Biografi: Salman Rushdie

BerĂ€knad lĂ€stid: 7 minuter ⏳

Salman Rushdie Ă€r en brittisk-indisk romanförfattare som Ă€r mest kĂ€nd för romanerna ‘Midnight’s Children’ och ‘The Satanic Verses’ för vilka han anklagades för hĂ€delse mot islam.

Vem Àr Salman Rushdie?

Salman Rushdie Ă€r en brittisk-indisk författare. Den enda sonen till en University of Cambridge-utbildad affĂ€rsman och skollĂ€rare i Bombay, studerade Rushdie historia vid King’s College vid University of Cambridge. Rushdies roman frĂ„n 1988, The Satanic Verses (1988), ledde till anklagelser om hĂ€delse mot islam, vilket tvingade honom att gömma sig i flera Ă„r.

Tidigt liv

Sir Ahmed Salman Rushdie föddes den 19 juni 1947 i Bombay (nu Mumbai), Indien. Den enda sonen till en rik indisk affĂ€rsman och en skollĂ€rare, Rushdie utbildades vid en Bombay privatskola innan han gick pĂ„ The Rugby School, en internatskola i Warwickshire, England. Han fortsatte med att delta i King’s College vid University of Cambridge, dĂ€r han studerade historia.

Efter att ha tjÀnat sin doktorsexamen frÄn Cambridge bodde Rushdie kort med sin familj i Pakistan, dÀr hans förÀldrar hade flyttat 1964. DÀr fick han arbete som tv-författare men ÄtervÀnde snart till England, dÀr han under en stor del av 1970-talet arbetade som copywriter. för en reklambyrÄ.

Medan Rushdie senare skulle bli ett mÄl för muslimska extremister, var religionen i hög grad en del av hans uppvÀxt. Hans farfar, en snÀll man och huslÀkare, var en hÀngiven muslim, som bad sina böner fem gÄnger om dagen och Äkte till Hajj till Mecka.

Men hans farfars omfamning av religionen höljdes inte av intolerans, nÄgot som starkt formade den unga Rushdie.

“Du kan sitta dĂ€r som en 11 eller 12-Ă„rig pojke och sĂ€ga, ‘Farfar, jag tror inte pĂ„ gud.’ Och han skulle sĂ€ga, “Verkligen? Det Ă€r vĂ€ldigt intressant. Sitt ner hĂ€r och berĂ€tta allt om det.” Och det skulle inte finnas nĂ„gon typ av försök att ramla nĂ„got i halsen eller kritisera dig. Det skulle bara vara en konversation. “

Internationellt erkÀnnande

1975 publicerade Rushdie sin första bok, Grimus, en fantasy- och science fiction-roman som fick ljumma recensioner. Oavbruten av svaret fortsatte Rushdie att skriva och hans andra verk, Midnight’s Children, visade sig förĂ€ndra livet.

Boken publicerades 1981, som berÀttar historien om Indiens komplicerade historia genom en pickle-fabriksarbetare som heter Saleem Sinai, var en kritisk och kommersiell framgÄng. UtmÀrkelserna inkluderade Booker Prize och James Tait Black Memorial Prize (för fiktion).

1993 och 2008 tilldelades det “Best of the Bookers”, en utmĂ€rkelse som gjorde det till den bĂ€sta romanen att ha vunnit ett Booker-pris för fiktion i prisets 25 och senare 40-Ă„riga historia.

Rushdies uppföljning, 1983-skam, vann det franska litterÀra priset, Prix du Meilleur Livre Etranger, och var pÄ listan till Booker-priset, vilket ytterligare cementerade Rushdies plats bland litteraturens övre lag.

‘The Satanic Verses’

The Satanic Verses, Àven kÀnd som Satansverserna pÄ svenska.

1988 publicerade Rushdie The Satanic Verses, en roman drÀnkt i magisk realism och vars huvudberÀttelse delvis inspirerades av Muhammeds liv. Kritiker Àlskade det. Boken vann Whitbread Award för Ärets roman och var finalist för Booker Prize.

Men det drog ocksÄ omedelbar fördömande frÄn den islamiska vÀrlden för vad som ansÄgs vara dess vördnadsfulla berÀttelse om Muhammed. I mÄnga lÀnder med stora muslimska befolkningar förbjöds romanen och den 14 februari 1989 utfÀrdade Ayatollah Khomeini, Irans andliga ledare, en fatwa som krÀvde att författaren avrÀttades.

En pris gavs för Rushdies död och under ett antal Är tvingades författaren att leva under polisskydd.

För att försöka avvÀrja upprörelsen gav Rushdie en allmÀn ursÀkt och uttryckte sitt stöd för islam. VÀrmen kring The Satanic Verses svalnade sÄ smÄningom och 1998 förklarade Iran att de inte skulle stödja fatwaen.

2012 publicerade Rushdie Joseph Anton: A Memoir, en sjÀlvbiografisk redogörelse för hur livet var för honom under den decennielÄnga fatwaen.

Senaste Ă„ren

Även pĂ„ höjden av kontroversen kring hans berömda roman fortsatte Rushdie att skriva. Sammantaget har han skrivit elva romaner samt ett par barnböcker och publicerat flera uppsatser av uppsatser och facklitteratur.

Rushdies 12: e roman, TvÄ Är Ätta mÄnader och tjugoÄtta nÀtter publicerades i september 2015. Sammantaget har hans böcker översatts till mer Àn 40 sprÄk.

Rushdies utmĂ€rkelser och utmĂ€rkelser Ă€r betydande, inklusive hedersdoktorer och stipendier vid sex europeiska och sex amerikanska universitet. År 2007 riddade drottning Elizabeth II honom till riddare. 2014 tilldelades Rushdie PEN / Pinter-priset.

Den Ärliga utmÀrkelsen, som grundades till minne av den avlidne nobelpristagaren Harold Pinter, hedrar en brittisk författare för sitt arbete.

Rushdie har ocksĂ„ behĂ„llit en eldig tunga och penna. Han har varit en hĂ„rd försvarare av yttrandefrihet och var en frekvent kritiker av det USA-ledda kriget i Irak. År 2008 beklagade han offentligt sin omfamning av islam i kölvattnet av kritiken mot The Satanic Verses.

“Det var förvirrad tĂ€nkande”, sa han. “Jag var mer ur balans Ă€n jag nĂ„gonsin har varit, men du kan inte förestĂ€lla dig det tryck jag var under.

Jag trodde helt enkelt att jag gjorde ett uttalande om gemenskap. SĂ„ snart jag sa det kĂ€ndes det som om jag hade rippat min egen tunga ut. “

Rushdie har varit gift fyra gÄnger och Àr far till tvÄ söner, Zafar (f. 1979) och Milan (f. 1997).

Sammanfattning

Det hÀr var vÄr biografi av författaren Salman Rushdie.

Vi hoppas innerligt pÄ att du upptÀckt nÄgot nytt, spÀnnande om honom du inte vetat förut.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)