10 mest lästa iranska författarna

Beräknad lästid: 6 minuter ⏳

Iranska människor har en djup kärlek till poesi och litteratur, så det passar att några av de mest kända författarna kommer från Iran. Oavsett om de är mer klassiska eller samtida författare, har de ett unikt perspektiv för att belysa landet och dess kultur. Här listar vi 10 av våra favoritförfattare från Iran.

Abolqasem Ferdowsi

För att förstå Iran och dess kultur finns det inget bättre ställe att börja än med Abolqasem Ferdowsi. Sultan Mahmud från Ghazni sökte Ferdowsi för att skriva ära av persisk historia och Shahmameh (Kungaboken) föddes.

På samma sätt som den antika grekiska litteraturen berättar denna episka dikt de mytiska berättelserna om Irans historia och skapelse genom tragiska kärlekshistorier, krig, skurkar och hjältar.

Det har krediterats med att bevara den iranska kulturen och det persiska språket. Att läsa denna snabba tome kommer inte bara att ge din resa till Iran en helt ny mening, men det kommer att ge dig omedelbar och evig respekt för varje iranier du möter.

Marjane Satrapi

Född i Rasht växte Marjane Satrapi upp i Teheran och flyttade till Wien som tonåring innan hon bosatte sig i Paris 1997.

Hennes liv i Iran mitt i den politiska turbulensen i revolutionen 1979 och efterföljande invandring till Europa blev ämnet för hennes älskade svart och vita grafiska romaner, Persepolis.

Dessa roliga och rörliga romaner har fått mycket globalt erkännande och anpassades också till en fullängds animerad film.

Simin Daneshvar

Född 1921 krediteras Simin Daneshvar många förstahistorier som en kvinnlig författare i Iran: den första författaren, den första som publicerade noveller och den första som översatte sitt arbete.

Hennes man var den berömda författaren, Jalal al-Ahmad, som hon sägs ha påverkat mycket. Hennes novellsamling, Atash-e Khamoosh, fick henne ett visst erkännande, men hennes största arbete var framför allt Savushun, berättelsen om en familj i Shiraz och deras kamp under andra världskriget.

Nina Ansary

Historikern och författaren Nina Ansary är kanske mest känd för sitt arbete med jämställdhet i Iran. Hennes uppsats, som analyserar med moderna tolkningar av Koranen för att stödja kvinnors frihet, publicerades i Daily Beast.

Hon har fått mycket erkännande, bland annat genom att ha valts ut som en av de “fem iranska kvinnovisionärerna du behöver veta” och “6 kvinnor som bygger broar – inte murar” av kvinnor i världen.

Hennes bok, Jewels of Allah, undersöker kvinnornas rättigheter i Iran före och efter revolutionen och profilerar över 100 vördnadsfulla kvinnor.

Iraj Pezeshkzad

Iraj Pezeshkzad föddes i Teheran och utbildade i både Iran och Frankrike. Hans juridiska examen gjorde det möjligt för honom att fungera som domare och diplomat innan han tog en annan väg.

Hans skrivkarriär började på 1950-talet med att översätta fransk litteratur och skriva egna noveller. Hans roman från 1973, min farbror Napoleon, en satir om tre familjer som lever under en patriarkisk figur under andra världskriget, fick honom stor uppmärksamhet och anpassades senare till en TV-serie.

Marjan Kamali

Marjan Kamali är född i Turkiet och har tillbringat sitt liv över hela världen i länder som Kenya, Tyskland, Turkiet, Iran, Schweiz, Australien och USA.

Hennes debutroman, Together Tea, är den hjärtvärmande kärlekshistorien mellan en mor och dotter, Darya och Mina.

Förutom att denna rörliga roman översätts till fem språk har Marjans verk valts som finalist i flera litterära tävlingar, sänds på BBC Radio 4 och publiceras i två antologier.

Jalal al-Ahmad

Jalal al-Ahmad var make till den kända författaren Simin Daneshvar och en framstående författare, översättare och filosof.

Även om han studerade persisk litteratur påverkades han också av västerländska filosofer, som Jean-Paul Sartre.

Han ansågs ha populariserat den persiska termen för ”westoxification” och skrev boken Occidentosis, en kritik där han hävdade att västerländsk teknik gjorde bort traditionella industrier i Iran. Många av hans romaner och noveller har översatts till engelska.

Azar Nafisi

Azar Nafisi föddes i Teheran och växte upp där tills hon var tonåring, då flyttade hon till Europa.

Efter att ha fått sin doktorsexamen i engelsk och amerikansk litteratur återvände hon till Iran 1979 där hon undervisade dessa litterära verk vid universitetet i Teheran och senare till en grupp av hennes kvinnliga studenter i hennes hem.

1997 lämnade hon Iran till USA och publicerade sitt mest kända verk, Reading Lolita i Teheran, en memoar av denna erfarenhet av att bo och arbeta i Iran och hålla dessa veckovisa diskussionssessioner.

Sadegh Hedayat

Sadegh Hedayat är en av de största iranska författarna under 1900-talet. Hedayats kollektiva verk var kända för sin användning av modernism i persisk fiktion och inspirerades av västerländsk litteratur och iransk historia.

Hans mest berömda roman, The Blind Owl, använder återkommande symboler för att utforska det emotionella mörker som en iransk forskare känner på grund av isolering mellan sig själv och resten av samhället.

Dina Nayeri

Född i Isfahan immigrerade Dina Nayeri till USA när hon var tio år gammal. Hon har grund- och doktorsexamen från Princeton respektive Harvard.

Hennes första roman, En tesked av jord och hav, berättar den rörande historien om Saba, en ung flicka som är skild från sin mor och tvillingsyster, som använder sin fantasi och kärlek till väst för att rädda sig från förtvivlan. Refuge, hennes andra roman, publicerades 2017.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och är grundaren av webbplatsen. Jag är, som namnet på sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker!Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper någon där ute att finna en ny bok att bläddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇