Världens mest kända albanska författare

Beräknad lästid: 4 minuter ⏳

Albanien är hem för många författare, de flesta kända över hela världen, som den berömda Ismail Kadare, författare till Drömpalatset och några av landets största mästerverk.

Kadare är dock inte den enda berömda författaren i Albanien. Denna lista avslöjar de mest kända författarna i örnarnas land.

Dritëro Agolli

Dritëro Agolli är en av de mest kända albanska poeterna genom tiderna.

Han föddes i en liten by nära Korça, en albansk stad känd för sin kultur och historia, och studerade i Sankt Petersburg.

Agolli var också president för Albanian League of Writers and Artists, en organisation av skapare med säte i Tirana.

Gjergj Fishta

Gjergi Fishta var en albansk franciskan krigare och poet från Fishtë, en by som ligger i norra Albanien, nära staden Shkodra.

Fishta är känd för att vara ordförande för kongressen för Monastirs kommission som ratificerade den slutliga versionen av det albanska alfabetet (som är en variant av det latinska alfabetet och består av 36 ord).

Han skrev många kända böcker, såsom Mrizi i Zanave och Lahuta e Malcis, som anses vara hans episka mästerverk.

Naim och Sami Frashëri

Naim Frashëri föddes i Frashër, en liten by i kommunen Përmet, i södra Albanien.

Han var en av de mest framstående albanska poeterna och samtidigt en av de största figurerna i den albanska nationella rörelsen för självständighet från det ottomanska riket.

Som sin bror Naim, var Sami Frashëri en albansk författare, filosof och stor figur av den albanska nationella uppvaknandet.

Ismail Kadare

Ismail Kadare är inte bara en av de mest kända albanska författarna där ute, utan är också en av de tjugonde århundradets största intellektuella.

Han bodde i Paris i flera år, där han blev medlem i Académie des Sciences Morales et Politiques i Frankrike.

Han skrev många berömda romaner, som Chronicles in Stone, som spelades i staden Gjirokastra (hans hemstad) och vann flera internationella priser.

Pjëter Bogdani

Pjëter Bogdani var en albansk författare och katolsk präst född i byn Gur, nära Prizren, Kosovo. Han är fortfarande känd som fadern till den albanska prosaen.

Bogdani bodde många år i Italien, mestadels Padua, innan han återvände till Balkan. Nationalbiblioteket i Pristina är tillägnad honom.

Musine Kokalari

Kokalari var den första och mest kända albanska kvinnliga författaren. Hon föddes i Turkiet i en patriotisk familj med ursprung från Gjirokastër, en stad i södra Albanien.

Hon kom tillbaka med sin familj till Albanien och åkte sedan till Rom för att studera vid universitetet.

Under den kommunistiska diktaturen förföljdes Kokalari och förbjöds att fortsätta skriva.

Petro Marko

Petro Marko var en albansk författare född i den vackra kuststaden Dhërmi, i södra Albanien.

Hans mest kända roman, Hasta La Vista, var ett verk tillägnad de erfarenheter som han hade som volontär i de republikanska styrkorna under det spanska inbördeskriget.

Fan Noli

Theofan Stilian Noli, mest känd som Fan Noli, var en albansk författare, politiker, grundare av den autocefala ortodoxa kyrkan i Albanien och premiärminister i Albanien 1924.

Han bodde på flera platser i Europa och USA, där han skrev många uppsatser och publikationer.

Han ansågs vara en av de mest framstående offentliga personerna i Albanien.

Pashko Vasa

Pashko Vasa var inte bara en berömd albansk författare och poet utan också en politisk medlem av den albanska nationella uppvakningsrörelsen.

Vasa var medlem i Society for the Publication of Albanian Writers som grundades i Istanbul 1879, och han agerade också som guvernör i Libanon från 1882 till sin död.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och är grundaren av webbplatsen. Jag är, som namnet på sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker!Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper någon där ute att finna en ny bok att bläddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇