Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

En introduktion till portugisisk litteratur genom 6 författare

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Oavsett om det är poeter och romantiker, som är kända för att vara mer dramatiska eller enkla bekymrade över mänsklighetens skuggiga sida (som kan ha något att göra med portugisernas förkärlek för melankoli), här är din introduktion till Portugals mest ansedda författare.

Gil Vicente

En liten grävning kommer att avslöja namnet Gil Vicente, en portugisisk dramatiker som är inspelad i historien som att ha underhållit portugisiska kungligheter med sitt författande runt 1400-talet.

Han har kallats ”Fadern till det portugisiska dramaet” och ”medfadern till det spanska dramaet” sedan han skrev på spanska nästan lika ofta som på portugisiska.

Som med många konstnärer genom tiden, hämtade Gil Vicente inspiration från livet och skrev om förändringarna kring honom, särskilt angående medeltidens övergång till renässansåldern.

Luís de Camões

Den mest kända av de tidigare författarna var Luís de Camões, född i mitten av 1520-talet (det exakta året är oklart).

Hans liv var lite av ett mysterium – med delar som läste som ett episkt drama – men hans poesi är välkänd i Portugal och har belönat honom med ett stort litterärt rykte.

Hans poesibok, The Lusiads, är en av de mest kända i Portugal. Camões skrivande har jämförts med Shakespeare och Homer.

Fernando Pessoa

Den mest kända portugisiska författaren i historien kan vara författaren och poeten Fernando Pessoa. Född i Lissabon i slutet av 1800-talet var han också en filosof och en pionjär för litterär modernism, en filosofisk rörelse under den tiden.

Under sitt liv, som slutade i en ung ålder av 47, arbetade Pessoa också som översättare, kritiker och förläggare. Han publicerade tre uppsättningar poesi på engelska och en på portugisiska, kronologiskt: Antinous, Sonnets, English Poems och Mensagem (Portuguese).

Fernando Pessoas mest kända prestation kan faktiskt ha varit The Book of Disquiet, som tyvärr publicerades efter att han gick bort.

En samling som liknar en dagbok, den skrevs främst som ett självreflekterande redogörelse från ett av hans många pennamn, Bernardo Soares.

Att gå genom delar av Lissabon är som att ta en promenad genom ett Fernando Pessoa-museum, särskilt Chiado-området.

Det är möjligt att besöka där han bodde och de få platser där han tillbringade sin tid på att skriva eller umgås.

José Maria de Eça de Queiroz och José Saramago

José Maria de Eça de Queiroz och José Saramago väckte Portugal en hel del uppmärksamhet i litteraturvärlden under 1800- och 1900-talen. José Queiroz var känd som en naturalist och realist som försökte påverka (och förändra) de portugisiska politiska och sociala systemen genom sitt skrivande.

Den globala strålkastaren strålade verkligen på portugisisk litteratur, men när José Saramago vann Nobelpriset i litteratur 1998. Han vann också Portugals mest prestigefyllda litterära pris, Camões-priset, 1995. Den mest kända av alla hans böcker (av vilka det kanske fanns mer än 13) var blindhet, berättelsen om en pest som slår medlemmarna i ett samhälle blind.

José Luís Peixoto

Dessa dagar kan den främsta portugisiska författaren vara José Luís Peixoto. Peixoto är känt för några romaner, inklusive Pianokyrkogården som handlar om samspelet mellan familjemedlemmar som råkar vara snickare och pianovärare. Peixotos arbete har beskrivits som förvirrande av vissa men också definitivt värt att läsa och berömdes av José Saramago.

Inlägg senast uppdaterat: 13 maj, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Senaste inläggen av Nabil (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇