Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

3 författare du bör känna till från Demokratiska republiken Kongo

Beräknad lästid: 6 minuter ⏳

Republiken Kongo döljs ofta av det kulturella och politiska utnyttjandet av sin större namn och granne och av de andra frankofonländerna i Västafrika. Icke desto mindre förtjänar nationens litteratur i sin egen beröm, vilket dessa tre författare bevisar.

1. Alain Mabanckou

En essayist, poet och romanförfattare, Mabanckou – en fransk medborgare som nu bor och arbetar i USA – är fortfarande en av de mest framstående afrikanska författarna i Frankrike. Född i Brazzaville 1966 växte Mabanckou upp i kuststaden Pointe-Noire. Inledningsvis studerade han engelska litteratur i sin hemstad, tog han en vändning efter önskemål från sin familj och fortsatte med att studera juridik, först i Brazzaville, sedan, efter att ha fått ett stipendium, i Paris. Ändå fortsatte han att hamna ambitioner som författare, och efter ett decennium av arbete för ett energiförsörjningsföretag tilldelades han Grand Prix Littéraire d’Afrique Noire 1999 för sin första roman Blå-Vit-Röd (Bleu-Blanc-Rouge)).

Verk som Broken Glass (Verre Cassée) skildrar samhället och människorna i Västafrika med ett satiriskt – och ibland slapstick – öga och undergräver den mer konventionella representationen av området. År 2010 tilldelades han Chevalier de la Legion d’Honneur av presidenten i Frankrike, och 2012 tilldelade Académie Française honom litteraturpriset Henri Ga

I januari 2013 publicerades hans senaste verk, Lumières de Pointe-Noire, av Editions du Seuil i Frankrike. Ett självbiografiskt verk, boken tittar på hans återbesök i Kongo, 23 år efter att han senast hade besökt sitt hemland. Sedan hans avgång hade både hans mor och styvfar dött, och platserna för hans barndom och ungdom hade förändrats dramatiskt. Lumières de Pointe-Noire är alltså en redogörelse för hans resor tillbaka till Republiken Kongo, men också en sorg för både folket och den barndom han har förlorat. Andra verk inkluderar African Psycho och Memoirs of a Porcupine. Sedan 2007 har Mabanckou undervisat i litteratur vid UCLA i Kalifornien.

2. Sony Lab’ou Tansi

En produktiv romanförfattare, dramatiker och poet som också vann Grand Prix Liittéraire d’Afrique Noire, Sony Lab’ou Tansi var en utövare av “New African Writing” som också blev en ledande vänsterpolitiker i Kongo före hans tragiska tidiga död. . Född 1947 i det tidigare belgiska Kongo, började därför – kanske överraskande för en frankofonförfattare – först lära sig franska vid 12 års ålder när hans familj flyttade till Republiken Kongo. Efter att ha studerat litteratur började han lära sig franska och engelska på Kindauba medan han skrev sina första pjäser under pennamnet Sony Lab’ou Tansi.

Han fortsatte med att arbeta på regeringskontoret innan han blev involverad i den kongolesiska rörelsen för demokrati och integrerad utveckling. Hans starka politiska böjning var också inneboende i hans författarskap, till exempel hans första pjäs, Conscience de Tracteur. En allegorisk fabel av en epidemi som drabbar en liten stad i tropikerna, det var en utforskning av korrupt politik som var en fortsatt åder genom hela hans verk. En allegorisk fabel av en epidemi som drabbar en liten stad i tropikerna, det var en utforskning av korrupt politik som var en fortsatt åder genom hela hans verk.

Hans första roman, Life and a Half, var ett svar på hans nära vänner död som ett resultat av militära stridigheter i Kongo; en klar framställning av de potentiella konsekvenserna av det politiska kaoset och våldet som har besvärat regionen under årtionden sedan slutet av kolonitiden. 1995 dog Sony Lab’ou Tansi 47 år av aids, 30 dagar efter att samma sjukdom hade dödat hans fru. Hans död förkortade tragiskt hans växande litterära karriär, men hans verk är fortfarande en stark symbol för vanliga afrikaners lidande. 1995 dog Sony Lab’ou Tansi 47 år av aids, 30 dagar efter att samma sjukdom hade dödat hans fru. Hans död förkortade tragiskt hans växande litterära karriär, men hans verk är fortfarande en stark symbol för vanliga afrikaners lidande.

3. Emmanuel Dongala

Emmanuel Dongala har ett antal olika karriärtitlar och är kemist, författare, poet och dramatiker. Född 1941 i Kongo, studerade han kemi i USA och tog sedan doktorsexamen i organisk kemi i Frankrike. Han återvände till sitt hemland för att fylla tjänsten som dekan vid Marien Ngouabi University, men i slutet av 1990-talet tvingade våldet i Republiken Kongo honom att fly från landet, och han erbjöds tillflykt och en lärarställning i Bard College, New York.

Han skrev på franska och har publicerat fyra romaner, en pjäs och en novellsamling. Dessutom har hans uppsatser och artiklar dykt upp i ett antal tidningar och tidskrifter inklusive Le Monde och The New York Times. Hans skrivning tenderar att förhöra våldet i sitt hemland genom linsen av Kongos traditioner och myter, och ser skarpt på konsekvenserna av europeisk underkastelse och de olika misslyckandena i det postkoloniala Afrika.

Romanen Eldens ursprung (Le Feu des Origines) följer detta mönster och vann Dongala Grand Prix Liittéraire d’Afrique Noire och Prix de la Fondation de France. Hans senaste roman, Johnny Mad Dog (Johnny Chien Méchant), är en äldre berättelse om en sexton år gammal medlem av en rebellfraktion i Kongo. En filmatisering av Jean-Stéphane Sauvaire bok släpptes 2008.

Sammanfattning

Det här er en kort lista över 3 författare vi anser du bör känna till från Demokratiska republiken Kongo.

Vi hoppas du hittar en ny, spännande författare att följa!

Inlägg senast uppdaterat: 13 maj, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Senaste inläggen av Nabil (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇