VÀrldens mest kÀnda albanska författare


BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Albanien Àr hem för mÄnga författare, de flesta kÀnda över hela vÀrlden, som den berömda Ismail Kadare, författare till Drömpalatset och nÄgra av landets största mÀsterverk.

Kadare Àr dock inte den enda berömda författaren i Albanien. Denna lista avslöjar de mest kÀnda författarna i örnarnas land.

Dritëro Agolli

Dritëro Agolli Àr en av de mest kÀnda albanska poeterna genom tiderna.

Han föddes i en liten by nÀra Korça, en albansk stad kÀnd för sin kultur och historia, och studerade i Sankt Petersburg.

Agolli var ocksÄ president för Albanian League of Writers and Artists, en organisation av skapare med sÀte i Tirana.

Gjergj Fishta

Gjergi Fishta var en albansk franciskan krigare och poet frÄn Fishtë, en by som ligger i norra Albanien, nÀra staden Shkodra.

Fishta Àr kÀnd för att vara ordförande för kongressen för Monastirs kommission som ratificerade den slutliga versionen av det albanska alfabetet (som Àr en variant av det latinska alfabetet och bestÄr av 36 ord).

Han skrev mÄnga kÀnda böcker, sÄsom Mrizi i Zanave och Lahuta e Malcis, som anses vara hans episka mÀsterverk.

Naim och Sami Frashëri

Naim Frashëri föddes i Frashër, en liten by i kommunen Përmet, i södra Albanien.

Han var en av de mest framstÄende albanska poeterna och samtidigt en av de största figurerna i den albanska nationella rörelsen för sjÀlvstÀndighet frÄn det ottomanska riket.

Som sin bror Naim, var Sami Frashëri en albansk författare, filosof och stor figur av den albanska nationella uppvaknandet.

Ismail Kadare

Ismail Kadare Àr inte bara en av de mest kÀnda albanska författarna dÀr ute, utan Àr ocksÄ en av de tjugonde Ärhundradets största intellektuella.

Han bodde i Paris i flera Är, dÀr han blev medlem i Académie des Sciences Morales et Politiques i Frankrike.

Han skrev mÄnga berömda romaner, som Chronicles in Stone, som spelades i staden Gjirokastra (hans hemstad) och vann flera internationella priser.

Pjëter Bogdani

Pjëter Bogdani var en albansk författare och katolsk prÀst född i byn Gur, nÀra Prizren, Kosovo. Han Àr fortfarande kÀnd som fadern till den albanska prosaen.

Bogdani bodde mÄnga Är i Italien, mestadels Padua, innan han ÄtervÀnde till Balkan. Nationalbiblioteket i Pristina Àr tillÀgnad honom.

Musine Kokalari

Kokalari var den första och mest kÀnda albanska kvinnliga författaren. Hon föddes i Turkiet i en patriotisk familj med ursprung frÄn Gjirokastër, en stad i södra Albanien.

Hon kom tillbaka med sin familj till Albanien och Äkte sedan till Rom för att studera vid universitetet.

Under den kommunistiska diktaturen förföljdes Kokalari och förbjöds att fortsÀtta skriva.

Petro Marko

Petro Marko var en albansk författare född i den vackra kuststaden Dhërmi, i södra Albanien.

Hans mest kÀnda roman, Hasta La Vista, var ett verk tillÀgnad de erfarenheter som han hade som volontÀr i de republikanska styrkorna under det spanska inbördeskriget.

Fan Noli

Theofan Stilian Noli, mest kÀnd som Fan Noli, var en albansk författare, politiker, grundare av den autocefala ortodoxa kyrkan i Albanien och premiÀrminister i Albanien 1924.

Han bodde pÄ flera platser i Europa och USA, dÀr han skrev mÄnga uppsatser och publikationer.

Han ansÄgs vara en av de mest framstÄende offentliga personerna i Albanien.

Pashko Vasa

Pashko Vasa var inte bara en berömd albansk författare och poet utan ocksÄ en politisk medlem av den albanska nationella uppvakningsrörelsen.

Vasa var medlem i Society for the Publication of Albanian Writers som grundades i Istanbul 1879, och han agerade ocksÄ som guvernör i Libanon frÄn 1882 till sin död.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!