10 författare frÄn Amsterdam du bör kÀnna till


BerĂ€knad lĂ€stid: 5 minuter ⏳

Med tanke pÄ Amsterdams relativt korta historia har den producerat mer Àn sin rÀttvisa andel konstnÀrliga talang.

Dess litterÀra produktion har emellertid ofta förbises, med de konkurrerande storstÀderna Berlin, London och Paris som överskuggar stadens stora bidrag till litteraturhistorien.

För att Àndra detta försummade arv presenterar Culture Trip sju av de bÀsta författarna som har arbetat i den hollÀndska huvudstaden.

Eduard Douwes Dekker (Multatuli) 1820-1887

Att skriva under pseudonymen Multatuli, latin för ‘Jag har lidit mycket’, komponerade Dekker Max Havelaar. en satirisk roman som kritiserade hĂ„rd nederlĂ€ndsk kolonial praxis och avslöjade för allmĂ€nheten de missbruk som infödingar drabbades av handelsföretag.

NÄgra mÄnader efter publiceringen av Max Havelaar noterade det nederlÀndska parlamentet, med framstÄende ledamöter som förklarade den skrÀck det hade drabbat i hela landet.

Ofta jÀmfört med Harriet Beechers farbror Toms stuga har Max Havelaar översatts till trettiofyra sprÄk och anses vara en viktig faktor för nedgÄngen i koloniala attityder.

Jan Hendrik Frederik Grönloh (Nescio) 1882-1961

Förblir nĂ€stan okĂ€nd under sin livstid samlade Nescio (ett pseudnamn som betyder ‘jag vet inte’ pĂ„ latin) nationellt erkĂ€nnande efter andra vĂ€rldskriget.

Hans arbete, som bara bestÄr av hundra och sextio sidor, undersöker bohemianismens oundvikliga misslyckanden och följer karaktÀrer som tvingas anpassa sig till bourgeoisiets ideal eller falla under fallgroparna i en alltför estetiserad existens.

År 2012 översattes majoriteten av Nescios noveller till engelska och publicerades i en samling med titeln Amsterdam Stories.

Hella Haasse 1918-2011

Haasse tillbringade sin barndom i hollÀndsk-Indonesien och flyttade till NederlÀnderna för att studera litteratur vid universitetet i Amsterdam.

Hennes formativa Är spelade en stor roll i utformningen av hennes litterÀra karriÀr, och hennes arbete behandlade ofta de sociala problemen kring de nederlÀndska koloniala influenser.

Med hjÀlp av arkivmaterial konstruerade Haasse historiska berÀttelser som suddar ut grÀnserna mellan fiktion och sakprosa.

Till skillnad frÄn hennes litterÀra föregÄngare, Multatuli, avstod Haase frÄn uttrycklig bedömning av historiska omstÀndigheter och föredrog att skildra det förflutna genom en opartisk stil.

Marga Minco 1920-Present

Eftersom Marga Minco och hennes familj hade en ortodox judisk bakgrund tvingades de in i Amsterdams gettoiserade judiska kvarter under den tyska ockupationen av NederlÀnderna.

Hon ensam flydde frÄn nazisterna och gömde sig medan hela familjen arresterades och skickades till koncentrationslÀger.

Efter den förödelse som drabbade hennes familj fann hon det omöjligt att skriva om nÄgot annat Àn kriget och ÄtervÀnde konsekvent till Ären 1940-45 i sin litteratur.

Denna oförmÄga att lossna frÄn det förflutna Àr det mest synliga temat i hela sitt arbete, med hennes romaner som Äterupplivar och expanderar de existentiella kriser som hon lidit.

Minco publicerade sporadiskt sedan 1957 och fortsÀtter att bo och arbeta i Amsterdam och har fÄtt mÄnga utmÀrkelser för sina bidrag till litteraturen.

Gerard Reve 1923-2006

Genom att kombinera erotik, religiös uppenbarelse och mystisk ritual skapade Reve en karaktÀristisk stil som Àr bÄde vardaglig och arkaisk, med hjÀlp av modernt sprÄk i kombination med biblisk formalism.

Genom att betona hans tro pÄ förmÄgan att lossna frÄn den materiella vÀrlden genom (ofta socialt avvikande) sexuella handlingar har Reves plats i den hollÀndska litteraturens kanon mötts med konsekvent kontrovers.

ÄndĂ„ anses hans arbete allmĂ€nt innehĂ„lla nĂ„gra av de vackraste passagen skrivna pĂ„ nederlĂ€ndska sedan andra vĂ€rldskriget.

Även om det översĂ€tts till flera sprĂ„k, förblir hans arbete opublicerat pĂ„ engelska, med sin debutroman De Avonds, som visas pĂ„ engelska för första gĂ„ngen senare i Ă„r.

Harry Mulisch 1927-2010

Med Mulischs prosa som utan anstrÀngning vÀver myt, filosofi, religion, vetenskap och biografi i berÀttelsen har författaren med rÀtta fÄtt ett rykte som en av de största författarna som har uppstÄtt sedan andra vÀrldskriget.

Uppvuxen under kriget, förkastade Mulisch den rÄdande historiska realismen hos sina kamrater, och föredrog en abstrakt stil som lÄnar tungt frÄn esoteriska kÀllor samtidigt som man behÄller en jordisk förtrogenhet.

Hans magnum opus, The Discovery of Heaven, har jÀmförts med Homer och Dantes verk, som representerar toppmodern litteratur.

Herman Koch 1953-Present

Koch koncentrerade sig pÄ fördjupade karaktÀrsbilder av förbittrade och ofta oberörda huvudpersoner och blev internationell berömmelse med publiceringen av sin sjunde roman The Dinner 2009; en bok som sedan dess har översatts till tjugo sprÄk och anpassats till en film med samma namn.

KaraktÀristiskt avslöjar Kochs romaner genom en lÄngsam, byggande spÀnning (accentuerad med hans akabla vitsmak) de ansprÄk som ligger bakom det moderna livet.

GrÀnser mot det absurda följer hans intriger de oregelbundna, om Àn trovÀrdiga, handlingarna frÄn alltför mÀnskliga individer, och kastar en cynisk blick över intriger som Àr resultatet av deras beslut och interaktioner.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!