Lista: 10 mest kända australienska författare

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳

Australiska författare har en annan känsla för dem – ett annat sätt att skriva, för att beskriva världen omkring dem. Kommer det från att växa upp i den ojämna öknen eller de skuggiga stränderna i Australien, där folket är avslappnat, använder halvord och vet hur man beskriver sann, kvävande värme?

Det här är vår lista över vad vi anser vara Australiens 10 mest kända författare.

1. Kate Greenville

Hennes roman The Secret River bröt mark när han täckte behandlingen av inhemska australier under den tid då vita bosättare anlände från Europa och tog över deras land.

Boken utlöste kritik från vissa historiker men fick ett positivt svar från många aboriginska människor. Grenville fortsatte att vinna flera litterära utmärkelser och var på listan för Man Booker-priset.

Grenville skrev 14 andra romaner efter hennes framgång med The Secret River, inklusive några guider för att lära sig hur man skriver en roman.

2. Bryce Courtenay

Även om han föddes i Sydafrika, spelas de flesta av Courtenays romaner i hans adopterade land Australien. Hans första roman, The Power of One, blev snabbt en av Australiens bästsäljande böcker av en levande författare.

Han var en av Australiens mest älskade författare på grund av den koppling han skapade med sina läsare. Han gav bort över 2500 böcker per år till människor på gatan.

Hans roman Jessica är en hjärtskärande berättelse och episk kärlekshistoria om en flicka i Outback Australia och händelserna som följer.

3. Tim Winton

Född i den robusta västra australiensiska staden Karrinyup, skapade Tim Winton en unik litterär karriär för sig själv genom att skriva böcker som illustrerar det australiska livet och landskapet, oftast i hans hemland västra kust.

Han skrev sin första roman medan han fortfarande var på universitetet, men det var inte förrän Cloudstreet publicerades 1991 att hans karriär verkligen tog fart.

Hans roman Breath fångar perfekt kustlivet för två unga australiensiska tonåringar på sjuttiotalet, deras kärlek till surfing och hur de skjuter gränserna för mod och vårdslöshet för att hitta befrielse från sina annars så anmärkningsvärda liv.

4. Helen Garner

Garner dök upp på den litterära scenen då australiensiska författare fortfarande var en minoritet och australiska kvinnliga författare ännu sällsynta.

Betraktad som en feminist och en realist har Garners romaner beskrivits för att framkalla starka känslor.

Hon grundar sitt arbete i Australien och berättar för sin publik ‘Jag förstår Australien. Jag passar in här. ”Hennes varumärketema är av besatthet, särskilt när det gäller kärlek och sexualitet.

5. Melina Marchetta

Ingen australisk författare har grepp om psyket hos en tonårig italiensk-australier som Marchetta.

Hennes första roman Looking for Alibrandi berättade historien om en tonårig italiensk-australisk tjej på en snobbig all-girl-skola och hennes kamp för att passa in i båda hennes kulturella identiteter.

Medan Marchetta skrev tre andra unga vuxna romaner som utforskar samma psyke släppte hon sin första brittiska baserade brittiska roman 2016, som mottogs med glödande recensioner.

6. Mem Fox

Fråga alla australierar om deras mest älskade böcker som barn och Possum Magic kommer säkert att uppstå. Mem Fox skrev den berömda australiensiska romanen 1978; det följer berättelsen om två possum som reser genom Australien och de galna inhemska australiensiska djuren de stöter på i busken.

Hennes senaste bok, I’m Australian Too, är en barnbok som firar Australiens mångsidiga och mångkulturella befolkning. Hon är en häftklammer för varje klass i Aussie-grundskolan, och Possum Magic förblir på tryck 35 år efter det att det först publicerades.

7. Richard Flanagan

Även om han har beskrivits som ”vår generationens stora författare” steg Richard Flanagan inte i rampljuset förrän The Narrow Road to the Dark North publicerades 2013.

Romanen berättar historier om krigsfångar i de japanska arbetslägren och på den thailändska-burmiska järnvägen och vann Man Booker-priset 2014.

Hans böcker sätts i scenen i Australiens rika historia, med Flanagans egna förfäder som migrerade till Australien som fånge. Han har på egen hand fört litterärt erkännande till det lilla staten Tasmanien.

8. Sally Morgan

Sally Morgan är en aboriginal författare och konstnär född i Perth, härstammande från Bailgu-folket. Hennes första roman, My Place, berättar historien om hennes inhemska familjs förflutna och om Australiens brutala historiska rötter och den fruktansvärda behandlingen mot de aboriginska australierna när vita bosättare anlände.

Romanen vann Humanitära utmärkelsen Human Rights and Equal Opportunity Commission 1987. Morgan målar också traditionella aboriginska landskapsmålningar och hennes verk visas i privata och offentliga samlingar i både Australien och utomlands.

9. Matthew Reilly

Australiens mest kända thrillerförfattare, Reilly tar sin rättmässiga plats bredvid författare som Lee Child och Stephen King. Hans romaner är snabba, actionfyllda och intellektuellt vridande.

Medan han var ung, när han först började, har hans skrivande – ungefär som fint vin – bara förbättrats med tiden, med tre av hans romaner som de mest sålda australiensiska titlarna under året.

10. Banjo Paterson

En oldie, men en godis. Andrew Barton Banjo Paterson är författaren till den dammiga boken du hämtar i op-butiker och begagnade bokhandlar och ler när du läser orden. Han var journalist och författare men först och främst buskpoet.

Han skrev ballader och dikter om livets enkelhet och skönhet i den australiska outbacken. Hans mest kända dikt är den ikoniska Waltzing Matilda.

Han skrev också The Man from Snowy River, som berättar historien om en modig pionjär som jagar en skara brumbies för att rädda en prisvinnande tävlingshäst.

Sammanfattning

Det här är vår lista över Australiens mest kända författare.

Vi hoppas du hittar en ny favorit och att du framför allt hittar en ny, spännande bok att fastna för! Välkommen åter eller att fortsätta navigera på webbplatsen!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och är grundaren av webbplatsen. Jag är, som namnet på sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker!Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper någon där ute att finna en ny bok att bläddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇