Indonesiens 10 mest kÀnda författare


BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Det Àr inte mÄnga som inser livskraften och glansen i Indonesiens litterÀra scen, en livlig sfÀr som Àr i nivÄ med landets olika kultur, historia och dynamik. UpptÀck Indonesiens mest kÀnda författare, frÄn sagolikt beskyddare av litteratur till samtida författare.

Pramoedya Ananta Toer

Att leva under den som förmodligen var den mest turbulenta tiden i Indonesien gav livet Pramoedya Ananta Toer mĂ„nga historier som han gav tillbaka till vĂ€rlden med utmĂ€rkt balans och glans. Hans verk har översatts till 37 sprĂ„k, inklusive de semi-sjĂ€lvbiografiska berĂ€ttelserna frĂ„n Blora (1952) och den berömda Buru-kvartetten. Som en intellektuell tĂ€nkare sĂ„vĂ€l som författare har Pramoedya fĂ€ngslats av bĂ„de kolonin och Indonesiens post-sjĂ€lvstĂ€ndighetsregering för sina progressiva uppfattningar. Även om mĂ„nga av hans böcker har brĂ€nts eller förbjudits, ger Pramoedyas överlevande verk oss fortfarande en detaljerad och fĂ€ngslande inblick i Indonesiens tidigare avsnitt ur ett mycket personligt perspektiv.

Nh. Dini

Dotter till en javanesisk batiktillverkare, Dini vÀxte upp och lyssnade pÄ sin mors berÀttelser frÄn traditionell litteratur, som senare hjÀlpte till att forma hennes eget unika perspektiv pÄ vÀrlden.

Bland hennes 20 böcker och olika andra litterÀra verk Àr mÄnga vÀl mottagna och uppskattade som progressiva feministiska epos frÄn 1970-talets Indonesien, om Àn skrivna i en ganska konventionell ton.

Hon berÀttar om livets roller, rÀttvisare och verkligheter mellan de tvÄ könen, sÀrskilt för kvinnor. Hennes mest populÀra verk inkluderar On A Boat (1972), My Name is Hiroko (1977) och Heart of Peace (1998).

Under sina sista Är av livet var Dini fortfarande upptagen med att göra vÀlgörenhetsarbete för att frÀmja ungdomskunskap, inklusive att öppna sitt eget lÀsstuga i Semarang.

W.S. Rendra

Mest kÀnd för sina pjÀser och dikter, W.S. Rendra var en allround litterÀr Àlskling frÄn Indonesien.

Även en skĂ„despelare, regissör och dramatiker, W.S. Rendra var kĂ€nt i mĂ„nga lĂ€nder och nominerades till och med till Nobelpriset för litteratur flera gĂ„nger.

Hans verk har ocksÄ studerats och diskuterats av forskare frÄn hela vÀrlden. Hans skÀrpa och skarpa observationer av politik och samhÀlle har lett till upprepade fÀngelser och förbud, men det bara bekrÀftar verkens glans och betydelse. W.S. Rendras dikter och poesi, liksom hans teater i Depok, West Java, har varit en av de viktigaste arven i Indonesiens litterÀra scen.

Andrea Hirata

FramgÄngen med Andrea Hiratas debutroman Laskar Pelangi (RegnbÄgetropparna) öppnade en ny vÀrld av inflytande, lÀskunnighet, till och med turism i Indonesien. 2005-romanen, som spelades i det nu berömda tropiska paradiset Belitung Island, följdes av andra bÀstsÀljande böcker som fascinerar lÀsare Àven utanför Indonesien.

Hans bÀsta verk har inspirerat en film och serie-TV, liksom ett litterÀrt museum byggt i Belitung för att fira den lokala stoltheten. Rainbow Troops Àr Àlskad för de hjÀrtvÀrmande berÀttelserna om barn frÄn ödmjuka ursprung som jagar sina drömmar, med all deras oskuld, passion och egendomliga sÀtt att leva.

Ayu Utami

Ayu Utamis okonventionella tankar och sÀtt att leva har gett henne en djÀrv och unik röst som hon uttrycker med anmÀrkningsvÀrd humor.

Journalisten som blev författare Àr en stor aktör i sastra wangi-rörelsen i Indonesiens litteratur, dÀr unga kvinnor tar pÄ sig okonventionella och kontroversiella frÄgor som sex, politik och historia. Hennes debutroman, Saman, har tryckts om 34 gÄnger och Àr fortfarande ett av Indonesiens mest hyllade litterÀra verk.

Sedan dess har Ayu Utami publicerat mer bÀstsÀljande, mestadels politiskt laddade romaner, uppsatser och till och med manus.

Dewi “Dee” Lestari

En sÄngare som blev författare, Dewi Lestaris berömmelse började lÄngt innan hennes första sjÀlvutgivna bok ens var ute.

Nu gÄr hon runt internationella bokmÀssor med nio utmÀrkta böcker under bÀltet, varav fyra har gjort det till storbildsskÀrmen.

Trots att Dewi Lestari Àr en kÀnd samtida författare betraktas hennes prisbelönta Supernova-serie ofta som Indonesiens klassiska fiktion.

Genom sina vÀlskrivna litterÀra verk och konsistens har Dewi besökt bÀstsÀljarlistan mer tid Àn de flesta.

Goenawan Mohammad

Denna seniorförfattare och poet frÄn Indonesien har prydt den litterÀra scenen i Ärtionden, med arv som strÀcker sig frÄn mÄste-lÀsta uppsatser till hans egen publikation (Tempo) och teater (Komunitas Salihara).

Efter att ha avgÄtt frÄn journalistiken har Goenawan fortsatt vara ganska produktiv och skapat litterÀra verk som pjÀser, poesi, böcker och mer.

NÄgra av hans antologier, som Parikesit (1969) och Interlude (1971), har översatts till flera sprÄk medan hans serie av kolumner, Riktlinjer (Catatan Pinggir), fortfarande Àr mycket lÀst och refererad av den yngre generationen.

För mÄnga Àr Goenawan Mohammad inte bara en beskyddare för konst och litteratur, han Àr ocksÄ en intellektuell med anmÀrkningsvÀrda idéer och förestÀllningar som hans publikation förbjöd under Indonesiens New Order-era.

Mochtar Lubis

Denna kÀnda romanförfattare / journalist bÀr kÀnnetecknet för en lysande författare och tÀnkare under Indonesiens post-sjÀlvstÀndighet. Han fÀngslades i nÀstan nio Är av den första presidenten, Soekarno, eftersom hans skymning i Jakarta-romanen fick utmÀrkelser och popularitet ut ur landet innan han till och med publicerades i Indonesien.

Romanen, som 1963 var en av de första indonesiska böckerna som översattes till engelska, “exporterades” till sitt hemland Ă„r senare och fortsĂ€tter att vara en av de mest uppskattade indonesiska litteraturbitarna.

Subversive Notes (1980) förmedlar Lubis tankar och tankar under hans fÀngelseÄr, och hans andra journalistiska och litterÀra verk har varit föremÄl för viktiga studier av internationella forskare.

Eka Kurniawan

Förmodligen mer kÀnd inom den internationella litterÀra sfÀren Àn Indonesiens, blev Eka Kurniawan den första indonesiska som nominerades till ett Man Booker International Prize 2016, bara ett Är efter att hans 2004-roman översattes till engelska under titeln Man Tiger.

Hans andra roman, Beauty is a Wound, var en av The New York Times 100 anmÀrkningsvÀrda böcker.

Hans utmĂ€rkelser, utmĂ€rkelser och intensitet i att skapa exceptionella verk har lett till att Eka Kurniawan kallas ‘Indonesiens finaste samtida författare’ flera gĂ„nger Ă€n de flesta, ofta som eftertrĂ€daren till den berömda Pramoedya Ananta Toer, ibland till och med jĂ€mfört med Haruki Murakami för hans surrealism och satir.

Sapardi Djoko Damono

Denna seniorförfattare och poet har haft en lÄng och framgÄngsrik karriÀr med publicering av dussintals böcker och antologier sedan 1969 och fram till idag.

Prof. Dr Sapardi Djoko Damono Àr Àlskad för sina raka, icke-pretentiösa men vÀltaliga dikter, roliga av ett brett spektrum eller lÀsare.

Hans senaste roman, Pingkan Melipat Jarak, publicerades 2017, nÀr han var 77 Är gammal, vilket vittnade om Sapardis produktivitet och relevans under hela hans omfattande karriÀr.

MÄnga av hans antologiböcker, romaner och dikter har översatts till olika sprÄk, inklusive de lokala dialekterna i Indonesien.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!