Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

10 författare från Amsterdam du bör känna till

Beräknad lästid: 5 minuter ⏳

Med tanke på Amsterdams relativt korta historia har den producerat mer än sin rättvisa andel konstnärliga talang.

Dess litterära produktion har emellertid ofta förbises, med de konkurrerande storstäderna Berlin, London och Paris som överskuggar stadens stora bidrag till litteraturhistorien.

För att ändra detta försummade arv presenterar Culture Trip sju av de bästa författarna som har arbetat i den holländska huvudstaden.

Eduard Douwes Dekker (Multatuli) 1820-1887

Att skriva under pseudonymen Multatuli, latin för ‘Jag har lidit mycket’, komponerade Dekker Max Havelaar. en satirisk roman som kritiserade hård nederländsk kolonial praxis och avslöjade för allmänheten de missbruk som infödingar drabbades av handelsföretag.

Några månader efter publiceringen av Max Havelaar noterade det nederländska parlamentet, med framstående ledamöter som förklarade den skräck det hade drabbat i hela landet.

Ofta jämfört med Harriet Beechers farbror Toms stuga har Max Havelaar översatts till trettiofyra språk och anses vara en viktig faktor för nedgången i koloniala attityder.

Jan Hendrik Frederik Grönloh (Nescio) 1882-1961

Förblir nästan okänd under sin livstid samlade Nescio (ett pseudnamn som betyder ‘jag vet inte’ på latin) nationellt erkännande efter andra världskriget.

Hans arbete, som bara består av hundra och sextio sidor, undersöker bohemianismens oundvikliga misslyckanden och följer karaktärer som tvingas anpassa sig till bourgeoisiets ideal eller falla under fallgroparna i en alltför estetiserad existens.

År 2012 översattes majoriteten av Nescios noveller till engelska och publicerades i en samling med titeln Amsterdam Stories.

Hella Haasse 1918-2011

Haasse tillbringade sin barndom i holländsk-Indonesien och flyttade till Nederländerna för att studera litteratur vid universitetet i Amsterdam.

Hennes formativa år spelade en stor roll i utformningen av hennes litterära karriär, och hennes arbete behandlade ofta de sociala problemen kring de nederländska koloniala influenser.

Med hjälp av arkivmaterial konstruerade Haasse historiska berättelser som suddar ut gränserna mellan fiktion och sakprosa.

Till skillnad från hennes litterära föregångare, Multatuli, avstod Haase från uttrycklig bedömning av historiska omständigheter och föredrog att skildra det förflutna genom en opartisk stil.

Marga Minco 1920-Present

Eftersom Marga Minco och hennes familj hade en ortodox judisk bakgrund tvingades de in i Amsterdams gettoiserade judiska kvarter under den tyska ockupationen av Nederländerna.

Hon ensam flydde från nazisterna och gömde sig medan hela familjen arresterades och skickades till koncentrationsläger.

Efter den förödelse som drabbade hennes familj fann hon det omöjligt att skriva om något annat än kriget och återvände konsekvent till åren 1940-45 i sin litteratur.

Denna oförmåga att lossna från det förflutna är det mest synliga temat i hela sitt arbete, med hennes romaner som återupplivar och expanderar de existentiella kriser som hon lidit.

Minco publicerade sporadiskt sedan 1957 och fortsätter att bo och arbeta i Amsterdam och har fått många utmärkelser för sina bidrag till litteraturen.

Gerard Reve 1923-2006

Genom att kombinera erotik, religiös uppenbarelse och mystisk ritual skapade Reve en karaktäristisk stil som är både vardaglig och arkaisk, med hjälp av modernt språk i kombination med biblisk formalism.

Genom att betona hans tro på förmågan att lossna från den materiella världen genom (ofta socialt avvikande) sexuella handlingar har Reves plats i den holländska litteraturens kanon mötts med konsekvent kontrovers.

Ändå anses hans arbete allmänt innehålla några av de vackraste passagen skrivna på nederländska sedan andra världskriget.

Även om det översätts till flera språk, förblir hans arbete opublicerat på engelska, med sin debutroman De Avonds, som visas på engelska för första gången senare i år.

Harry Mulisch 1927-2010

Med Mulischs prosa som utan ansträngning väver myt, filosofi, religion, vetenskap och biografi i berättelsen har författaren med rätta fått ett rykte som en av de största författarna som har uppstått sedan andra världskriget.

Uppvuxen under kriget, förkastade Mulisch den rådande historiska realismen hos sina kamrater, och föredrog en abstrakt stil som lånar tungt från esoteriska källor samtidigt som man behåller en jordisk förtrogenhet.

Hans magnum opus, The Discovery of Heaven, har jämförts med Homer och Dantes verk, som representerar toppmodern litteratur.

Herman Koch 1953-Present

Koch koncentrerade sig på fördjupade karaktärsbilder av förbittrade och ofta oberörda huvudpersoner och blev internationell berömmelse med publiceringen av sin sjunde roman The Dinner 2009; en bok som sedan dess har översatts till tjugo språk och anpassats till en film med samma namn.

Karaktäristiskt avslöjar Kochs romaner genom en långsam, byggande spänning (accentuerad med hans akabla vitsmak) de anspråk som ligger bakom det moderna livet.

Gränser mot det absurda följer hans intriger de oregelbundna, om än trovärdiga, handlingarna från alltför mänskliga individer, och kastar en cynisk blick över intriger som är resultatet av deras beslut och interaktioner.

Inlägg senast uppdaterat: 13 maj, 2021

Grundare hos 1MiljonBoktips.se
Nabil heter jag och är grundaren av 1MiljonBoktips. Jag är, som namnet på sajten avslöjar, helt galen i böcker & ljudböcker! 📚

Jag har därför valt att starta den här sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjälper människor där ute att finna en ny bok att bläddra i eller en ny ljudbok att lyssna på 🎧

Just nu kan du lyssna på ljudböcker gratis i hela 30 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika ljudbokstjänsterna 👈

Stort lycka till i ditt sökande! 🙏
Senaste inläggen av Nabil (se alla)

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇