Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

6 schweiziska författare du bör känna till

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Schweiz, ett land som har minst fyra nationella språk, är också välsignat med en rik tradition att bli ett nytt hem för författare.

Genom att dra nytta av sin position som ett neutralt land har Schweiz fungerat som en magnet för dem som flyr krig eller förföljelse, vilket har förenat stora sinnen och låtit dem tänka, samarbeta och arbeta med någon av de finaste litteraturen som Europa någonsin har känt.

Det finns ingen brist på romaner, historier eller uppsatser som gör att du kan öva din franska, tyska, italienska eller tom romanska.

Men tack och lov kommer du också att upptäcka att författarna nedan har översatt sina verk till engelska.

Max Frisch

Den schweizisk-tyska författaren Max Frisch utforskade djupet av skepsis och individuell identitet i sina många verk under 1900-talet.

Homo Faber, historien om en mans världsbild som vänds upp och ner, inifrån och ut och på alla andra möjliga sätt när han reser genom Europa, och jag är inte Stiller, en roman med en amerikansk man som anklagas för att vara en schweizisk medborgare av namnet Stiller, är två av hans stora verk.

Hermann Hesse

Hermann Hesse var en tyskfödd författare som flyttade till Montagnola, nära sjön Lugano i södra Schweiz och fick senare schweiziskt medborgarskap.

Hans verk inkluderar Siddhartha, en ode till den indiska kulturen och buddhistiska läror, som inspirerade Hesse när han reste genom Asien, och The Glass Bead Game, för vilken Hesse fick Nobelpriset för litteratur 1946.

Du kan följa Hermann Hesse-spåret på en spretande promenad genom naturen nära Ticino och förstå området som fick den stora mannen att kryssa.

Germaine de Staël

En produktiv fransk-schweizisk författare, Germaine de Staël, var författare till fiktion, historia, pjäser och uppsatser om politisk teori.

Hon levde ett färgstarkt liv som såg henne förvisas från Paris efter att ha kolliderat med Napoleon Bonaparte.

Idag är hon inte särskilt känd för sina många skrifter utan istället för de idéer som hon jäste och mest för sina berömda sammankomster av litterära intellektuella från 1700- och 1800-talet på Château de Coppet i Schweiz.

Melinda Nadj Abonji

Fly Away, Pigeon av Melinda Nadj Abonji följer tre generationer av Kocsis-familjen när de försöker integrera sig i Schweiz efter att ha flytt från sitt hemland Jugoslavien.

Den här berättelsen av Abonji är kraftfull och full av känslor och erbjuder en övergripande titt på Schweiz rykte som en säker tillflyktsort för flyktingar.

Hennes roman vann de schweiziska och tyska bokpriserna 2010.

Jean-Jacques Rousseau

En av Genèves mest kända söner och en av Schweiz mest berömda franskspråkiga författare, Jean-Jacques Rousseau är känd som mannen vars skrivande inspirerade den franska revolutionen.

“Människan är född fri, men han är överallt i kedjor”, skriver Rousseau i Social Contract, detta är inte precis semestermaterial men det var ett viktigt steg i Europas politiska utveckling.

Andra välkända verk av Rousseau inkluderar Emile och Narcissus. Genève hedrade Rousseau med en ö i centrum av staden där du kan se ett fundersamt monument av den berömda tänkaren.

Zoë Jenny

Ett välkommet kvinnligt tillskott till denna listikel, Zoë Jennys skrivning har jämförts med litterära tungvikter som Ernest Hemingway.

Jenny har tagit dessa jämförelser i sitt steg. Hennes debutroman, The Pollen Room, har översatts till 27 språk

Inlägg senast uppdaterat: 13 maj, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Senaste inläggen av Nabil (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇