Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

10 författare från Edinburgh världen älskar

Beräknad lästid: 7 minuter ⏳

Edinburgh har ett anmärkningsvärt litterärt arv; det var där Skottlands första bok, The Black Knight’s klagomål, publicerades 1508.

Den skotska huvudstadens rykte som ett litterärt knutpunkt godkändes officiellt 2004 när den kronades till världens allra första UNESCO-litteraturstad.

Rita på några av de största namnen i skotsk skrift och de mest berömda verk som har kommit ut ur staden, ta en rundtur i Edinburghs litteratur med 10 av dess största författare.

Sir Walter Scott (1771-1832)

Edinburgh är praktiskt taget en helgedom för Sir Walter Scott. Det finns Scott Monument, världens högsta monument som firar en författare; Waverley tågstation, uppkallad efter hans berömda Waverley-romaner; och till och med en Wetherspoons till hans ära.

Från Rob Roy (1917) och The Lady of the Lake (1810) till Waverley (1814), Old Mortality (1816) och Ivanhoe (1819) skrev Scott många klassiska litteraturverk och var nyckeln till upprättandet av den historiska romangenren.

Förutom att vara en produktiv författare var han advokat i Edinburgh och en ivrig skotsk historiker.

Robert Louis Stevenson (1850-1894)

Robert Louis Stevenson tillbringade nästan 30 år i Edinburgh, bodde i Heriot Row i New Town som barn och skrev mycket om staden i sina verk, inklusive platser som Parliament Square, Calton Hill och Mound (som, som korsningen mellan Edinburghs gamla och New Towns, tros ha inspirerat konceptet för den dubbla personligheten i 1886-romanen Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde).

Stevenson var en produktiv och begåvad författare och skrev allt från resekonton och poesi till uppsatser och romaner.

Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930)

Överraskande nog kämpade Sir Arthur Conan Doyle under de första åren av sin litterära karriär för att hitta en förläggare för sitt arbete.

En pionjär inom brottslitteratur, Doyle är känd för sin geniala utformning av den berömda fiktiva detektiven Sherlock Holmes.

Det är lätt att se hur den viskande stängningen och kullerstensgatorna i Edinburgh kunde ha inspirerat de många mysterier som Holmes undersökte.

Innan han blev en produktiv författare studerade Conan Doyle medicin vid University of Edinburgh, praktiserade botanik vid Royal Botanic Garden och var också en praktiserande läkare.

Kenneth Grahame (1859-1932)

Edinburgh-född Kenneth Grahame är författare till barnlitteraturklassikern The Wind in the Willows (1908).

En mästare i att skapa nyckfulla världar och förtjusande karaktärer, både The Wind in the Willows och novellen ‘The Reluctant Dragon’ (1898) anpassades till Disney-filmer.

Det sägs att Grahames sons livfullhet och beslutsamhet förevigades i den populära Mr Toad-karaktären i The Wind in the Willows, medan Ratty skapades i bilden av Grahames goda vän.

JM Barrie (1860-1937)

Mannen bakom Neverlands odödliga magi, den skotskfödda Sir James Matthew Barrie, skapade en symbol för evig ungdom när han skapade historien om Peter Pan.

En alumn från University of Edinburgh, Barrie skrev ett stort antal framgångsrika pjäser och romaner, men hans berättelse om pojken som aldrig växer upp har utstått som den mest populära av hans verk.

Dame Muriel Spark (1918-2006)

Muriel Spark tillbringade sin barndom på Bruntsfield Place i Edinburgh och gick i skolan vid James Gillespies High School for Girls, vilket inspirerade Marcia Blaine School som deltog i Brodie-uppsättningen i hennes berömda arbete The Prime of Miss Jean Brodie (1961).

Sparks verk var en poet och litteraturkritiker innan hon vänder sin hand till romaner för att använda förutsägelser och utforska moral och religion.

Spark utsågs till nr 8 i tidningens Times 2008-lista över ”De 50 största brittiska författarna sedan 1945”.

Iain Banks (1954-2013)

Iain Banks var en Edinburgh-baserad författare som var mest känd för sin debutroman, The Wasp Factory (1984), på en isolerad skotsk ö.

Medan boken blev en vanlig framgång nästan omedelbart var Banks passion att skriva science fiction; efter att ha publicerat The Wasp Factory fortsatte han med att skriva flera science-fiction-böcker under det något förändrade namnet Iain M Banks.

Många av hans romaner spelas i Skottland. Till exempel berättelsen om Espedair Street (1987) äger rum över Paisley och Glasgow, medan Forth Bridge är inspirationen för hans 1986-roman The Bridge. Iain Banks listades 2008 av The Times som en av ”De 50 största författarna sedan 1945”, och det har förekommit ett antal teater-, radio- och tv-anpassningar av hans böcker.

Irvine Welsh (1958)

Ända sedan 1993 när hans första roman Trainspotting publicerades har Irvine Welsh fått en kultliknande följd.

Han är känd för sin brutalt ärliga och grova skildring av grusiga frågor som drogmissbruk, skotsk identitet, förtryck och klass.

Från Trainspotting and Filth (1998) till Porno (2002), Marabou Stork Nightmares (1995) och The Sex Lives of Siamese Twins (2014), är det ingen överraskning att walesiska romaner, som delar karaktärer, verkar vara en lekplats för filmskapare.

Många av hans verk är skrivna helt i Edinburghs skotska dialekt.

Ian Rankin (1960)

Ian Rankin är en berömd kriminell skribent, känd för sina Inspector Rebus-romaner. Serien spelas i Edinburgh och är ett typiskt exempel på Skottlands tartan noir-genre.

Dess titulära karaktär är en infödd Edinburgher som bor i en lägenhet på översta våningen på Arden Street och regelbundet på Oxford Bar, en historisk pub i New Town.

Förutom brottslitteratur har Rankin blandat sig med att skriva grafiska romaner och sjungit i ett sexdelat band. Han bor i Edinburgh med sin fru och två söner.

JK Rowling (1965)

Harry Potter-författaren JK Rowling behöver ingen introduktion. När Harry Potter and the Philosopher’s Stone publicerades första gången 1997 tog Hogwarts förtrollande trollkarlsvärld världen med storm och blev den bästsäljande bokserien i historien och skapade en enorm filmfranchise.

Flera platser i Edinburgh gav inspiration till böckerna, med Diagon Alley skapad i likhet med kullerstensgatan Victoria Street och Hogwarts inspirerad av den slottliknande George Heriot’s School.

The Elephant House har blivit ett populärt café att besöka för Harry Potter-fans; det var här Rowling tillbringade många timmar på att skriva böckerna.

Inlägg senast uppdaterat: 13 maj, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Senaste inläggen av Nabil (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇