Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

Indonesiens 10 mest kända författare

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳

Det är inte många som inser livskraften och glansen i Indonesiens litterära scen, en livlig sfär som är i nivå med landets olika kultur, historia och dynamik. Upptäck Indonesiens mest kända författare, från sagolikt beskyddare av litteratur till samtida författare.

Pramoedya Ananta Toer

Att leva under den som förmodligen var den mest turbulenta tiden i Indonesien gav livet Pramoedya Ananta Toer många historier som han gav tillbaka till världen med utmärkt balans och glans. Hans verk har översatts till 37 språk, inklusive de semi-självbiografiska berättelserna från Blora (1952) och den berömda Buru-kvartetten. Som en intellektuell tänkare såväl som författare har Pramoedya fängslats av både kolonin och Indonesiens post-självständighetsregering för sina progressiva uppfattningar. Även om många av hans böcker har bränts eller förbjudits, ger Pramoedyas överlevande verk oss fortfarande en detaljerad och fängslande inblick i Indonesiens tidigare avsnitt ur ett mycket personligt perspektiv.

Nh. Dini

Dotter till en javanesisk batiktillverkare, Dini växte upp och lyssnade på sin mors berättelser från traditionell litteratur, som senare hjälpte till att forma hennes eget unika perspektiv på världen.

Bland hennes 20 böcker och olika andra litterära verk är många väl mottagna och uppskattade som progressiva feministiska epos från 1970-talets Indonesien, om än skrivna i en ganska konventionell ton.

Hon berättar om livets roller, rättvisare och verkligheter mellan de två könen, särskilt för kvinnor. Hennes mest populära verk inkluderar On A Boat (1972), My Name is Hiroko (1977) och Heart of Peace (1998).

Under sina sista år av livet var Dini fortfarande upptagen med att göra välgörenhetsarbete för att främja ungdomskunskap, inklusive att öppna sitt eget lässtuga i Semarang.

W.S. Rendra

Mest känd för sina pjäser och dikter, W.S. Rendra var en allround litterär älskling från Indonesien.

Även en skådespelare, regissör och dramatiker, W.S. Rendra var känt i många länder och nominerades till och med till Nobelpriset för litteratur flera gånger.

Hans verk har också studerats och diskuterats av forskare från hela världen. Hans skärpa och skarpa observationer av politik och samhälle har lett till upprepade fängelser och förbud, men det bara bekräftar verkens glans och betydelse. W.S. Rendras dikter och poesi, liksom hans teater i Depok, West Java, har varit en av de viktigaste arven i Indonesiens litterära scen.

Andrea Hirata

Framgången med Andrea Hiratas debutroman Laskar Pelangi (Regnbågetropparna) öppnade en ny värld av inflytande, läskunnighet, till och med turism i Indonesien. 2005-romanen, som spelades i det nu berömda tropiska paradiset Belitung Island, följdes av andra bästsäljande böcker som fascinerar läsare även utanför Indonesien.

Hans bästa verk har inspirerat en film och serie-TV, liksom ett litterärt museum byggt i Belitung för att fira den lokala stoltheten. Rainbow Troops är älskad för de hjärtvärmande berättelserna om barn från ödmjuka ursprung som jagar sina drömmar, med all deras oskuld, passion och egendomliga sätt att leva.

Ayu Utami

Ayu Utamis okonventionella tankar och sätt att leva har gett henne en djärv och unik röst som hon uttrycker med anmärkningsvärd humor.

Journalisten som blev författare är en stor aktör i sastra wangi-rörelsen i Indonesiens litteratur, där unga kvinnor tar på sig okonventionella och kontroversiella frågor som sex, politik och historia. Hennes debutroman, Saman, har tryckts om 34 gånger och är fortfarande ett av Indonesiens mest hyllade litterära verk.

Sedan dess har Ayu Utami publicerat mer bästsäljande, mestadels politiskt laddade romaner, uppsatser och till och med manus.

Dewi “Dee” Lestari

En sångare som blev författare, Dewi Lestaris berömmelse började långt innan hennes första självutgivna bok ens var ute.

Nu går hon runt internationella bokmässor med nio utmärkta böcker under bältet, varav fyra har gjort det till storbildsskärmen.

Trots att Dewi Lestari är en känd samtida författare betraktas hennes prisbelönta Supernova-serie ofta som Indonesiens klassiska fiktion.

Genom sina välskrivna litterära verk och konsistens har Dewi besökt bästsäljarlistan mer tid än de flesta.

Goenawan Mohammad

Denna seniorförfattare och poet från Indonesien har prydt den litterära scenen i årtionden, med arv som sträcker sig från måste-lästa uppsatser till hans egen publikation (Tempo) och teater (Komunitas Salihara).

Efter att ha avgått från journalistiken har Goenawan fortsatt vara ganska produktiv och skapat litterära verk som pjäser, poesi, böcker och mer.

Några av hans antologier, som Parikesit (1969) och Interlude (1971), har översatts till flera språk medan hans serie av kolumner, Riktlinjer (Catatan Pinggir), fortfarande är mycket läst och refererad av den yngre generationen.

För många är Goenawan Mohammad inte bara en beskyddare för konst och litteratur, han är också en intellektuell med anmärkningsvärda idéer och föreställningar som hans publikation förbjöd under Indonesiens New Order-era.

Mochtar Lubis

Denna kända romanförfattare / journalist bär kännetecknet för en lysande författare och tänkare under Indonesiens post-självständighet. Han fängslades i nästan nio år av den första presidenten, Soekarno, eftersom hans skymning i Jakarta-romanen fick utmärkelser och popularitet ut ur landet innan han till och med publicerades i Indonesien.

Romanen, som 1963 var en av de första indonesiska böckerna som översattes till engelska, “exporterades” till sitt hemland år senare och fortsätter att vara en av de mest uppskattade indonesiska litteraturbitarna.

Subversive Notes (1980) förmedlar Lubis tankar och tankar under hans fängelseår, och hans andra journalistiska och litterära verk har varit föremål för viktiga studier av internationella forskare.

Eka Kurniawan

Förmodligen mer känd inom den internationella litterära sfären än Indonesiens, blev Eka Kurniawan den första indonesiska som nominerades till ett Man Booker International Prize 2016, bara ett år efter att hans 2004-roman översattes till engelska under titeln Man Tiger.

Hans andra roman, Beauty is a Wound, var en av The New York Times 100 anmärkningsvärda böcker.

Hans utmärkelser, utmärkelser och intensitet i att skapa exceptionella verk har lett till att Eka Kurniawan kallas ‘Indonesiens finaste samtida författare’ flera gånger än de flesta, ofta som efterträdaren till den berömda Pramoedya Ananta Toer, ibland till och med jämfört med Haruki Murakami för hans surrealism och satir.

Sapardi Djoko Damono

Denna seniorförfattare och poet har haft en lång och framgångsrik karriär med publicering av dussintals böcker och antologier sedan 1969 och fram till idag.

Prof. Dr Sapardi Djoko Damono är älskad för sina raka, icke-pretentiösa men vältaliga dikter, roliga av ett brett spektrum eller läsare.

Hans senaste roman, Pingkan Melipat Jarak, publicerades 2017, när han var 77 år gammal, vilket vittnade om Sapardis produktivitet och relevans under hela hans omfattande karriär.

Många av hans antologiböcker, romaner och dikter har översatts till olika språk, inklusive de lokala dialekterna i Indonesien.

Inlägg senast uppdaterat: 13 maj, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Senaste inläggen av Nabil (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇