En introduktion till portugisisk litteratur genom 6 författare


BerĂ€knad lĂ€stid: 4 minuter ⏳

Oavsett om det Àr poeter och romantiker, som Àr kÀnda för att vara mer dramatiska eller enkla bekymrade över mÀnsklighetens skuggiga sida (som kan ha nÄgot att göra med portugisernas förkÀrlek för melankoli), hÀr Àr din introduktion till Portugals mest ansedda författare.

Gil Vicente

En liten grÀvning kommer att avslöja namnet Gil Vicente, en portugisisk dramatiker som Àr inspelad i historien som att ha underhÄllit portugisiska kungligheter med sitt författande runt 1400-talet.

Han har kallats ”Fadern till det portugisiska dramaet” och ”medfadern till det spanska dramaet” sedan han skrev pĂ„ spanska nĂ€stan lika ofta som pĂ„ portugisiska.

Som med mÄnga konstnÀrer genom tiden, hÀmtade Gil Vicente inspiration frÄn livet och skrev om förÀndringarna kring honom, sÀrskilt angÄende medeltidens övergÄng till renÀssansÄldern.

Luís de CamÔes

Den mest kÀnda av de tidigare författarna var Luís de CamÔes, född i mitten av 1520-talet (det exakta Äret Àr oklart).

Hans liv var lite av ett mysterium – med delar som lĂ€ste som ett episkt drama – men hans poesi Ă€r vĂ€lkĂ€nd i Portugal och har belönat honom med ett stort litterĂ€rt rykte.

Hans poesibok, The Lusiads, Àr en av de mest kÀnda i Portugal. CamÔes skrivande har jÀmförts med Shakespeare och Homer.

Fernando Pessoa

Den mest kÀnda portugisiska författaren i historien kan vara författaren och poeten Fernando Pessoa. Född i Lissabon i slutet av 1800-talet var han ocksÄ en filosof och en pionjÀr för litterÀr modernism, en filosofisk rörelse under den tiden.

Under sitt liv, som slutade i en ung Älder av 47, arbetade Pessoa ocksÄ som översÀttare, kritiker och förlÀggare. Han publicerade tre uppsÀttningar poesi pÄ engelska och en pÄ portugisiska, kronologiskt: Antinous, Sonnets, English Poems och Mensagem (Portuguese).

Fernando Pessoas mest kÀnda prestation kan faktiskt ha varit The Book of Disquiet, som tyvÀrr publicerades efter att han gick bort.

En samling som liknar en dagbok, den skrevs frÀmst som ett sjÀlvreflekterande redogörelse frÄn ett av hans mÄnga pennamn, Bernardo Soares.

Att gÄ genom delar av Lissabon Àr som att ta en promenad genom ett Fernando Pessoa-museum, sÀrskilt Chiado-omrÄdet.

Det Àr möjligt att besöka dÀr han bodde och de fÄ platser dÀr han tillbringade sin tid pÄ att skriva eller umgÄs.

José Maria de Eça de Queiroz och José Saramago

José Maria de Eça de Queiroz och José Saramago vÀckte Portugal en hel del uppmÀrksamhet i litteraturvÀrlden under 1800- och 1900-talen. José Queiroz var kÀnd som en naturalist och realist som försökte pÄverka (och förÀndra) de portugisiska politiska och sociala systemen genom sitt skrivande.

Den globala strÄlkastaren strÄlade verkligen pÄ portugisisk litteratur, men nÀr José Saramago vann Nobelpriset i litteratur 1998. Han vann ocksÄ Portugals mest prestigefyllda litterÀra pris, CamÔes-priset, 1995. Den mest kÀnda av alla hans böcker (av vilka det kanske fanns mer Àn 13) var blindhet, berÀttelsen om en pest som slÄr medlemmarna i ett samhÀlle blind.

José Luís Peixoto

Dessa dagar kan den frÀmsta portugisiska författaren vara José Luís Peixoto. Peixoto Àr kÀnt för nÄgra romaner, inklusive PianokyrkogÄrden som handlar om samspelet mellan familjemedlemmar som rÄkar vara snickare och pianovÀrare. Peixotos arbete har beskrivits som förvirrande av vissa men ocksÄ definitivt vÀrt att lÀsa och berömdes av José Saramago.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!