10 kÀnda sydamerikanska författare du bör kÀnna till


BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Sydamerika har producerat nÄgra litterÀra jÀttar under det senaste Ärhundradet; författare och poeter som har blivit kÀnda över hela vÀrlden för sina arresterande stilar, lyriska sprÄk och starka politiska kÀnslor.

MĂ„nga av de klassiska sydamerikanska författarna nedan var en del av den latinamerikanska litterĂ€ra ”boom” pĂ„ 60- och 70-talet.

Även om mĂ„nga nya och framvĂ€xande författare fortfarande lĂ€gger spansk skrift pĂ„ den litterĂ€ra kartan, hĂ€r Ă€r nĂ„gra gammalt men godsaker som du bör lĂ€sa innan nĂ„got annat.

Jorge Luis Borges – Argentina

Borges berÀttelser Àr svÄra att kategorisera, eftersom han berörde en mÀngd olika teman och tekniker i sitt författarskap.

VĂ€l lĂ€st och intellektuell, han Ă€r kĂ€nd som en av Latinamerikas största författare och innehĂ„ller i sitt arbete flera Ă„terkommande teman – tid, filosofi, speglar, imaginĂ€ra böcker, religion och labyrinter, bland andra.

Borges sÀgs vara föregÄngaren till Latinamerikas magiska realism, Àven om mÄnga av hans största fans sÀger att han inte alls var en magisk realist.

Han Àr mest kÀnd för sina samlingar av noveller i tvÄ böcker, Ficciones (Fiction) och El Aleph (The Aleph).

Julio Cortazar – Argentina

Cortazar Àr förmodligen mest kÀnd för sin stora samling fantastiska noveller som spÀnner över tre volymer.

Han Àr vÀlkÀnd som en ledande figur i den latinamerikanska litteraturboomen pÄ 1960- och 70-talet.

Efter en resa till Kuba 1962 förvandlades han till en stark politisk aktivist för mÀnskliga rÀttigheter och vÀnsterfrÄgor och stödde Salvador Allendes presidentskap i Chile och Sandanista-rörelsen i Nicaragua.

Hans berÀttelser och stil Àr pÄ en gÄng roliga, fantastiska, motstridiga och baserade pÄ vardagen i de marginaliserade klasserna som han har en sÀrskild affinitet för.

Alfonsina Storni – Argentina

En av de frÀmsta kvinnliga poeterna i Latinamerika, Alfonsina Storni vann olika litterÀra priser under sin livstid och bidrog till tidskrifter och tidningar som Caras y Caretas, Nosotros, Atlåntida, La Nota och La Nación.

Hon slog de sociala konventionerna i sin tid som ensamstĂ„ende mor och blev kĂ€nd för sin dikt TĂș me quieres blanca (Du vill ha mig vit) om den underliggande ojĂ€mlikheten i kvinnans förvĂ€ntningar att vara ren och obeflĂ€ckade medan mĂ€n fick leva ett liv av vĂ€llust.

Mario Vargas Llosa – Peru

Vargas Llosa var en skicklig författare av mĂ„nga genrer – komedier, thrillers och till och med historiska romaner.

Han vann Nobelpriset för litteratur 2010 och var en av de mest framstÄende medlemmarna av den latinamerikanska litteraturboomen pÄ 60- och 70-talet.

Vargas Llosa Ă€r den enda levande medlemmen pĂ„ denna lista förutom Isabel Allende och han fortsĂ€tter – nu i 80-talet – att bidra med uppsatser och kritik i spansksprĂ„kiga tidskrifter och tidningar runt om i vĂ€rlden, inklusive Mexikos berömda litterĂ€ra tidning, Letras Libres.

Gabriel Garcia Marquez – Colombia

Garcia Marquez sÀgs ha pÄverkats av sina farförÀldrars berÀttelser och har producerat nÄgra av de mest kÀnda litteraturerna i Latinamerika och anses vara en av de stora litterÀra figurerna genom tiderna över hela vÀrlden.

Garcia Marquez studerade juridik och journalistik i Bogota och publicerade sin första roman bara 18 Är gammal.

Han Àr mest kÀnd för sin episka berÀttelse Hundra Är av ensamhet som följer en familj i Colombia under flera generationer, och hyllas över hela vÀrlden som en av de bÀsta verk av latinamerikansk litteratur hittills.

Isabel Allende – Chile

Allende, systerdotter till president Salvador Allende som kastades ut i en militÀrkupp 1973, publicerade sin första stora roman 1982 medan hon bodde i Caracas, Venezuela.

House of Spirits hyllades kritiskt och Ă€r en del av den “magiska realism” -traditionen hos Gabriel Garcia Marquez.

Hon har fortsatt att producera ett populÀrt arbete som inkluderar Of Love and Shadows, Eva Luna och Daughter of Fortune.

Roberto Bolaño – Chile

Han kallades sin generations röst och dog alldeles för ung för mÄnga fans och litterÀra kollegor.

Bolaño föddes i Santiago de Chile men tillbringade större delen av sin barndom och ungdom i Mexico City dÀr han tillbringade sin tid i det offentliga biblioteket.

I Mexiko skapade han och en grupp andra lokala poeter infrarealismorörelsen, en process som han skulle berÀtta i tyst, kanske hans mest kÀnda bok, The Savage Detectives, skriven flera decennier senare.

Bolaño var bara 50 nÀr han dog 2003, och det slutliga arbetet som han lÀmnade, 2666, vann Salambó-priset Äret efter för bÀsta spanska romanen.

Gabriela Mistral – Chile

Mistral mottagare av Nobelpriset i litteratur 1945 var bara den femte kvinnan i historien som fick det. Hon vÀxte upp fattig i Chile men arbetade som lÀrare större delen av sitt liv och slutade resa över hela Latinamerika och Europa.

Hon var goda vÀnner med Pablo Neruda och en av de första som kÀnde igen hans enorma talang.

Hon led mycket hjÀrtesorg och sorg i sitt liv pÄ grund av att flera nÀra och kÀra dödade och översatte detta till sina dikter som berörde kÀrlek, förlust och natur. Hennes ansikte Àr pÄ den chilenska rÀkningen pÄ 5000 peso.

Jorge Amado – Brasilien

Jorge Amado publicerade sin första bok bara 18 Är och var medgrundare av Academia de los Rebeldes, eller Rebel Academy.

Han var en militant kommunist och tillbringade Är i exil i bÄde Argentina och Uruguay.

Amado blev en av Brasiliens mest kÀnda författare genom tiderna och Àr kÀnd för sina böcker El país del Carnaval, Mar Muerto, Los subterråneos de la libertad, Gabriela, Clavo y Canela och Tienda de los Milagros.

Pablo Neruda – Chile

Detta Nobelpris för litteraturmottagare Àr förmodligen mest kÀnt för tvÄ diktsamlingar: Tjugo kÀrleksdikt och Song of Despair och 100 Love Sonnets.

Men den hÀr chilenska poeten var extremt produktiv och lÀmnade ett stort arbete för alla som Àlskar poesi att njuta av.

Neruda var mycket politisk involverad i olika politiska rörelser under hela sin livstid, sÄsom Chiles kommunistparti och den republikanska fraktionen av det spanska inbördeskriget.


Han bodde i Argentina, Chile och över hela Europa, gifte sig tre gÄnger och dog i sitt hemland 1972 av prostatacancer.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!