placeras hos Mrs Black, läraren till de yngre barnen, medan Zach och hans andra vänner går i Mrs. Hartridges klass. Efter skolan ber Willie Tom att lära honom att läsa och skriva så att han kan gå med resten av barnen i hans ålder. Zach, George och tvillingarna kommer förbi den kvällen och berättar att de fortfarande vill vara vänner med Willie, även om han inte går i deras klass.

Innan hans första vecka är över börjar Willie att älska Little Weirwold. Han är chockad över att få födelsedagspresenter från Tom och några av de andra byborna och glad när en överraskningsfest arrangeras av Tom den kvällen. Han börjar växa i självförtroende och hans läsning blir också bättre. Han utövar också sin konst och finner att han har en exceptionell begåvning i att teckna. Vännerna hamnar i en rutin med att umgås och spela spel. En dag har Willie dem överallt till sitt rum. Han visar dem sina konstverk och de är imponerade över hans talang. Zach meddelar att Miss Thorne producerar en julshow för barn och behöver all hjälp hon kan få. Willie ställer upp frivilligt för att måla landskap. George tillkännager sedan att det kommer att hållas en julsångsgudstjänst i kyrkan, bara för pojkar, vilket gör Carrie upprörd som hatar de stereotypa aktiviteter som är öppna för flickor. Den natten efter att ha haft sina vänner över, inser Willie att han för första gången sedan han kom till Weirwold inte har blött sängen.

Ave återvände till London, vilket utgör ett problem för pjäsregissören, Miss Thorne, eftersom hon måste fortsätta spela om roller för julshowen “A Christmas Carol”. Willie tar över som sufflör efter att ha avslutat sceneriet och efter en vecka kan han det mesta av pjäsen utantill. När han blir ombedd att fylla i någon, visar han sig vara en otroligt begåvad skådespelare, som till och med imponerar på Zach. Miss Thorne behöver en ny skådespelare för att ta på sig rollen som Scrooge och ger rollen till Willie. Tom kliver också upp för att fylla i för Mr. Bush, som är kallad till krig, för att spela orgel för manskören. Han har inte spelat på väldigt länge eftersom det påminner honom om hans fru. Därmed ställs både Willie och Tom inför en ny möjlighet att komma mer in i rampljuset.

Willie når äntligen den standard av läsning och skrivning som krävs för att gå med sina vänner i Miss Hartridges klass. Där, snarare än att kämpa, presterar han faktiskt väldigt bra, till allas förvåning. Carrie, en toppelev i klassen, begär att få göra provet så att hon kan gå gymnasiet.

Wills lyckliga liv stoppas i mars när ett brev kommer från hans mamma som informerar honom om att hon är sjuk och vill att han ska återvända till London. Willie fruktar att komma tillbaka. Han tar Londontåget och hittar sin mamma som väntar på honom på perrongen. Han ser så annorlunda ut att hon knappt känner igen honom. Hon är arg över att se honom avslappnad och leende och fruktar att detta är ett hot mot hennes auktoritet. Hon berättar sedan att hon har en överraskning hemma. Överraskningen är mer av en chock: Willie har nu en lillasyster, som har lämnats i en trälåda, med tejp över munnen för att hindra henne från att gråta. När Willie visar presenter till sin mamma och hans konstverk, blir hon allt mer arg, och tror att han har stulit dessa saker, utan att kunna tro att hennes son kunde ha gjort något bra. Det slutar med att hon slår honom i huvudet med ett tungt föremål. Han vaknar senare och finner sig själv låst under trappan, slagen och blodig. Han känner sig dissocierad från den gamla delen av sig själv, den misshandlade Willie. Genom sina lyckliga upplevelser i Weirwold känner han nu sitt verkliga jag, Will.

Tom saknar William fruktansvärt och blir orolig när han inte får ett vykort från honom. Efter en oroande, våldsam mardröm om att bli inlåst i ett begränsat utrymme, bestämmer sig Tom för att åka till London för att hitta Willie. I Willies fattiga stadsdel Deptford tar brandvakten honom under sina vingar och genom ett slumpmässigt möte med Mrs. Beechs granne, förs de till Willies hus. Huset verkar tomt men Sammy skrapar frenetiskt på dörren, vilket indikerar att Willie är inne. Med tillstånd av en polis bryter de ner dörren. Den vidriga lukten inuti får dem att rulla och Sammy springer till en liten dörr under trappan där lukten är som värst. De öppnar hålet och hittar Willie bunden till en längd av kopparrör, sittande i sin egen urin och avföring, med en bebis i famnen. Tom tröstar honom och tar barnet, som är död. Willie är i ett dåligt skick och de tar honom till sjukhuset.

På sjukhuset behandlas Willie, men han pumpas full av lugnande injektioner, påtvingade honom av vårdpersonalen. Tom får reda på att deras plan är att skicka honom till ett barnhem och han kläcker en egen plan, baserad på ett fantasifullt meddelande från Rachel. Han väntar på natten, när vakthavande sjuksköterska sover, och han bär bort Willie i en filt. De reser tillbaka till Little Weirwold.

Tillbaka i Weirwold tar Will tid att anpassa sig efter hans fruktansvärda övergrepp. Han har fruktansvärda mardrömmar och febrig sömn. Tom sitter vid hans säng för att trösta honom när han skriker. Efter några veckor blir hans sömn lugnare och Willie återgår till det normala och träffar alla sina vänner, särskilt Zach. Tom, Will och Zach tar en tur till havet, där de bor på ett bed and breakfast och spenderar sina dagar på stranden och utforskar de små butikerna. Willie blir lugnad av havet och lär sig till och med simma. När de kommer tillbaka möts de av en upprymd Carrie, som meddelar att hon har blivit antagen till gymnasiet.

Den sista helgen i augusti bestämmer sig barnen för att besöka Spooky Cott, en övergiven stuga som ryktas vara hemsökt. Där träffar Will och Zach en ung man som heter Geoffrey. Geoffrey har lämnat London efter att ha fått sitt vänstra ben amputerat och förlorat sitt ena öra. Han har också förlorat sin fästmö, familj och bästa vän. Traumatiserad har han hålat in sig i den gamla stugan för att komma bort från världen. Geoffrey är konstnär och erbjuder sig att ge Will konstlektioner. Hans sorg lyfts också när han får veta att det finns utsikter att undervisa på den lokala skolan.

Will kommer hem samma kväll för att upptäcka att myndigheterna från London har kommit till Toms hus. De informerar Will om att hans mamma har begått självmord och de vill sätta honom på ett barnhem där han kan adopteras av fosterföräldrar. Han vägrar bestämt och säger till dem att han måste stanna hos Tom, som älskar honom. Tom lyckas övertyga dem om att bo

du skulle klara dig bäst med honom. Till slut kommer de överens om att låta Tom adoptera Will. Tom och Will är båda upprymda och dansar omkring och firar.

Zach får beskedet att hans far har skadats allvarligt i de tunga bombningarna. Han bestämmer sig för att återvända till London över helgen för att träffa sin far. Innan han går ger han Will en födelsedagspresent med konstmaterial och ett porträtt som han har ritat av Will. När dagarna går utan något från Zach blir alla i stan oroliga. Efter kyrkan på söndagen hör de en radiosändning som förmedlar nyheten om att uppskattningsvis 400 människor dödades i flygattacker i London. Ett par dagar senare får Will veta att Zach är bland de döda.

Will hanterar sin förlust inte bra, undviker varje plats som påminner honom om Zach och finner sig själv oförmögen att måla eftersom han känner sig tom inuti. Carrie har också svårt att bära förlusten. Under en konstlektion visar Geoffrey Will ett foto av sin egen bästa vän som dog, och förklarar att han röker sin väns pipa för att han känner sig nära honom igen. Will känner sin sorg komma upp till ytan och går till floden för att bearbeta sina känslor. Så småningom börjar han må bättre och börjar till och med cykla på Zachs gamla cykel för att hedra sin vän.

När Will väl har accepterat Zachs död börjar andra märka att Will blir mer och mer lik den extroverte Zach. Miss Thorne vill att Will ska spela Peter Pan i deras kommande show, men istället ber han om att få spela den flamboyanta Captain Hook. Han är en stor framgång och den kvällen, med applåderna fortfarande ringande i hans öron, inser han att han verkligen är glad och väldigt glad över att vara vid liv. Han inser hur långt han har kommit. Hemma, när han hänger upp sin jacka på pinnen, märker han att den nu är för låg för honom och han meddelar för Tom – som han nu kallar pappa – att han äntligen växer.

Inlägg senast uppdaterat: 8 november, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Nabil

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇