Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

7 israeliska författare du bör känna till

Beräknad lästid: 5 minuter ⏳

En fördel som följer av komplexiteten i livet i Israel är att israeliska författare alltid har något att skriva om.

Oavsett om det är en bok om historia, politiska romaner eller fiktiva drama om vardagskamp, är det inte konstigt att israelisk litteratur ofta upptäcks i bästsäljare i många bokhandlar runt om i världen.

Här är en lista över de bästa israeliska författarna att läsa.

Etgar Keret

En av de mest hyllade och prisbelönta israeliska författarna, Keret är känd för några av de mest kända israeliska böckerna som Missing Kissinger, Suddenly, a knock on the Door, The Bus Driver Who Wanted to Be God, förutom kortfilmer, funktioner, TV-manus och serietidningar.

Kerets skrivstil är väldigt avslappnad, direkt och till och med slang-ish, medan hans berättelser vanligtvis ger en hård spegel av vardagliga strider och några surrealistiska element, som när de sätts ihop kommer att lämna dig roade, förvirrade och vill ha mer.

Amos Oz

Amoz Oz anses vara den mest kända israeliska författaren, förutom att vara en hyllad författare, journalist och intellektuell.

Efter att ha publicerats på 45 språk har Oz fått många utmärkelser och utmärkelser, bland annat Legion of Honor of France, Goethe Prize, Prince of Asturias Award in Literature, Heinrich Heine Prize och Israel Prize.

Hans memoar, A Tale of Love and Darkness, anpassades nyligen till en film, regisserad och medskriven av Natalie Portman, som spelar rollen som Ozs mamma.

Sayed Kashua

En israelisk-arabisk författare och journalist, Kashua är känd för sina böcker och humoristiska spalter på hebreiska.

Hans mest kända verk idag är Dancing Arabs, en bok som beskriver en arabisk-israelisk tonåring och de strider han möter med att försöka passa in i båda kulturerna, har anpassats till en framgångsrik film med namnet A Borrowed Identity.

En filmatisering av hans andra roman, Let It Be Morning, börja produceras i början av 2017.

David Grossman

En annan prisad israelisk författare, David Grossmans böcker, har översatts till mer än 30 språk.

År 2017 tilldelades han, tillsammans med sin frekventa medarbetare och översättare, Jessica Cohen, Man Booker International Prize för sin roman A Horse Walks Into a Bar.

Grossman undvek att skriva om politik i sina berättelser, om inte hans journalistik, tills hans sons död i andra Libanon-kriget fick honom att hantera den israelisk-palestinska konflikten mer detaljerat, i tidigare verk som Till slutet av landet, och Falling Out of Time, en roman som handlar om föräldrarnas sorg efter att ha förlorat sitt barn.

Yuval Noah Harari

Egentligen en historiker och en fast professor vid institutionen för historia vid det hebreiska universitetet i Jerusalem, Yuval Noah Hararis böcker Sapiens: A Brief History of Humankind (2014) och Homo Deus: A Brief History of Tomorrow (2015) är några av de senaste årens bästsäljande fackböcker.

För intresserade ger Harari en gratis onlinekurs på engelska med titeln A Brief History of Humankind, som redan har tagits av mer än 100 000 människor över hela världen.

A.B. Yehoshua

Abraham B. Yehoshua, som heter The Israeli Faulkner av New York Times, är en israelisk romanförfattare, essayist och dramatiker, som publiceras och är känd som A. B. Yehoshua.

Efter att ha vunnit många litterära utmärkelser och fått flera doktorsexamen från olika universitet har författarens romaner, noveller, pjäser och uppsatser hyllats både på hebreiska och i deras engelska versioner.

Några av hans anmärkningsvärda verk inkluderar Mr, Mani, The Lover, Facing the Forests och mer.

Eshkol Nevo

Nevo är en berömd samtida författare, anses vara en mentor för många unga israeliska författare genom en kreativ skrivskola han äger och driver, förutom att undervisa kreativt skrivande vid olika universitet.

Nevo har skrivit flera romaner, noveller och en sakprosa. Alla hans romaner har varit bästsäljare i Israel, medan en av dem, Homesick, tilldelades Book Publishers Association Gold Prize och FFI-Raymond Wallier Prize på Salon du Livre, och ytterligare två, World Cup Wishes och Three Floors Up, har anpassats för scenen.

Inlägg senast uppdaterat: 13 maj, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Senaste inläggen av Nabil (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇