Biografi: Paulo Coelho

BerĂ€knad lĂ€stid: 6 minuter ⏳
SjÀlvaste Paulo Coelho.

Paulo Coelho Ă€r författaren bakom den bĂ€stsĂ€ljande romanen ‘Alkemisten‘, som sĂ„lts i 35 miljoner exemplar och Ă€r den mest översatta boken i vĂ€rlden.

Vem Àr Paulo Coelho?

Paulo Coelho Àr en brasiliansk författare. NÀr Coelho var 38 Är gammal fick han ett andligt uppvaknande i Spanien och skrev om det i sin första bok The Pilgrimage. Det var hans andra bok, Alkemisten, som gjorde honom kÀnd. Han har sÄlt den i hela 35 miljoner exemplar och skriver nu en ny bok vartannat Är.

Tidigt liv

Coelho föddes den 24 augusti 1947 i Rio de Janeiro, Brasilien. Coelho deltog i jesuitskolor och uppfostrades av trogna katolska förÀldrar. Han bestÀmde sig tidigt för att han ville bli författare men blev avskrÀckt av sina förÀldrar, som inte sÄg nÄgon framtid i det yrket i Brasilien.

Coelhos upproriska tonĂ„r uppmuntrade hans förĂ€ldrar att tvinga in honom i en mentalvĂ„rd tre gĂ„nger, frĂ„n det att han var 17 Ă„r gammal. “Jag har förlĂ„tit dem”, sa Coelho.

“Det hĂ€nder med kĂ€rlek hela tiden – nĂ€r du har den hĂ€r kĂ€rleken mot nĂ„gon annan, men du vill att den hĂ€r personen ska förĂ€ndras, vara som du. Och dĂ„ kan kĂ€rlek vara mycket destruktivt.”

— Paulo Coelho

Coelho gick sĂ„ smĂ„ningom ur institutionell vĂ„rd och registrerade sig i juridik, men hoppade av för att skĂ€mma bort sig med “sex, droger och rock ‘n’ roll” i hippielivet pĂ„ 1970-talet. Han skrev sĂ„ngtexter för brasilianska musiker som protesterade mot landets militĂ€ra styre.

Han fÀngslades tre gÄnger för sin politiska aktivism och utsattes bland annat för tortyr i fÀngelset.

PilgrimsfÀrden

Efter att ha drivit bland flera yrken Àndrade Coelho sitt liv nÀr han var pÄ besök i Spanien 1986 vid 39 Ärs Älder. Coelho gick mer Àn 500 mil lÀngs vÀgen till Santiago de Compostela, en plats för katolsk pilgrimsfÀrd.

Vandringen och den andliga uppvaknandet han upplevde pÄ vÀg inspirerade honom att skriva The Pilgrimage, ett sjÀlvbiografiskt redogörelse för vandringen, pÄ sitt modersmÄl portugisiska. Han slutade med sina andra jobb och Àgnade sig heltid Ät skrivhantverket.

Alkemisten

1987 skrev Coelho en ny bok, The Alchemist, under en tvĂ„ veckors kreativitet. Den allegoriska romanen handlade om en andalusisk herdepojke som följer en mystisk vandring dĂ€r han lĂ€r sig att tala “vĂ€rldens sprĂ„k” och dĂ€rmed tar emot sitt hjĂ€rtas önskan.

Boken fick lite uppmÀrksamhet först, tills en fransksprÄkig översÀttning plötsligt hoppade pÄ bÀstsÀljarlistor i Frankrike i början av 1990-talet. Nya översÀttningar följde och snart blev Alchemisten ett vÀrldsomspÀnnande fenomen. Boken har sÄlt i Coelhos rÀkning cirka 35 miljoner exemplar och Àr nu den mest översatta boken i vÀrlden av nÄgon levande författare.

Sedan publiceringen av The Alchemist har Coelho producerat en ny bok i en takt av ungefÀr vartannat Är. I en nÄgot ovanlig schemalÀggningsritual tillÄter han sig att börja skriva processen för en ny bok först efter att han hittat en vit fjÀder i januari ett udda Är.

SÄ konstigt som det kanske lÄter verkar det fungera. Hans 26 böcker har sÄlt mer Àn 65 miljoner exemplar pÄ minst 59 sprÄk vÀrlden över.

Jag har för övrigt skrivit en bokrecension av Alkemisten. LÀs den.

Personligt liv

Coelhos fans kallar hans böcker inspirerande och livsförÀndrande. Hans kritiker avfÀrdar hans författarskap som New Age-drivel och frÀmjar en vag andlighet som saknar strÀnghet.

En sjĂ€lvsĂ€ker författare som avvisar sjĂ€lvhjĂ€lpsetiketten – “Jag Ă€r inte en sjĂ€lvhjĂ€lpsförfattare; jag Ă€r en sjĂ€lvproblemförfattare” – Cooelho avfĂ€rdar sina naysayers kritik.

“NĂ€r jag skriver en bok skriver jag en bok för mig sjĂ€lv; reaktionen Ă€r upp till lĂ€saren”, sĂ€ger han. “Det handlar inte om mĂ€nniskor gillar eller ogillar det.”

Coelho har varit gift med sin fru, konstnĂ€ren Christina Oiticica, sedan 1980. Tillsammans tillbringar paret halva Ă„ret i Rio de Janeiro och den andra hĂ€lften i ett lantgĂ„rd i PyrenĂ©erna i Frankrike. 1996 grundade Coelho Paulo Coelho Institute, som ger stöd till barn och Ă€ldre. Han fortsĂ€tter att skriva, efter sin egen version av Alchemists “World of Language”.

“[Jorge Luis] Borges sa att det bara finns fyra berĂ€ttelser att berĂ€tta: en kĂ€rlekshistoria mellan tvĂ„ personer, en kĂ€rlekshistoria mellan tre personer, kampen om makten och resan”, har Coelho sagt. “Vi alla författare skriver om samma berĂ€ttelser oĂ€ndligt.”

Paulo Coelhos 10 bÀsta böcker

Vi har sammanstÀllt en lista över Paulo Coelhos 10 bÀsta böcker genom tiderna.

LÀs den ifall du Àr intresserad av att djupdyka in i Paulo Coelhos fantastiska vÀrld.

Sammanfattning

Det hÀr Àr vÄr biografi av Paulo Coelho, en av vÀrldens kanske bÀsta författare i vÄrt tycke.

Vi hoppas innerligt pÄ att du lÀrt dig nÄgot nytt om författaren.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)