10 mest lÀsta iranska författarna


BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳

Iranska mÀnniskor har en djup kÀrlek till poesi och litteratur, sÄ det passar att nÄgra av de mest kÀnda författarna kommer frÄn Iran. Oavsett om de Àr mer klassiska eller samtida författare, har de ett unikt perspektiv för att belysa landet och dess kultur. HÀr listar vi 10 av vÄra favoritförfattare frÄn Iran.

Abolqasem Ferdowsi

För att förstÄ Iran och dess kultur finns det inget bÀttre stÀlle att börja Àn med Abolqasem Ferdowsi. Sultan Mahmud frÄn Ghazni sökte Ferdowsi för att skriva Àra av persisk historia och Shahmameh (Kungaboken) föddes.

PÄ samma sÀtt som den antika grekiska litteraturen berÀttar denna episka dikt de mytiska berÀttelserna om Irans historia och skapelse genom tragiska kÀrlekshistorier, krig, skurkar och hjÀltar.

Det har krediterats med att bevara den iranska kulturen och det persiska sprÄket. Att lÀsa denna snabba tome kommer inte bara att ge din resa till Iran en helt ny mening, men det kommer att ge dig omedelbar och evig respekt för varje iranier du möter.

Marjane Satrapi

Född i Rasht vÀxte Marjane Satrapi upp i Teheran och flyttade till Wien som tonÄring innan hon bosatte sig i Paris 1997.

Hennes liv i Iran mitt i den politiska turbulensen i revolutionen 1979 och efterföljande invandring till Europa blev Àmnet för hennes Àlskade svart och vita grafiska romaner, Persepolis.

Dessa roliga och rörliga romaner har fÄtt mycket globalt erkÀnnande och anpassades ocksÄ till en fullÀngds animerad film.

Simin Daneshvar

Född 1921 krediteras Simin Daneshvar mÄnga förstahistorier som en kvinnlig författare i Iran: den första författaren, den första som publicerade noveller och den första som översatte sitt arbete.

Hennes man var den berömda författaren, Jalal al-Ahmad, som hon sÀgs ha pÄverkat mycket. Hennes novellsamling, Atash-e Khamoosh, fick henne ett visst erkÀnnande, men hennes största arbete var framför allt Savushun, berÀttelsen om en familj i Shiraz och deras kamp under andra vÀrldskriget.

Nina Ansary

Historikern och författaren Nina Ansary Àr kanske mest kÀnd för sitt arbete med jÀmstÀlldhet i Iran. Hennes uppsats, som analyserar med moderna tolkningar av Koranen för att stödja kvinnors frihet, publicerades i Daily Beast.

Hon har fĂ„tt mycket erkĂ€nnande, bland annat genom att ha valts ut som en av de “fem iranska kvinnovisionĂ€rerna du behöver veta” och “6 kvinnor som bygger broar – inte murar” av kvinnor i vĂ€rlden.

Hennes bok, Jewels of Allah, undersöker kvinnornas rÀttigheter i Iran före och efter revolutionen och profilerar över 100 vördnadsfulla kvinnor.

Iraj Pezeshkzad

Iraj Pezeshkzad föddes i Teheran och utbildade i bÄde Iran och Frankrike. Hans juridiska examen gjorde det möjligt för honom att fungera som domare och diplomat innan han tog en annan vÀg.

Hans skrivkarriÀr började pÄ 1950-talet med att översÀtta fransk litteratur och skriva egna noveller. Hans roman frÄn 1973, min farbror Napoleon, en satir om tre familjer som lever under en patriarkisk figur under andra vÀrldskriget, fick honom stor uppmÀrksamhet och anpassades senare till en TV-serie.

Marjan Kamali

Marjan Kamali Àr född i Turkiet och har tillbringat sitt liv över hela vÀrlden i lÀnder som Kenya, Tyskland, Turkiet, Iran, Schweiz, Australien och USA.

Hennes debutroman, Together Tea, Àr den hjÀrtvÀrmande kÀrlekshistorien mellan en mor och dotter, Darya och Mina.

Förutom att denna rörliga roman översÀtts till fem sprÄk har Marjans verk valts som finalist i flera litterÀra tÀvlingar, sÀnds pÄ BBC Radio 4 och publiceras i tvÄ antologier.

Jalal al-Ahmad

Jalal al-Ahmad var make till den kÀnda författaren Simin Daneshvar och en framstÄende författare, översÀttare och filosof.

Även om han studerade persisk litteratur pĂ„verkades han ocksĂ„ av vĂ€sterlĂ€ndska filosofer, som Jean-Paul Sartre.

Han ansĂ„gs ha populariserat den persiska termen för ”westoxification” och skrev boken Occidentosis, en kritik dĂ€r han hĂ€vdade att vĂ€sterlĂ€ndsk teknik gjorde bort traditionella industrier i Iran. MĂ„nga av hans romaner och noveller har översatts till engelska.

Azar Nafisi

Azar Nafisi föddes i Teheran och vÀxte upp dÀr tills hon var tonÄring, dÄ flyttade hon till Europa.

Efter att ha fÄtt sin doktorsexamen i engelsk och amerikansk litteratur ÄtervÀnde hon till Iran 1979 dÀr hon undervisade dessa litterÀra verk vid universitetet i Teheran och senare till en grupp av hennes kvinnliga studenter i hennes hem.

1997 lÀmnade hon Iran till USA och publicerade sitt mest kÀnda verk, Reading Lolita i Teheran, en memoar av denna erfarenhet av att bo och arbeta i Iran och hÄlla dessa veckovisa diskussionssessioner.

Sadegh Hedayat

Sadegh Hedayat Àr en av de största iranska författarna under 1900-talet. Hedayats kollektiva verk var kÀnda för sin anvÀndning av modernism i persisk fiktion och inspirerades av vÀsterlÀndsk litteratur och iransk historia.

Hans mest berömda roman, The Blind Owl, anvÀnder Äterkommande symboler för att utforska det emotionella mörker som en iransk forskare kÀnner pÄ grund av isolering mellan sig sjÀlv och resten av samhÀllet.

Dina Nayeri

Född i Isfahan immigrerade Dina Nayeri till USA nÀr hon var tio Är gammal. Hon har grund- och doktorsexamen frÄn Princeton respektive Harvard.

Hennes första roman, En tesked av jord och hav, berÀttar den rörande historien om Saba, en ung flicka som Àr skild frÄn sin mor och tvillingsyster, som anvÀnder sin fantasi och kÀrlek till vÀst för att rÀdda sig frÄn förtvivlan. Refuge, hennes andra roman, publicerades 2017.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!