7 israeliska författare du bör kÀnna till


BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

En fördel som följer av komplexiteten i livet i Israel Àr att israeliska författare alltid har nÄgot att skriva om.

Oavsett om det Àr en bok om historia, politiska romaner eller fiktiva drama om vardagskamp, Àr det inte konstigt att israelisk litteratur ofta upptÀcks i bÀstsÀljare i mÄnga bokhandlar runt om i vÀrlden.

HÀr Àr en lista över de bÀsta israeliska författarna att lÀsa.

Etgar Keret

En av de mest hyllade och prisbelönta israeliska författarna, Keret Àr kÀnd för nÄgra av de mest kÀnda israeliska böckerna som Missing Kissinger, Suddenly, a knock on the Door, The Bus Driver Who Wanted to Be God, förutom kortfilmer, funktioner, TV-manus och serietidningar.

Kerets skrivstil Àr vÀldigt avslappnad, direkt och till och med slang-ish, medan hans berÀttelser vanligtvis ger en hÄrd spegel av vardagliga strider och nÄgra surrealistiska element, som nÀr de sÀtts ihop kommer att lÀmna dig roade, förvirrade och vill ha mer.

Amos Oz

Amoz Oz anses vara den mest kÀnda israeliska författaren, förutom att vara en hyllad författare, journalist och intellektuell.

Efter att ha publicerats pÄ 45 sprÄk har Oz fÄtt mÄnga utmÀrkelser och utmÀrkelser, bland annat Legion of Honor of France, Goethe Prize, Prince of Asturias Award in Literature, Heinrich Heine Prize och Israel Prize.

Hans memoar, A Tale of Love and Darkness, anpassades nyligen till en film, regisserad och medskriven av Natalie Portman, som spelar rollen som Ozs mamma.

Sayed Kashua

En israelisk-arabisk författare och journalist, Kashua Àr kÀnd för sina böcker och humoristiska spalter pÄ hebreiska.

Hans mest kÀnda verk idag Àr Dancing Arabs, en bok som beskriver en arabisk-israelisk tonÄring och de strider han möter med att försöka passa in i bÄda kulturerna, har anpassats till en framgÄngsrik film med namnet A Borrowed Identity.

En filmatisering av hans andra roman, Let It Be Morning, börja produceras i början av 2017.

David Grossman

En annan prisad israelisk författare, David Grossmans böcker, har översatts till mer Àn 30 sprÄk.

År 2017 tilldelades han, tillsammans med sin frekventa medarbetare och översĂ€ttare, Jessica Cohen, Man Booker International Prize för sin roman A Horse Walks Into a Bar.

Grossman undvek att skriva om politik i sina berÀttelser, om inte hans journalistik, tills hans sons död i andra Libanon-kriget fick honom att hantera den israelisk-palestinska konflikten mer detaljerat, i tidigare verk som Till slutet av landet, och Falling Out of Time, en roman som handlar om förÀldrarnas sorg efter att ha förlorat sitt barn.

Yuval Noah Harari

Egentligen en historiker och en fast professor vid institutionen för historia vid det hebreiska universitetet i Jerusalem, Yuval Noah Hararis böcker Sapiens: A Brief History of Humankind (2014) och Homo Deus: A Brief History of Tomorrow (2015) Àr nÄgra av de senaste Ärens bÀstsÀljande fackböcker.

För intresserade ger Harari en gratis onlinekurs pÄ engelska med titeln A Brief History of Humankind, som redan har tagits av mer Àn 100 000 mÀnniskor över hela vÀrlden.

A.B. Yehoshua

Abraham B. Yehoshua, som heter The Israeli Faulkner av New York Times, Àr en israelisk romanförfattare, essayist och dramatiker, som publiceras och Àr kÀnd som A. B. Yehoshua.

Efter att ha vunnit mÄnga litterÀra utmÀrkelser och fÄtt flera doktorsexamen frÄn olika universitet har författarens romaner, noveller, pjÀser och uppsatser hyllats bÄde pÄ hebreiska och i deras engelska versioner.

NÄgra av hans anmÀrkningsvÀrda verk inkluderar Mr, Mani, The Lover, Facing the Forests och mer.

Eshkol Nevo

Nevo Àr en berömd samtida författare, anses vara en mentor för mÄnga unga israeliska författare genom en kreativ skrivskola han Àger och driver, förutom att undervisa kreativt skrivande vid olika universitet.

Nevo har skrivit flera romaner, noveller och en sakprosa. Alla hans romaner har varit bÀstsÀljare i Israel, medan en av dem, Homesick, tilldelades Book Publishers Association Gold Prize och FFI-Raymond Wallier Prize pÄ Salon du Livre, och ytterligare tvÄ, World Cup Wishes och Three Floors Up, har anpassats för scenen.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!