10 klassiska böcker inom serbisk litteratur

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Ända sedan Vuk KaradĆŸić tog till byarna i Serbien och bad bönderna att “sĂ€ga det nĂ€r du lĂ€ste det” har serberna varit upptagna med att sammanstĂ€lla en avundsvĂ€rd katalog med imponerande litteratur.

Arbetet började naturligtvis lĂ„ngt innan KaradĆŸić tappade benet, och serbernas ord frĂ„n Subotica hela vĂ€gen ner till Kosovo har inspirerat nationen i hundratals Ă„r.

Vi kommer att luta oss mot det mer moderna verket, men det hÀr Àr det bÀsta av det bÀsta nÀr det gÀller serbisk litteratur.

The Bridge on the Drina, Ivo Andrić

Bron över Drina Àr inte bara den serbiska litteraturens stora pappa, den har den positionen nÀr det gÀller all fiktion frÄn denna del av vÀrlden, punkt.

Andrić var det enda jugoslaviska som vann Nobelpriset i litteratur, och det var hans ikoniska berĂ€ttelse om livet i ottomanska Bosnien som förde priset till hans hem i Belgrad.

Om du bara lÀser en skönlitteratur innan du besöker Balkan, mÄste du göra ett ganska övertygande argument för att det inte ska vara The Bridge on the Drina.

A Tomb for Boris Davidović, Danilo Kiơ

Danilo Kiƥ Àr starkt pÄverkad av Bruno Schulz och Vladimir Nabaokov och anses allmÀnt vara en av de finaste serbiska författarna under förra seklet.

Hans klassiker frĂ„n 1976 En grav för Boris Davidović Ă€r hans bĂ€sta, en samling av sju noveller om politiskt svek och mord i Östeuropa.

Den eponyma berÀttelsen handlar om minnes- och uppfattningsfrÄgor och Àr en viktig lÀsning om du kommer till Serbien eller inte.

Dictionary of the Khazars, Milorad Pavić

Du kanske kÀmpar för att förstÄ först Khazars Dictionary, men oroa dig inte för det.

Milorad Pavićs 1984-publikation tar en historisk hĂ€ndelse och genomsyrar den av livet genom mestadels fiktiva karaktĂ€rer och skapar tre uppslagsverk frĂ„n tre olika synpunkter som ofta motsĂ€ger varandra.

Det Àr omöjligt att undvika att göra jÀmförelser med den tredubbla hotkonflikten som sÄg Serbien, Kroatien och Bosnien i krig pÄ 1990-talet.

Death and the Dervish, Meơa Selimović

Född i Tuzla (Bosnien och Hercegovina), var MeĆĄa Sealimović Ă€ndĂ„ snabb att identifiera sig som en serb och Ă€gna sitt arbete Ă„t serbisk litteratur.

Hans mest kÀnda verk Àr utan tvekan Death and the Dervish, en roman frÄn 1966 om en man som överensstÀmmer med den till synes slumpmÀssiga gripandet av sin bror.

FrÄgor om liv, makt och rÀttvisa plÄgar den religiösa mÀnniskan i berÀttelsen, som gjordes till en lÄngfilm 1974.

The Mountain Wreath, Petar II Petrović Njegoơ

Petar II Petrović NjegoĆĄ tornar över mycket av modern historia pĂ„ Balkan, och inte bara pĂ„ grund av sin jĂ€tte ram.

Serberen som drog Montenegro in i den moderna vÀrlden fann ocksÄ tid att skriva The Mountain Wreath, ett av de verkliga mÀsterverken i serbisk litteratur.

Den episka dikten skrevs 1846 och berÀttar historien om en förfader till Njegoƥ som försöker sammanföra omrÄdets stridande stammar.

Ordet ”episk” kastas mycket, men det Ă€r definitivt motiverat hĂ€r.

The Journal of Čarnojević, Miloơ Crnjanski

En expressionistisk poet och kÀnd diplomat, Miloƥ Crnjanski, anses allmÀnt vara en av 1900-talets största serbiska författare.

Han skrev frĂ€mst poesi, men hans 1920-roman The Journal of Čarnojević Ă€r ett utmĂ€rkt exempel pĂ„ hans flytande prosa och kreativa sinne.

Det finns inte mycket av en komplott att hÀnga pÄ hatten pÄ, men boken Àr helt stilig pÄ bÀsta sÀtt.

The Houses of Belgrade, Borislav Pekić

Borislav Pekićs plats i historien sĂ€kerstĂ€lldes lĂ„ngt innan han hjĂ€lpte till att etablera Demokratiska partiet i Serbien.

Husen i Belgrad publicerades först 1970, och det ser pÄ oroligheter under olika punkter i Serbiens 1900-tal och hur alla upplopp Àr kopplade.

En husbyggare i Belgrad spelar huvudrollen, en man vars djupa kÀrlek till stadens hus Àr allt som stÄr mellan honom och galenskap.

The Cyclist Conspiracy, Svetislav Basara

Den enda levande författaren pÄ denna lista, Svetislav Basara, Àr en samtida serbisk författare som ocksÄ hade en tid som den jugoslaviska ambassadören pÄ Cypern.

Hans bok “The Cyclist Conspiracy” frĂ„n 1987 anses vara hans bĂ€sta verk och med goda skĂ€l, eftersom boken handlar lika mycket om konspirationer som om psykologiska frĂ„gor och filosofiska funderingar.

För den som vill komma in i modern serbisk litteratur, gör detta till ditt första stopp.

Travnik Chronicle, Ivo Andrić

Även kallad Bosnian Chronicle, stod Andrics första bok efter The Bridge on the Drina i samma bollpark nĂ€r det kom till Ă€mnet.

Travnik Chronicle handlar om stormakter som kÀmpar för överhöghet i en region som envist vÀgrar att anpassa sig till sin ordinerade position som ett ockuperat territorium och skapar ett arbete som Àr massivt i dess psykologiska ambition.

Detta Ă€r det nĂ€rmaste Andrić nĂ„gonsin kom till att Ă„terge den stora Leo Tolstoj.

The Encyclopaedia of the Dead, Danilo KiĆĄ

LÄter som en glad lÀsning, eller hur? Danilo Kiƥs The Encyclopaedia of the Dead Àr inte lika elÀndig som titeln antyder, och dess mÀrkliga blandning av fiktion och fakta ger en innovativ och uppfriskande lÀsning.

Det mÀnskliga tillstÄndet Àr en konstant faktor i teman, tillsammans med de typiskt glada Àmnena död, förlust, likgiltighet och svek. Den mÀnskliga sjÀlen kan vara en mörk plats, en Danilo Kiƥ var inte rÀdd för att utforska de mörkaste djupen.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr lista över 10 klassiska böcker inom serbisk litteratur. Vi hoppas du hittar en eller flera som passar dig perfekt och gör ditt liv lite bÀttre. Stort lycka till i din jakt!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)