6 underskattade slovakiska författare du behöver läsa

Beräknad lästid: 6 minuter ⏳

Slovakisk litteratur är fortfarande mest okänd för den engelsktalande allmänheten, men med ett ökat fokus på att översätta originaldikter, noveller och romaner till engelska för att nå en större publik är det nu möjligt att njuta av flera framstående verk av slovakiska författare.

Om du vill plocka upp en bok eller novell av en slovakisk författare som har erkänts för sin litterära kompetens, föreslår vi att du börjar med en av dessa sex unika författare.

Jana Beňová

Jana Beňová tog examen från akademin för musik och dramatisk konst i Bratislava med en examen i teaterdramaturgi. Hon skrev först för slovakiska publikationer, inklusive Dotyky, Fragment, Slovenské Pohľady och dagstidningen SME. Beňová publicerade också en diktsamling som innehöll hennes observationer om mänskliga relationer, kärlek och livet i allmänhet.

Hon är mest känd för sin bok Plán odprevádzania (Seeing People Off), undertexten Café Hyena. Denna bok är en roman som kombinerar en samling observationer, uppfattningar och minnen. Beňová tilldelades Europeiska unionens pris för litteratur 2012 för sitt arbete med denna roman.

Det är möjligt att läsa ett utdrag på engelska på webbplatsen European Union Prize for Literature; romanen spelas i Bratislava och ger lite spännande insikter om livet i stadsdelen Petržalka. Beňová kommer snart att presentera sitt arbete för en engelsktalande publik på Brooklyn Book Festival, som hålls 11-17 september 2017.

Michal Hvorecký

Michal Hvorecký är en skönlitterär författare som har publicerat många noveller som har översatts och skrivits ut på engelska, tyska, polska, tjeckiska och italienska. Tyvärr finns hans romaner ännu inte tillgängliga på engelska.

Hvorecký bidrar också regelbundet till slovakiska tidningar. Några av hans noveller och artiklar, som Transsylvanien på en hal sluttning, finns att läsa på engelska på Salon-webbplatsen.

I Transsylvanien på en hal sluttning skriver Hvorecký sin åsikt att ”Slovakerna och tjeckerna är mestadels inte intresserade av deras minoriteter. Kanske borde de komma ihåg att det finns delar av världen där de också är en minoritet.

”Hvorecký är en författare som inte är rädd att dela sina åsikter, både positiva och kritiska till sitt hemland. Att läsa igenom hans meningsfulla noveller ger dig en inblick i aktuella händelser och frågor relaterade till litterär konst i Slovakien.

Ivana Dobrakovová

Ivana Dobrakovová har publicerat två stora verk på engelska; en roman, Bellevue (2010) och en novellsamling, Toxo (2013). Huvudpersonerna i hennes noveller i Toxo är mestadels unga slovakiska kvinnor som letar efter sin plats i världen, ofta via relationer med utlänningar utomlands.

Var och en av kvinnorna stöter på olika utmaningar och svåra situationer. Berättelsernas primära slutsats är en berättelse om självförlossning; att kvinnorna i slutändan är de enda som kan hjälpa sig själva.

I Bellevue berättar Dobrakovová historien om en nittonårig flicka som arbetar som volontär för fysiskt funktionshindrade invånare i ett vårdcentral.

När berättelsen utvecklas börjar hennes observationer påverkas av hennes egen kamp med depression, och så småningom förlorar hon förmågan att konfrontera andras smärta och lidande och tappar kontakten med verkligheten.

Boken har fått beröm för sitt försök att förstå tankeprocessen hos människor som påverkas av depression och är verkligen intressant ur ett psykologiskt perspektiv.

Juraj Kuniak

Juraj Kuniak är en slovakisk poet och författare från Košice, i östra delen av Slovakien. Han har publicerat flera böcker på engelska, inklusive Mister Cernovsky (2004), Man in the Wind (2005), A Bit of the World’s Space (2006), Cor Cordi (2007), The Line of the Horizon (2008), Notebook of en lyrisk korrespondent (2008) och Lamium-album (2012).

Kuniak arbetar också som översättare och har översatt Walt Whitmans Song of Myself till det slovakiska språket. Även om det är svårt att köpa en kopia av Kuniaks verk utanför Slovakien (de flesta exemplar säljs nu i begagnade bokhandlar), är han en av de mest produktiva poeterna och författarna i landet, med en skrivkarriär som spänner över mer än tre årtionden.

Celeste Buckingham

Celeste Buckingham är en popsångare baserad i Slovakien, som också har tävlat på Cesko Slovensko Superstar och tjänat som domare på Tjeckisk-Slovakiska X Factor.

Hennes topp 10-singel med titeln “Run, Run, Run” fick henne erkännandet av “Best Czech & Slovak Act” vid MTV Europe Music Awards. Buckingham är inte en infödd slovakisk, men uppfostrades av mångkulturella föräldrar i Borinka, en by nära Bratislava.

Hon är förmodligen den yngsta författaren som arbetar i Slovakien som någonsin publicerats, eftersom hon var författare till The Lost Princess tillsammans med sin yngre syster Carmen, när de var 11 och 9 år gamla. Barnboken publicerades 2007 och det finns fortfarande några exemplar tillgängliga på Amazon.

Vladimír Balla

Vladimír Balla publicerade nyligen In the Father of the Father, en kombination av hans prisbelönta slovakiska novell och ytterligare tre noveller, i maj 2017. Boken finns också som en ljudbok på engelska.

In the Father’s Name är en berättelse om en berättare som reflekterar över livets utmaningar och ser ut att lägga skulden på andra för hans misslyckade förhållande med sina föräldrar, hans seriella äktenskapsbrott, upplösningen av hans äktenskap och hans frus härkomst till mental sjukdom.

Ursprungligen publicerad 2011 vann novellen flera priser i Slovakien och förstärkte Ballas rykte som “den slovakiska kafkaen” på grund av hans unika användning av mörk humor. Om du gillar satir måste du beställa en kopia av Ballas In the Father’s Name.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och är grundaren av webbplatsen. Jag är, som namnet på sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker!Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper någon där ute att finna en ny bok att bläddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇