Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

10 kända sydamerikanska författare du bör känna till

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳

Sydamerika har producerat några litterära jättar under det senaste århundradet; författare och poeter som har blivit kända över hela världen för sina arresterande stilar, lyriska språk och starka politiska känslor.

Många av de klassiska sydamerikanska författarna nedan var en del av den latinamerikanska litterära ”boom” på 60- och 70-talet.

Även om många nya och framväxande författare fortfarande lägger spansk skrift på den litterära kartan, här är några gammalt men godsaker som du bör läsa innan något annat.

Jorge Luis Borges – Argentina

Borges berättelser är svåra att kategorisera, eftersom han berörde en mängd olika teman och tekniker i sitt författarskap.

Väl läst och intellektuell, han är känd som en av Latinamerikas största författare och innehåller i sitt arbete flera återkommande teman – tid, filosofi, speglar, imaginära böcker, religion och labyrinter, bland andra.

Borges sägs vara föregångaren till Latinamerikas magiska realism, även om många av hans största fans säger att han inte alls var en magisk realist.

Han är mest känd för sina samlingar av noveller i två böcker, Ficciones (Fiction) och El Aleph (The Aleph).

Julio Cortazar – Argentina

Cortazar är förmodligen mest känd för sin stora samling fantastiska noveller som spänner över tre volymer.

Han är välkänd som en ledande figur i den latinamerikanska litteraturboomen på 1960- och 70-talet.

Efter en resa till Kuba 1962 förvandlades han till en stark politisk aktivist för mänskliga rättigheter och vänsterfrågor och stödde Salvador Allendes presidentskap i Chile och Sandanista-rörelsen i Nicaragua.

Hans berättelser och stil är på en gång roliga, fantastiska, motstridiga och baserade på vardagen i de marginaliserade klasserna som han har en särskild affinitet för.

Alfonsina Storni – Argentina

En av de främsta kvinnliga poeterna i Latinamerika, Alfonsina Storni vann olika litterära priser under sin livstid och bidrog till tidskrifter och tidningar som Caras y Caretas, Nosotros, Atlántida, La Nota och La Nación.

Hon slog de sociala konventionerna i sin tid som ensamstående mor och blev känd för sin dikt Tú me quieres blanca (Du vill ha mig vit) om den underliggande ojämlikheten i kvinnans förväntningar att vara ren och obefläckade medan män fick leva ett liv av vällust.

Mario Vargas Llosa – Peru

Vargas Llosa var en skicklig författare av många genrer – komedier, thrillers och till och med historiska romaner.

Han vann Nobelpriset för litteratur 2010 och var en av de mest framstående medlemmarna av den latinamerikanska litteraturboomen på 60- och 70-talet.

Vargas Llosa är den enda levande medlemmen på denna lista förutom Isabel Allende och han fortsätter – nu i 80-talet – att bidra med uppsatser och kritik i spanskspråkiga tidskrifter och tidningar runt om i världen, inklusive Mexikos berömda litterära tidning, Letras Libres.

Gabriel Garcia Marquez – Colombia

Garcia Marquez sägs ha påverkats av sina farföräldrars berättelser och har producerat några av de mest kända litteraturerna i Latinamerika och anses vara en av de stora litterära figurerna genom tiderna över hela världen.

Garcia Marquez studerade juridik och journalistik i Bogota och publicerade sin första roman bara 18 år gammal.

Han är mest känd för sin episka berättelse Hundra år av ensamhet som följer en familj i Colombia under flera generationer, och hyllas över hela världen som en av de bästa verk av latinamerikansk litteratur hittills.

Isabel Allende – Chile

Allende, systerdotter till president Salvador Allende som kastades ut i en militärkupp 1973, publicerade sin första stora roman 1982 medan hon bodde i Caracas, Venezuela.

House of Spirits hyllades kritiskt och är en del av den “magiska realism” -traditionen hos Gabriel Garcia Marquez.

Hon har fortsatt att producera ett populärt arbete som inkluderar Of Love and Shadows, Eva Luna och Daughter of Fortune.

Roberto Bolaño – Chile

Han kallades sin generations röst och dog alldeles för ung för många fans och litterära kollegor.

Bolaño föddes i Santiago de Chile men tillbringade större delen av sin barndom och ungdom i Mexico City där han tillbringade sin tid i det offentliga biblioteket.

I Mexiko skapade han och en grupp andra lokala poeter infrarealismorörelsen, en process som han skulle berätta i tyst, kanske hans mest kända bok, The Savage Detectives, skriven flera decennier senare.

Bolaño var bara 50 när han dog 2003, och det slutliga arbetet som han lämnade, 2666, vann Salambó-priset året efter för bästa spanska romanen.

Gabriela Mistral – Chile

Mistral mottagare av Nobelpriset i litteratur 1945 var bara den femte kvinnan i historien som fick det. Hon växte upp fattig i Chile men arbetade som lärare större delen av sitt liv och slutade resa över hela Latinamerika och Europa.

Hon var goda vänner med Pablo Neruda och en av de första som kände igen hans enorma talang.

Hon led mycket hjärtesorg och sorg i sitt liv på grund av att flera nära och kära dödade och översatte detta till sina dikter som berörde kärlek, förlust och natur. Hennes ansikte är på den chilenska räkningen på 5000 peso.

Jorge Amado – Brasilien

Jorge Amado publicerade sin första bok bara 18 år och var medgrundare av Academia de los Rebeldes, eller Rebel Academy.

Han var en militant kommunist och tillbringade år i exil i både Argentina och Uruguay.

Amado blev en av Brasiliens mest kända författare genom tiderna och är känd för sina böcker El país del Carnaval, Mar Muerto, Los subterráneos de la libertad, Gabriela, Clavo y Canela och Tienda de los Milagros.

Pablo Neruda – Chile

Detta Nobelpris för litteraturmottagare är förmodligen mest känt för två diktsamlingar: Tjugo kärleksdikt och Song of Despair och 100 Love Sonnets.

Men den här chilenska poeten var extremt produktiv och lämnade ett stort arbete för alla som älskar poesi att njuta av.

Neruda var mycket politisk involverad i olika politiska rörelser under hela sin livstid, såsom Chiles kommunistparti och den republikanska fraktionen av det spanska inbördeskriget.

Han bodde i Argentina, Chile och över hela Europa, gifte sig tre gånger och dog i sitt hemland 1972 av prostatacancer.

Inlägg senast uppdaterat: 13 maj, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Senaste inläggen av Nabil (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇